Honlapra_50

Mesterképzés - Kell ez nekem?

A diploma megszerzése ma már sok helyen követelmény, miközben evidencia, hogy diplomával a kezünkben sokkal több lehetőség áll előttünk, megalapozhatjuk a jövőnket, könnyebben találhatunk magunk számára megfelelő állást.


Megszereztük, megdolgoztunk érte, „a gép forog, az alkotó pihen”. Vagy mégsem?
Egyre többen jelentkeznek mesterképzésre, ki azért, hogy tudását bővítse, ki pedig azért, hogy kicsit kitolja a hallgatói létet.
De mit adhat nekem egy második diploma? Megéri belevágni, rászánni azt a sok időt, energiát, pénzt? Ma már kiváló kimutatások, elemzések (link) állnak rendelkezésünkre, ahol számszerűsítve láthatjuk, hogy mennyi a különbség egy alapdiplomával és egy mesterdiplomával rendelkező szakember között, de a kérdést érdemes tovább árnyalni.

Forrás: Profession.hu


A mesterképzésben (magister, master; rövidítve: MA, MSc) mesterfokozat és szakképzettség szerezhető.

A mesterfokozat a második felsőfokú végzettségi szint. Mesterképzésre az vehető fel, aki alapképzésben fokozatot és szakképzettséget tanúsító oklevelet vagy főiskolai, illetve egyetemi oklevelet szerzett. (Forrás: felvi.hu)


A felvétel követelményeit a felsőoktatási intézmények határozzák meg. E képzés 2-4 féléves (kivéve a tanárképzést, amely 5 féléves), s ennek szintén két kimenete van: a munkaerőpiac, illetve a doktori képzés, amely a tudományos fokozat megszerzésére készít fel, és a képzési piramis csúcsát jelenti. Képzési és kimeneti követelményei határozzák meg, hogy milyen szakképzettség szerezhető a mesterképzésben, ez jogszabályban meghatározottak szerinti munkakör betöltésére jogosít. A mesterképzésre jelentkezőknek is lehetőségük van több helyre, szakra jelentkezniük egy felvételi időszakban, azonban egy helyre vehetők fel, beleértve azt az esetet is, ha a mesterképzés mellett alapképzési szakra is jelentkeznek. Amennyiben a jelentkező egy felvételi időszakban alap- és mesterképzési ciklusra is ad be jelentkezést, akkor a jelentkezéseinek egy rangsort kell kialakítania, mely tartalmazza valamennyi jelentkezését. (Forrás: felvi.hu)


A Szegedi Tudományegyetem mesterképzéseiről az adott kar honlapján tudsz tájékozódni.

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!