Nevtelen_terv_41

A tartós, a feltörekvő és az elévülő készségek a munkaerőpiacon

A 21. században radikálisan átalakulóban vannak a munkaerőpiacon előnyben lévő és maradó képességek. Vajon mely készségek számítanak hosszú élettartamúnak, amelyre érdemes figyelnünk? És melyek azok, amelyek felértékelődnek vagy elévülnek?

Nemcsak a munkakörök változnak, hanem az ezek alapjául szolgáló készségek is jelentősen átértékelődnek. Ez nem jelenti azt, hogy régi készségek eltűnnek, és helyükre érkeznek az újak. Inkább az történik, hogy néhány régi készség még évekig megőrzi értékét, de néhány új készségre igaz, hogy amilyen váratlanul megjelent, olyan gyorsan el is tűnik a létjogosultsága.


Örökre szóló és tartós készségek


A technika fejlődésének sebességével valójában marad-e valami tevékenység az embereknél, amit a gépek nem tudnak végrehajtani? Szerencsére igen. Néhány emberi készség a teremtéskor már kialakult: a csoporton belüli együttműködés, alkalmazkodás. Az ősembernek sok mindene nem volt, ezért megtanult eladni és cserélni dolgokat, amihez empátiára, segítőkészségre, bizalomra és törekvésre volt szüksége. Nem számít, mennyire zseniális technológiák lesznek, ezek a készségek továbbra is értékesek maradnak az egész világon.


Van öt olyan ágazat, amelyek nem tartoznak a lecserélhetőek közé: egészségügy, oktatás, művészet, jog és tanácsadás. Nem meglepő, hogy többségük az emberek érzelmi-társas és összetett problémamegoldó készségeinek használatával kapcsolatosak. Különösen igaz ez az olyan területeken, mint az egészségügy vagy az oktatás, képzés, ahol jóval 50 százalék alatt van az automatizálható tevékenységek száma.


Feltörekvő készségek


Azok az új képességek tudnak érvényesülni a jövőben, amelyek igazodnak a munkaerőpiaci trendek komplexitáshoz és a munka sebességéhez. Elég képzett vagy egy kontrolling szoftver használatához? Tudod kezelni a virtuális valóság érzékszervi túlterhelését? Elég gyorsan tudsz dönteni és problémát megoldani, ha épp fel akarják törni a rendszeredet? Meg tudod tanulni az újabb és újabb média platformokat? Villámgyorsan reagáló, virtuálisan és videójátékokban edzett, multitasking jelöltek előnyben!


Elévülő készségek


Ami tegnap élenjáró készségeknek számított, holnap már természetes lesz. Öt évvel ezelőtt az üzleti világban az online meetingek nem voltak a mindennapjaink részei. Ha ma valaki nem tud magabiztosan egy online meetingen dolgozni vagy egy konferencián előadni, workshopot tartani, a kollégái megdöbbenéssel néznek rá. Egy olyan marketing tanácsadó jelöltet, akinek nincs jelenléte a közösségi médiában, nem hívnak be állásinterjúra. Ezeknek a készségeknek a listája napról napra hosszabbodik, és ezek közül sok a technológiához kapcsolódik, így újabbak fognak érkezni, néhányak pedig eltűnnek. Ha túl sok készséged az elévülők listájához kapcsolódik, akkor itt az ideje az újraindításnak!


Cikk forrása:

https://orientify.hu/az-orok-a-tartos-a-feltorekvo-es-az-elevulo-keszsegek-a-munkaeropiacon/

Friss hírek

Friss hírek RSS

Honlapra

We would like to invite you to take part in a virtual workshop led by Amazon Software Development Engineers! This workshop will give you a chance to improve your technical interview skills and will be facilitated by experienced interviewers and current engineers.

Honlapra_3

A Szegedi Tudományegyetem energiatakarékossági okokból az energiaárak rendkívüli alakulására tekintettel 2022. augusztusában - a korábbi évekhez hasonlóan - rendkívüli központi bezárást rendelt el.

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a szakmai gyakorlat! Tekintsd meg az ügyfélfogadási rendet, leadási határidőket és nézd meg a legfrissebb tájékoztató videót!