Bezár

Hírarchívum

fizio_eszkozok

Okoseszközök, terápiás készülékek, mozgáselemző rendszerek – fejlesztések Karunkon

Okoseszközök, terápiás készülékek, mozgáselemző rendszerek – fejlesztések Karunkon

2021. március 31.
5 perc

Az emelt szintű ápolási készségfejlesztő demonstrációs termek átadását követően a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara részben pályázati, részben intézményi keretből jelentős mértékben bővítette fizioterápiás eszközparkját. 

A beszerzett készülékek mind az oktatás, mind a kutatás terén új távlatokat nyitnak a hallgatóknak és az oktatóknak, több ritkaságszámba menő eszköz is immár a Kar állományát gyarapítja.


A Zebris CMS-10 ultrahangos mérőrendszer lehetőséget biztosít a testtartás és a gerinc mozgásainak háromdimenziós rögzítésére és elemzésére. A rendszer a WinSpine Pointer kiegészítő segítségével képes a gerinc helyzetének, geometriájának, mobilitásának és koordinációjának analízisére. Kiválóan használható a lumbális, vagy a nyaki gerincszakaszt érintő krónikus fájdalmak eredetének vizsgálatára, mely problémák egyre gyakoribbak, már a fiatal felnőtt korosztályt is érintik. Dr. Domján Andrea főiskolai docens a nyaki gerinc instabilitásának vizsgálatával foglalkozik. Az újonnan beszerzett mérőrendszer előnyeivel kapcsolatban elmondta, hogy a nyaki gerincszakasz szenzomotoros kontrolljának zavara a lokális fájdalmon kívül a nyaki eredetű fejfájás és szédülés kialakulásáért is felelős. Az eszköz lehetőséget ad a nyak és a fej helyzetének elemzésére, a gerincet stabilizáló struktúrák és szabályozás komplex működésének ultrahang alapú rögzítésére, ezáltal a nyaki eredetű problémák azonosítására és optimális kezelési program kidolgozására.


winspine

/Fotó: WinSpine/


Szintén a rendszer részét képező POSTUROMED® készülékkel az egyensúlyi paraméterek és a járás is vizsgálható.


Példagyakorlatok a POSTUROMED® készüléken történő mozgásanalízishez: (videó beágyazva)



Az elektroterápiás egységben további négy új eszköz használatba vételét kezdték meg az oktatók, ebben a szemeszterben már a gyógytornász hallgatók is megismerkedhetnek a frissen beszerzett készülékekkel.

PHYSIOMED DEEP OSCILLATION® Personal mélyoszcillációs készülék az elektrosztatikus vonzás és súrlódás következtében a kezelt bőrfelületen rezonanciás rezgést hoz létre, mely fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint izomrelaxációs hatással bír, emellett segít a fibrózis és a nyirokpangások csökkentésében, megelőzésében.

foto03
/A kezelés során a páciens egy semleges titán elemmel kapcsolódik a készülékhez, a másik csatlakozási felület egy kézi applikátor, vagy egy speciális kesztyű./

A Fizioterápiás Tanszék oktatói, Korom Andrea és Kasza Blanka Bernadett bemutatták, hogy a PHYSIOMED PHYSIOIMPACT lökéshullám terápiás készülék miként stimulálja a szöveteket, ezzel gyógyulási folyamatot generálva olyan betegségek esetén, mint az íngyulladás, a golf- és teniszkönyök, vagy az avaszkuláris csontnekrózis.

foto04
/A lökéshullámok a problémás testtájékra irányítva a szöveteket mechanikailag stimulálják, a kezelés intenzitása 25 szinten módosítható./

