Nevtelen_terv_5
Gyakorlat teszi a mestert

Gyakorlat teszi a mestert

2023. november 13.
2 perc

Kocsis Lillát, a GTK oktatóját kérdeztük a prezentációs készségek és a nyilvános beszéd fejlesztéséről. Az is kiderült, mit érdemes megtenni egy prezentáció előtt, illetve, hogy a Coursera miért lehet hasznos a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt.

Kocsis Lilla, aki 2011 óta Gazdaságtudományi Kar oktatója, hallgatóknak segít elsajátítani a prezentálás helyes technikáit, különböző módszertanokat, illetve a magabiztos nyilvános beszédet.

 

Mesélne arról, hogy mikor tartott először és mikor legutóbb előadást? Mik a legfontosabb különbségek, amiket észrevett?

23 évvel ezelőtt kezdtem el tanítani, és az utolsó előadásom ezen a héten volt. Igen, valóban, több különbség is van: Olyan eszközöket használok, amelyek interaktívvá teszik az előadást. Rengeteg játékot és trükköt építettem be a kurzusaimba, amelyeket az elmúlt két évtizedben ismertem meg.

 

Milyen készségekre érdemes összpontosítaniuk a szakterületed iránt érdeklődő hallgatóknak?

A prezentációs készségek és a nyilvános beszéd meglehetősen jól ismert soft skillek, hiszen mindenki tudja, milyen fontos az ötleteink átadása és az emberek meggyőzése. A jó hír az, hogy ez a készség gyakorlással és koncentrációval fejleszthető, és a gyakorlatban nagyon szórakoztató lehet. Ha a hallgató okos célokat és apró lépéseket határoz meg, rövid időn belül nagyszerű eredményeket érhet el.

 

Mi az az 5 dolog, amit érdemes megtenni egy prezentáció előtt?

● Gyakorolj tükör előtt

● Igyál vizat.

● Mosolyogj.

● Vegyél egy mély levegőt.

● Élvezd az előadást.

 

Hogyan tudja beépíteni/integrálni a Courserát az oktatásába?

A Coursera nagyszerű önfejlesztésre, ha oktató vagy. Amikor meg szeretném újítani a kurzusomat, vagy itt az ideje, hogy inspirálódjak, elkezdek egy Coursera kurzust. A Coursera felületén temérdek értékes, vicces és gyakorlatorientált tananyag van - pontosan az, amire szükségem van a tanteremben. Mindig örömmel osztom meg a Courserás élményeimet a hallgatóimmal. Ajánlom a kurzusokat, és plusz feladatnak videókat és kvízeket választok, vagy közösen dolgozunk néhány feladaton.

 

Ha a diákok a korábban említett készségeket fejlesztenék, milyen kurzusokat ajánlana nekik?

Nagyra értékelem az Effective Communication: Writing, Design, and Presentation specializációt a Colorado Boulder Egyetemtől. Ezek a kurzusok a kommunikációs csatornákra összpontosítanak, és mindenki számára hatékony és világos tanácsokkal szolgálnak.