SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. április

Az SZTE a második legjobb magyar egyetem az idei CWUR rangsor szerint
Kimagasló helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) 2021/2022-es rangsorában. A vizsgált közel 20 ezer intézmény közül idén bekerült a világ vezető egyetemeinek top 3,5 százalékába. Magyarországi viszonylatban az SZTE a második legjobb magyar egyetem lett.
Tovább >>>

16 dobogós helyet szerzett az SZTE a THE rangsoraiban
A Times Higher Education felállította a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló listáját: a vizsgált területek közül 16-ban dobogós helyet szerzett a magyarországi intézmények között a szegedi egyetem. Az összesített rangsorban a 301-400. helyre került az SZTE, mellyel hazánkban a második legjobb felsőoktatási intézmény.

Tovább >>>

Világszínvonalú „műtüdő” érkezett a harmadik hullám tetőzésekor a szegedi egyetemi klinikára
A legnagyobb szükség idején jutott csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a COVID-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

Tovább >>>

400 milliós beruházást követően további ritka anyagcsere-betegségeket is ki tud szűrni a szegedi gyermekklinika laboratóriuma
A szegedi gyermekklinika laboratóriumában évente közel 45-50 ezer csecsemő vérmintáját vizsgálják, a mostani fejlesztésnek köszönhetően ezentúl már 27 újszülöttkori ritka betegséget is ki tudnak szűrni a szakemberek. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma közel 400 millió forintos beruházásból újult meg. A fejlesztés jóvoltából két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásárolt az intézmény.

Tovább >>>

A dél-alföldi régió gazdasági fejlődését támogatja az SZTE ifjúsági életpályamodellje
Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival, valamint az Alföldi és a Déli Agrárszakképzési Centrummal. A cél kiszámítható karrierlehetőséget biztosítani a tehetséges fiatalok számára, a térségben tartani a kiváló munkaerőt, ezáltal pedig segíteni a régió gazdasági előrehaladását, jólétét.

Tovább >>>

Óriási siker az önkéntes egyetemisták munkája
A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két kutatóorvosával közösen. A modell a gyomorfekélyt, gyomorrákot és más betegségeket okozó fertőzés és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát vizsgálja. A kutatás eredményei a rangos Nature Communications folyóiratban is megjelentek.

Tovább >>>

Röst Gergely szegedi matematikus új modellel segíti a gyomorfekély elleni küzdelmet
A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két kutatóorvosával közösen. A modell a gyomorfekélyt, gyomorrákot és más betegségeket okozó fertőzés és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát vizsgálja. A kutatás eredményei a rangos Nature Communications folyóiratban is megjelentek.

Tovább >>>

A világ vezető energiatudományi szaklapjában publikált a szegedi kutató, Janáky Csaba és csapata
Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

Tovább >>>

Martinek Tamás az idei Szent-Györgyi Talentum Díjas
A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézetének professzora egy olyan kutatáshoz írt publikációjával érdemelte ki az elismerést, amelynek segítségével új diagnosztikai módszereket és antibakteriális szereket fejleszthetnek ki.  Az online díjátadón egy Nobel-díjjal kitüntetett biokémikus is előadást tartott.

Tovább >>>

Az Év COVID dolgozói az SZTE-n
A Magyar Kórházszövetség az Év COVID dolgozója pályázatán a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ négy egészségügyi dolgozója, dr. Rokszin Richárd sebész, Juhász Hajnalka biológus, Ormándi Gábor és Molnár-Gábor Réka diplomás ápoló is megkapta a megtisztelő elismerést. Mindannyian a koronavírus járvány legnehezebb időszakától kezdve küzdenek az ellátás biztonságáért és a betegek gyógyulásáért.

Tovább >>>

Szegedi találmánnyal az afrikai orvvadászok ellen
Megkezdődött az éles tesztelése, annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki. Az afrikai elefántok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés riaszt, ha az elefántcsontra utazó orvvadászok lövést adnak le.

Tovább >>>

„Nem titok, hogy az ősszel kezdődő tanítással komoly céljaim vannak.” – Interjú Rost Andreával
A Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész operaénekesnő szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem új oktatójaként debütál a Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékén. Az interjúban többek között beszámol szegedi élményeiről, operaénekesi tapasztalatairól és arról, hogy mi az a tudás, amit szeretne átadni jövőbeni tanítványainak.

Tovább >>>

Szoros csatában, az "E300" nyerte az idei SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt
Szoros és színvonalas versengést hozott a IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, amelyet a pandémia miatt online rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem, április 22-én. A zsűri, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban döntött a pontokról. A győztes a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata lett.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website