2024. május 23., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  10. szám - 2005 május 9.  --  Monitor
INTERNETRE KERÜLTEK A MAGYAR TÖRTÉNELEM DOKUMENTUMAI. Tizennyolcezer történelmi dokumentum, fotó, festmény, metszet került fel a Sulinet digitális tudásbázisba az Országos Széchényi Könyvtár, valamit az oktatási, a kulturális és informatikai tárca együttműködésével. A www.kepido.oszk.hu címen elérhető adatbázis a Kr. előtti negyedik évezredtől 2000 augusztusáig tartó időszakot öleli fel, benne történelmi korok, kulcsszavak és időrend szerint is kereshetünk. A Széchényi könyvtár most először teszi közzé 1956-os, illetve a XVI-XVII. századból nyomtatott röplapgyűjteményét, de az archívumba bekerült számos, a magyar vár-, város- és színháztörténet fontosabb helyszíneit bemutató metszet és képeslap is.
 
K+F PÁLYÁZAT VÁLLALKOZÁSOKNAK ÉS KUTATÓHELYEKNEK. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) a Jedlik Ányos Program keretében 11 milliárd forint támogatást nyújt kutatási-fejlesztési projektek megvalósításához. A program vállalkozások és költségvetési kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló olyan projekteket támogat, amelyek nemzetközi szintű tudományos eredményeket vagy jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó termékek, eljárások, szolgáltatások kidolgozását célozzák.
A támogatható tevékenységek köre az alapkutatástól az alkalmazott kutatáson át a kísérleti fejlesztésig terjed. Pályázni az élettudomány, az információs és kommunikációs technológiák, a környezetvédelem, az agrárgazdaság és biotechnológia, valamint az anyagtudomány területén lehet. A pályázat hatodik alprogramja a technológiai változások társadalmi kihívásai témában készülő tanulmányokat, elemzéseket támogatja.
 
BLOGGEREKKEL TESZTELI A MICROSOFT A LONGHORN-T. Online naplóíró közösség tevékenykedésére adta áldását a Microsoft abban a reményben, hogy a húsz önkéntes hozzájárul a cég új operációs rendszere, a Longhorn népszerűsítéséhez. A Team 99 névre keresztelt csapatot egy a Microsoft iránti elkötelezettségéről ismert blogger, Robert Scoble vezeti, aki a közösségre bízza, kik kerüljenek a csoportba. Scoble szerint az a legfontosabb, hogy a tagok szavahihetőek legyenek, minél többen ismerjék őket, és képesek legyenek "megfelelő visszajelzést" nyújtani a Longhorn fogadtatása iránt érdeklődő Microsoftnak. A Longhorn premierjét többször is elodázta már a redmondi cég; a legutóbbi hírek szerint csak jövőre jelenik meg az új operációs rendszer.
 
BEJEGYEZTÉK AZ ELSŐ .EUDOMAINEVET. Az EURid nevű európai szervezet az első azoknak a magánszemélyeknek, hivataloknak és cégeknek jövőbeli sorában, amelyek .eu-s domainnévvel rendelkeznek. Az új domaintartományba (Top Level Domain - TLD) tartozó első domainnév bejegyzését azonban egyelőre nem követik újabbak. Az európai magánszemélyeknek így 2006-ig mindenképpen várniuk kell.
Az európai domaintartommány bejegyzésének gondolata több esztendővel ezelőttre nyúlik vissza, ám eddig gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben. Ahhoz, hogy később már bárki regisztráltathasson magának európai végződésű internetcímet, először mindenképpen szükség volt a .eu domaintartomány regisztrációjára, illetve a technikai alapok lefektetésére az úgynevezett root szerverekben. Az új európai domaintartomány bevezetésének célja egyébként nem titkoltan az európai egység demonstrálása az interneten is.
 
MÁR LETÖLTHETŐ QUICKTIME LEGÚJABB, 7-ES VERZIÓJA. Az Apple a napokban honlapján elérhetővé tette QuickTime nevű médiaszoftvere legújabb, 7-es verziószámot viselő változatát. A QuickTime 7 apróbb javítások és kényelmi szolgáltatások mellett jelentős technikai újdonságokat is tartalmaz a megelőző változatokhoz képest. Utóbbiak közül első helyen a 24-csatornás térhatású hangzás, valamint a H.264 (AVC) video-kódolási mód támogatását érdemes kiemelni, de az állandó minőségű AAC-kódolás, valamint a 3G műsorok készítésének képessége is újdonságnak számít.
 
EGYEDI CD-DVD RENDELHETŐ A WAL-MARTBÓL. Eddig az internetről csak letölthetők voltak a kiválasztott és megvásárolt zeneszámok, azonban mostantól bárki kérheti azt is, hogy az általa korábban megvett dalokat - igaz, díjazás ellenében - az áruház írja ki valamilyen hanghordozóra. Az online zenebolttal is rendelkező Wal-Mart amerikai áruházlánc hiánypótló szolgáltatást akar kínálni a vásárlóinak. A zenei piac, különös tekintettel az online zenei boltokra és letöltőhelyekre mára komoly és biztos bevételi forrást jelenthet bármelyik cégnek. Legyen szó MP3-as formátumú dalokról vagy csengőhangokról a zenei fájlok világszerte egyre inkább keresettek. Az írott médium lehet audio-CD vagy akár később audio-DVD is, az áruház pedig az immár kész egyedi lemezt postán juttatja el a vevőnek.
 
BEJELENTKEZÉS A SZÁMÍTÓGÉPBE - ALÁÍRÁSSSAL, JELSZÓ HELYETT. Egy brit cég olyan új terméket fejlesztett ki, amely első hallásra talán meglepő módon segíti bizalmas információk védelmét. A Secure Signature Systems (SSS) Bio-Pen-je ugyanis nem jelszó, smart-kártya vagy egyéb modernkori "okosság", hanem a jól bevált, évszázadok óta alkalmazott aláírás segítségével teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy azonosítsák magukat a számítógéppel szemben.
Az egyben valódi tollként is funkcionáló biometrikus azonosító eszköz belsejében olyan elektronika kapott helyet, amely képes az írás stílusának és vonalvezetésének felismerésére, és ez alapján a használó személy identitásának ellenőrzésére. Az eszköz a mérési információkat az USB kapun keresztül továbbítja a számítógép felé, amely így dönthet az éppen „aláíró” személy számára hozzáférés engedélyezéséről vagy éppen megtagadásáról.

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • SZTE Lépjük meg! kihívás
    április 08. - június 08.
  • GTK25 - Plakátkiállítás
    május 14. - június 10.
  • A tudás titkos kertje – válogatás muzeális értékű botanikai könyvekből – kiállítás
    május 16. - június 28.
  • Vizsgaidőszak a 2023/2024-2. félévben
    május 21. - június 29.
  • Vizsgaidőszak záróvizsgázó hallgatók számára
    május 21. - június 10.

Gyorslinkek

Bezár