SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. szeptember

Országos Felsőoktatási Tanévnyitó a szegedi egyetemen - Dr. Karikó Katalin díszdoktori címet vett át
Dr. Karikó Katalint Doctor Honoris Causa címmel tüntette ki a Szegedi Tudományegyetem. A felsőoktatási intézmény 2020-2021-es tanévnyitóját, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint az SZTE Centenáriumi Rendezvénysorozatának nyitó eseményét 2021. szeptember 4-én tartották. Az ünnepség a gólyák esküjével zárult.
 

Tovább >>>

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”
Az orvostudomány területén a legrangosabb svájci díjat, a Reichstein-érmet vette át 2021. szeptember 6-án Karikó Katalin. A módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”.
 

Tovább >>>

Orientációs hét segíti a több mint 1000 új nemzetközi hallgató beilleszkedését az SZTE-n
A 2021/22-es tanévben várhatóan több mint 1000 külföldi hallgató kezdi el tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük összesen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanulhat a Tisza-parti városban. A nemzetközi gólyák beilleszkedését az intézmény Orientációs héttel segíti.
 

Tovább >>>

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”
A COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be 2021. szeptember 9-én. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést „tudományos Oscar-díjnak” is nevezik.
 

Tovább >>>

Beiratkoztak az első hallgatók Békéscsabán, az SZTE és a Gál Ferenc Egyetem által közösen indított alapszakokra
Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két új alapszakot indított a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem Békéscsabán. Az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki alapképzésén és a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus alapképzésére jelentkező hallgatók a sajtótájékoztató után be is iratkozhattak.
 

Tovább >>>

Az immunfelismerés eddig ismeretlen vakfoltját azonosították és publikálták az SZTE kutatói
Az amerikai Tudományos Akadémia magas presztízsű lapjának hasábjain, a PNAS-ben publikálták legújabb kutatási eredményüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A kutatás azt a széles körben elfogadott kijelentést kérdőjelezi meg, miszerint minél inkább különbözik tőlünk valami, azt az immunrendszerünk annál könnyebben ismeri fel.

Tovább >>>

 
Születésnapján tisztelgett Szent-Györgyi Albert emléke előtt az SZTE
Hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján az SZTE egykori, Nobel-díjas rektorát köszöntik az intézmény központi épülete előtt található, egész alakos szobornál az egyetemi polgárok. Az idei ünnepségen a világhíres kutató özvegye is jelen volt. A koszorúzással kezdődő, kiállítás megnyitóval és flashmobbal egybekötött koncerttel folytatódó esemény, névadó ceremóniával zárult.

Tovább >>>

„Ragadd torkon a rákot!” – szűrőnap az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán
2021. szeptember 23-án, csütörtökön 8.00 és 12.00 óra között szűrőprogramot tart az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egy országos kampányhoz csatlakozva.
 

Tovább >>>

Új Takarmányvizsgáló, Informatikai Laboratórium és előadó terem az SZTE MGK-n
Kibővített munkaállomások, korszerű eszközpark, klimatizált, oktatásra és kutatásra létrehozott helyiségek – megújult a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratóriuma illetve az „A” előadó terme. A terem és a laboratórium ünnepélyes átadása előtt Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Habil Tarkó Klára, a projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót.
 

Tovább >>>

Utcára vitte a sportot az SZTE
„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.
 

Tovább >>>

Keleti Éva kiállításával kezdődik a 25. Őszi Kulturális Fesztivál a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében jubilál az Őszi Kulturális Fesztivál is, huszonötödik alkalommal rendezik meg az egyetem összművészeti programsorozatát. Idén szeptember 30. és november 15. között 50 helyszínen többszáz programmal várják az érdeklődőket.

Tovább >>>

Magyarország „személyi igazolványát” SZTE-s kutatók is írták
Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete, amelynek elkészítésében mind a fejezetszerkesztői, mind a szerzői munkákban az SZTE TTIK Földrajzi és a Földtudományi Intézet számos munkatársa részt vett. A kötethez kapcsolódó, nemzetközi szinten is innovációnak számító újdonság, hogy tartalma a www.emna.hu honlapon interaktív térképek formájában is, díjmentesen elérhető (e-MNA).

Tovább >>>

 
A szív- és vázizom alkalmazkodását, regenerációját és teljesítőképességét kutatták az SZTE tudósai
Évtizedes múltra visszatekintő, világszerte „hungarikumnak” számító váz- és szívizom kutatások továbbfejlesztésén és nemzetközi versenyképességének erősítésén dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A cél mindemellett a gyakorlati hasznosításra is alkalmas, alapkutatási ismeretek bővítése és egy fiatal, tehetséges kutatógeneráció pályára állítása volt.

Tovább >>>

 Együttműködési megállapodást kötött az SZTE a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is szemléletformáló együttműködésbe kezd. A megállapodás célja, hogy az egyetemi polgárok felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek szellemi alkotásaikra, újításaikra.
 

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website