Bezár

Felkészülés a téli időszakra – avagy immunerősítés kisokos

Felkészülés a téli időszakra – avagy immunerősítés kisokos

Felkészülés a téli időszakra – avagy immunerősítés kisokos

2023. november 27.
3 perc

Szeptemberben és októberben ideje elkezdeni kicsit erősíteni immunrendszert, hiszen, ahogy egyre hidegebb az idő, és egyre gyakrabban esik az eső, az esetleges megfázás kockázata is nagyobb lesz. Szerencsére a piacokon bőven akad friss termés, melyekkel feltölthetőek a vitaminraktárok és ma már a gyógyszertárakban és egészségboltokban is megtalálhatóak a szervezetünk számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok.

Az ősz beköszöntével újra hódit a teázás, mely nem csak a lelkünknek, de a testünknek is jót tesz. Akár a fekete teát választjuk akár a borsmentát tökéletes eszközeit találtuk meg az immunerősítésnek, mert polifenolokat és flavonoidokat tartalmaznak. A levendula tea szintén élénkíti immunrendszerünket és csökkenti a gyulladást.

A C-vitaminban gazdag csipkebogyótea véd a nátha ellen, de csak akkor, ha hideg vízben áztatjuk és műanyag kanállal kavarjuk, ugyanis a hőre, a levegő oxigénjére és fémmel érintkezve a C-vitamin bomlik. Édesítésre használjunk a vitaminokban gazdag mézet.

Az A-vitamin és előanyaga a béta-karotin, hozzásegít a nyálkahártya épségéhez, regenerálásához, Ez azért fontos mert a sérült nyálkahártyán könnyebben jutnak a kórokozók a szervezetbe. A-vitamint találunk a májban, tojásban, béta-karotint pedig többek között a sütőtökben, sárgarépában és az aszalt sárgabarackban.

A hagyma gyógyító hatása már a népi gyógyászatban is ismert volt,azonban a fűszerek közül a kakukkfű, a rozmaring és a gyömbér is baktériumok szaporodást gátló hatással bír. Egyre több felületen hallhatunk a probiotikumokról. Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, mellyel segítik az immunrendszer normál működését. A „jó” vagy hasznos baktériumok táplálékát főként a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben találhatjuk meg, melyek fogyasztásuk ajánlott naponta többször is.

Figyeljünk lakásunk páratartalmára, ugyanis 70%-os páratartalom mellett a kórokozók fertőzőképessége jelentősen csökken.

Talán a magyar lakosság nagy részéről elmondható, hogy az alvási idején spórol, hogy minden napi teendőt el tudjon végezni, azonban ez nem mindig célravezető. Az alvás ideje és mennyisége mind nagyon fontos. Szervezetünk legjobban este 10 óra és hajnal 1 óra közötti alvástól töltődik fel a legjobban. Átlagosan 7,5-8 óra alvás szükséges egy felnőtt embernek ahhoz, hogy a test védekező mechanizmusa ne csökkenjen le.

Az egészséges testhez egészséges lélek is szükségeltetik, így szeretettel várunk mindenkit október utolsó hétfőjén 26-án a Dózsa házba 5 órakor kezdődő Boldogság klubunkba!

Elérhetőségeink: 6600 Szentes, Sima F. u. 44-58, Rendelőintézet I. em. 118-as szoba. Telefonszámunk: 63/313-244 263-as mellék, e-mail címünk: efi@szentesi-korhaz.hu facebook oldalunk: www.facebook.com/szentesefi

Jó egészséget kíván az Egészségfejlesztési Iroda!

Készítő