PHYSIOMED IONOSON Expert kombinált elektroterápiás készülék alkalmazásával számos kis- és középfrekvenciás kezelés elvégezhető, ilyenek például a diadinamikus áram, interferencia áram, középfrekvenciás izomtréning, ultrahang, TENS vagy a Kots izomtréning. A készülék a PHYSIOVAC vákuumterápiás eszközével kiegészítve szívóhullám terápiához is alkalmazható. A mozgásszervek, a belső szervek, az idegrendszer és a véredények megbetegedéseire, valamint anyagcsere betegségeknél és bőrbetegségeknél bevált módszer, a vákuum és a választható pulzációs módok segítenek a vérkeringés élénkítésében.

foto05 

/A készülék vákuumelektródákkal kombinálva megkönnyíti a terápiát, a tapadásnak köszönhetően a nehezen hozzáférhető és rögzíthető régiókon is lehetővé válik a kezelés./

foto02


Végül egy OPTIKOP PHYSIO CLASSIC lézerkészülék beszerzése is megvalósult. A lézerkezelés, mint fizioterápiás gyógymód klinikai hatásai között szerepel a fájdalomcsillapítás, az ödéma csökkentés, a sebgyógyulás felgyorsítása, és az izomfeszülés csökkentése. Ez a kezelés mind a sportorvoslás, a traumatológia, a reumatológia, az ortopédia, a neurológia, a fül-orr- gégészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, a gasztroenterológia, az urológia és az akupunktúra területén is alkalmazható.

foto01
/Nagy teljesítményű asztali készülék diódalézer kezelőfejjel, valamint lézerzuhannyal, védőszemüveggel, választható dózissal és teljesítményellenőrzéssel./

Több közelmúltban beszerzett eszköz már bizonyított a kutatás és oktatás területén, a múlt szemeszterben okosórák, egy légzéstréner és egy mobil spirométer használatára és alkalmazásuk hatásainak vizsgálatára is lehetőség nyílt.

- POWERbreathe K3 használata egyre szélesebb körben elterjedt az egészségügyben, eddig főként tüdőbetegeknél és sportolóknál alkalmazták. Kutatásaim során viszont krónikus derékfájdalomban szenvedő alanyoknál vizsgálom azt, hogy a rekeszizom tréningezése miként hat a többi törzsstabilizáló izomra – mutatta be Dr. Finta Regina főiskolai docens a tízcentis digitális eszközben rejlő lehetőségeket – a gép nemcsak tréningezésre, hanem vizsgálatra is alkalmas: a páciens a készülék csutorarészén keresztül végez mély belégzéseket, így képet kaphatunk a belégző izmok állapotáról.

A pulzusmérő okosórával és mellkaspántokkal kombinált Polar Team segítségével egyszerre akár tíz páciens tréningje monitorizálható. – Nem egyenletes tréningeknél, mint például erősítő, vagy tornatermi edzések alatt eddig nem volt lehetőségünk arra, hogy folyamatosan nyomon kövessük az alany pulzusszámát, – vázolta fel Dr. Barnai Mária tanszékvezető a rendszer előnyeit – a Polar Team alkalmazásának köszönhetően a monitoron egyszerre több személy teljesítménye megfigyelhető, valamint a mozgásprogrammal kapcsolatos észrevételek, megjegyzések rögzítésére is lehetőséget biztosít.

- Egy mobil spirométerrel is növeltük technikai felkészültségünket, a készülék az oxigénfelvétel és a szén-dioxid kibocsátás mértékét vizsgálja hordozhatóságának köszönhetően akár terepen is – folytatta a tanszékvezető asszony.

foto06
/A Polar Team rendszer lehetővé teszi, egyszerre akár tíz sportoló/páciens szívfrekvenciájának folyamatos követését. Fotó: elfutbolytecnologia/

A jövő alap- és mesterképzésben tanuló gyógytornász nemzedékeinek a fent bemutatott eszközök mellett további két új futópad, két lépcsőztetőgép és egy kerékpár ergométer is segítségére lesz, hogy az elméleti tudáson túl kibővített gyakorlati lehetőségekkel ismerkedjen meg.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek