Honlapra_19

Túl a szavakon: így alkalmazzuk a testbeszédet a sikeres állásinterjúkhoz és a munkahelyi előrelépéshez

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mit üzen a testbeszéded mások számára, és hogy vajon miképp teheted a legjobb benyomást akár a jelenlegi, akár a jövőbeli vezetődre egy állásinterjún.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a testbeszédünk “hangosabb”, mint a kimondott szavaink, ugyanis a rólunk kialakult összbenyomás 50-70%-át is kitehetik gesztusaink, mimikánk, testtartásunk. Éppen ezért, jó tisztában lenni azzal, mikor mit üzenünk a testünkkel a külvilág felé. Következzen néhány tipp, amik segíthetnek a határozott, jó benyomás kialakításában, legyen szó állásinterjúról vagy egyéb más (munkahelyi) helyzetről.


Kommunikációnk nem csupán a kimondott szavakból tevődik össze – sőt, valójában sokkal nagyobb hatása és szerepe van annak, hogy amit mondunk, azt hogyan mondjuk, azaz milyen gesztusokat használunk, milyen mimika jelenik meg az arcunkon, milyen a hangszínünk, a hanglejtésünk és a testtartásunk. A testbeszéd folyamatosan információkat közvetít, árulkodik érzelmi állapotunkról, attitűdünkről és szándékainkról. Munkahelyünkön és az állásinterjúkon kulcsfontosságú lehet, hogy nonverbális jeleink mit sugallnak a sikeres kommunikáció és az előrehaladás szempontjából. Testbeszédünk gyakran igencsak automatikusan működik és bizonyos részeit nehéz tudatosan befolyásolni, ám szerencsére van néhány olyan alap technika, melyet bárki el tud sajátítani, és egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a másik félre jó benyomást tegyünk.


1. Ami az arcunkra van írva: a mimikánk

Arckifejezéseink egyértelműen tükrözik érzelmi állapotunkat és reakcióinkat. Az állásinterjún például a mosolygás mutathatja a magabiztosságot, az érdeklődést, a kíváncsiságot és a jóindulatot is. Ugyanakkor a szemöldök felhúzása vagy a homlok ráncolása utalhat zavarra, kétségekre, egyet nem értésre vagy bizonytalanságra. A kifejező mimika segíti a szavainkhoz kapcsolódó érzelmek és szándékok kifejezését, erősítve az üzenetünk hatását és érthetőségét. Az arckifejezések nélkül a kommunikációnk sokkal szegényesebb és kevésbé hatékony lenne, így törekedj arra, hogy mutass érzelmeket a beszélgetések során. Arckifejezéseinket sokszor nem tudatosítjuk, így, ha szeretnéd jobban megismerni, mit üzen a mimikád, vedd fel magad egy-egy beszédhelyzet gyakorlása során és aztán nézd vissza, mintha egy másik személyt hallgatnál. Milyen benyomásod támad? Mennyire teszik a kommunikációt az arckifejezések hatásossá? Természetesen másoktól is kérhetsz visszajelzést, hogyan látnak és annak mentén is változtathatod az attitűdöd, az energiaszinted és ezáltal az arckifejezéseid intenzitását.


2. Ami azonnal szembetűnik: a testtartás

A testbeszédünk egyik legfontosabb eleme a testtartás, hiszen ez már távolról is azonnal észrevehető. Az egyenes testtartás – azaz amikor kihúzzunk magunkat -, általában magabiztosságot és határozottságot sugall, ami egy állásinterjún nem előnytelen. Ezzel szemben, az összehúzott és bezárkózó testtartás jelenthet bizonytalanságot vagy zárkózottságot. A keresztbe tett karok zártságra utalnak, ezért, ha jó benyomást szeretnénk kelteni és fontos számunkra a másikkal való kapcsolat, érdemes nyitott testtartást felvenni, mert ez érdeklődést mutat a másik felé.


Törekedjünk arra, hogy beszéd közben egy magasságban legyünk a másik féllel, ha ugyanis magasabbra helyezkedünk (pl. állva maradunk, míg a másik ül), az dominanciát, felsőbbrendűséget üzenhet, ami a másik oldalon kényelmetlen érzéshez vezethet. A nyugtalanság, a ringatózás vagy a folyamatos láb- és kézmozgás idegességre utalhat, így érdemes arra törekedni, hogy stabil testhelyzetet vegyünk fel, amely természetes és nem merev, karót nyelt benyomást kelt. Ha ez nehezebben megy, érdemes komfortos környezetben elkezdeni gyakorolni, így aztán éles helyzetben már automatikusabbá tud válni egy idő után. Szintén segíthet, ha példaképek után nézünk és átveszünk olyan testtartásokat, gesztusokat, melyek számunkra is jól állnak, természetessé tudnak válni.


3. A kapcsolatteremtés fontos része: a szemkontaktus

A szemkontaktus nagyban befolyásolja a kommunikáció hatékonyságát és a kapcsolatteremtést. Az állásinterjún fontos, hogy szemkontaktust tartsunk az interjúztatóval, mert ez mutatja, hogy figyelünk és komolyan vesszük a helyzetet. Törekedjünk az úgynevezett nyitott, érdeklődő tekintetre, amikor a szemöldökünket kicsit felhúzva tartunk szemkontaktust a fontosabb részeknél, ez ugyanis valódi érdeklődést mutat a másik vagy az ő általa elmondott információk iránt.


4. A tartalom jó kiegészítői: a gesztusok

A kézmozdulatok és gesztusok szintén sokat elárulnak a személyiségünkről és szándékainkról. A gesztusaink alátámasztják, nyomatékosítják és hatásosabbá teszik üzenetünket, segítik a figyelem fenntartását és talán, ami a legfontosabb, hogy színesebbé, élőbbé teszik az általunk elmondottakat. Így mindenképpen törekedjünk arra, hogy használjunk gesztusokat, ám ezek akkor igazán hatásosak, ha természetesen jönnek, így érdemes egy-egy fontos interjú vagy megbeszélés előtt már a hétköznapok beszélgetéseiben is alkalmazni és gyakorolni őket. A túl heves gesztikuláció nem túl professzionális és el is ijeszthet másokat, így érdemes megtalálni az arany középutat és arra használni a kézmozdulatainkat, hogy az valóban az elmondottakat támassza alá.


5. Az első benyomás fontos eleme: a kézfogás

Sokan gondolják úgy, hogy már akár egy kézfogásból is meg lehet állapítani a másik személyiségét, temperamentumát vagy épp magabiztosságát. Tagadhatatlan, hogy a kézfogásunk árulkodik arról, mennyire izgulunk egy adott helyzetben vagy épp mennyire határozottan tudjuk képviselni magunkat, de azért pszichológusként óvva intenélek titeket attól, hogy kizárólag ez alapján vonjunk le komoly következtetéseket. Ha professzionális, magabiztos benyomást szeretnénk kelteni, akkor érdemes határozott, feszes, de nem túl erős kézfogásra törekedni. A remegő és/vagy izzadt tenyér bizonytalanságra, félelemre utalhat, míg az erőszakos, heves, a másik karját megrántó kézfogás negatív hatást gyakorolhat.


Végül, érdemes egy kis önreflexiót is tartani. Mi az, amire szerinted nagyobb hangsúlyt kell fektetned a testbeszédedet tekintve? Melyek azok az elemek, amikre egy következő fontos munkahelyi szituációban oda fogsz figyelni? És mi az, ami pedig már az erősségedként jelenik meg?


Forrás: frissdiplomas.hu

Novák Dóra (Pszichológus, tréner, coach)

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!