Kakaós csiga vagy egy finom croissant reggelire, tízóraira ebédre egy pizza vagy egy jó rántott hús, uzsonnára nassolás majd jön a kiadós vacsora és a tévé előtti édesség és sósság tenger. Jobb esetben napi háromszor eszünk, rosszabb esetben reggeli nélkül indul a nap majd egész nap szinte csak csipegetünk és este tömjük meg az egész nap kiéheztetett gyomrunkat. Ezek a táplálkozási mintázatok egyenes utat jelentenek az elhízáshoz valamint az ebből fakadó betegségekhez. Ahogy az előbbi sorokból is leszűrhette az olvasó, a „mai” táplálkozással alapvetően az a baj, hogy sok finomított szénhidrátot és transzzsírt eszünk és azokat is rendszertelenül.
A helyes és kiegyensúlyozott étkezés hozzájárulhat egészségünk, erőnk és jó közérzetünk megőrzéséhez, így érdemes kiemelten figyelnünk rá. Azonban a rohanó hétköznapokban ez sokunknak korántsem ilyen egyszerű. Korunk táplálkozása és technikai fejlettsége olyan pontra jutott, ahol az egészséges táplálkozás háttérbe szorul.
18-21 éves korában az emberi szervezet sokkal jobban tolerálja az ilyen életmódot, azonban a 30-as évekhez közelítve megbosszulja önmagát, így nehezebb a plusz kilókat ledolgozni, de az egészség nem csak az esztétikum szempontjából fontos. Ha időben változtatunk, nagyban megnövelhetjük az egészségben eltöltött éveink számát.
Első lépésként fontos arra figyelnünk, hogy elsődlegesen táplálékunk tápértéke legyen a megfelelő a kalória érték helyett. Ez a legkönnyebben úgy tudjuk megoldani, hogy saját magunk készítjük ételeink nagy részét, hiszen így követni tudjuk, hogy milyen összetevőkből áll az ennivalónk. Többen ezen sorok olvasása közben elgondolkodhatnak azon, hogy „nekem erre nincs időm és pénzem sem”. Ha hétvégenként előkészülünk és megtervezzük étrendünket időt és pénzt is megspórolhatunk, hiszen ha előre tudjuk a heti menüt nem veszünk meg más felesleges dolgot csak az épp aktuális fogáshoz szükséges hozzávalókat.
A második legfontosabb elv a mértékletesség és az arányosság. Egy egészséges ember számára egy étel sem tiltólistás, mindenből fogyaszthat mértéktartóan. Szervezetünknek számtalan vitaminra, nyomelemre, ásványi anyagra és rostanyagra van szüksége a zavartalan működéshez. Ha ép nem tudjuk, hogy miből mennyit ehetünk, hívjuk segítségül a kezeinket. Szénhidrátok, keményítő tartalmú élelmiszerek, mint például a rizs, krumpli, tészta és gyümölcsök esetében hölgyeknél és túlsúly esetén 1 ökölnyi, uraknál 2 ökölnyi mennyiség fogyasztható, gyümölcsből pedig 1 ökölnyi mindkét nem esetében. Húsok esetében is jó iránymutató a kezünk. Húst válasszunk akkorát, mint a tenyerünk és olyan vastagot, mint a kisujjunk. Zöldségfélékből igen bőségesen juthat tányérunkra, ugyanis annyit kellene elfogyasztanunk, amennyi elférne a két nyitott markunkban. Végül következnek a zsiradékok, melyekből annyit vihetnénk be szervezetünkbe, mint a hüvelykujjunk hegye.
Akkor nevezhetjük egészségesnek és rendszeresnek táplálkozásunkat, ha az naponta legalább 3 fő és 2 kisétkezésből áll, valamint összetevői rostban, tápanyagban gazdagok és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is társul hozzá. Ha a szervezetünk megkapja a számára megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot, nem kell tartalékolnia és mozgással társulva még súlyvesztést is elérhetünk. Azonban ha étkezéseink nem rendszeresek, elégtelen mennyiségűek és minőségűek, szervezetünk a kevésből fog raktározni, melynek a hízás lehet a következménye. Ezek alapján tehát talán most már érthető, hogy miért nem vezet célra a koplaló életmód. Kerüljük a szigorú, csak egy-egy ételre koncentráló diétákat. A helyes étrendhez a zsír, szénhidrát és fehérje is hozzátartozik.
Korábban is említésre került, de külön is ki kell kitérni a megfelelő folyadékbevitelre, melyből ha nem viszünk be eleget szervezetünkbe, számos probléma forrása lehet. A leg megfelelőbb folyadék testünk számára a szénsavmentes ásványvíz melyből 2-3 liter az ajánlott mennyiség, azonban a folyadékpótlásra számos más alternatíva is rendelkezésre áll. Ne feledkezzünk meg a frissen facsart gyümölcs és zöldséglevekről, valamint a gyógyteák sokaságáról.
Javaslom tehát a kedves olvasóknak, hogy tartsanak egy próbanapot, amikor ötször étkeznek egy nap, és minimum 2 liter vizet elfogyasztanak a nap folyamán.
Amennyiben táplálkozással kapcsolatos kérdései lennének, keressék bátran ingyenesen elérhető dietetikusunkat, Kovács Zsoltné Mariannt. Időpont egyeztetés céljából hívják 30/83-32-188-as telefonszámon, vagy írjanak neki a mariann6565@freemail.hu e-mail címre.
Elérhetőségeink: 6600 Szentes, Sima F. u. 44-58, Rendelőintézet I. em. 118-as szoba. Telefonszámunk: 63/313-244 263-as mellék, e-mail címünk: efi@szentesi-korhaz.hu facebook oldalunk: www.facebook.com/szentesefi
Jó egészséget kíván az Egészségfejlesztési Iroda!