BenyheAndras_AOK

SZTE – 100 Dr. Benyhe András: Az SZTE 100-at mintha direkt nekem találták volna ki, pont azzal motivált, amivel engem legjobban lehet.

 

Az SZTE 100 kihívás teljesítői között akadtak, akik kiemelkedtek a többiek közül vagy a megtett kilométerek száma, vagy a közösségi aktivitás miatt. Őket mutatjuk be sorozatunkban. Dr. Benyhe András az ÁOK Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola PhD hallgatója. Az orvostanhallgatók inkább már, mint óraadót ismerik, de az elsődleges jogviszonya az egyetemmel egyértelműen hallgatói. András nem csak a gyógyításban, de a sportolásban is szereti, ha van koncepció és jól körülhatárolható cél.


440 kilométert teljesítettél, az egyetem 440 éves fennálláshoz igazodva. Ez tudatos volt az elején vagy a kihívás közben alakult így?


- A program kezdetén még csak az volt a célom, hogy minél hamarabb, mondjuk tíz nap alatt, teljesítsem a 100 kilométert. Ez a terv egy karantén miatt hamar meghiúsult, bennem pedig ott maradt a teljesítési vágy, hogy a saját határaimat feszegessem a kihívás kapcsán. Ekkor jutott eszembe, hogy ha már az eredeti 100 km a 100 éve Szegedre költözött egyetemről szól, akkor talán kereshetnék az intézmény múltjából egy másik évfordulót, ami jobban passzol hozzám. Így leltem rá 1581-re, az SZTE jogelődjének alapítási évére, és indultam neki a 440 kilométernek – tudtuk meg Dr. Benyhe Andrástól.


Milyen kezdeményezésnek tartod, hogy egy egyetem szervezzen az SZTE 100-hoz hasonló programokat?


- Mindenképp jó ötletnek tartom. Vannak karok, amiknek a hallgatói alapesetben nagyon ritkán találkoznak egymással. Ezeket a szakadékokat tudják jól áthidalni a karközi kulturális- vagy sportesemények, -közösségek. És szerintem rengetegen sportolnának szívesen együtt, ha találkoznak a lehetőséggel, ebben lendíthet sokat előre ez a kezdeményezés.


Milyen pluszt adhat, ha az egyetem szervezi a kihívást, hatással lehet az iskolai kapcsolatokra, közösségre is?


- Az évek során jó esetben kialakul egy személyes kapcsolat a saját iskolánk, városunk iránt. Ez a személyes szál tud adott esetben plusz erőket megmozgatni, motivációt adni, és e szál mentén össze tudjuk kapcsolni a hasonló embereket, bármilyen karról, bármilyen funkcióban is legyenek az egyetem polgárai. Remélem, egy összetartó összegyetemi csapat lesz a végeredmény!

 

benyheandras1


Mennyiben segített az SZTE 100 ahhoz, hogy elindulj a kitűzött célod felé?


- Leginkább abban, hogy keretet adott. Hogy vállaltam valamit, amit magamtól nem találtam volna ki, de mégis magamnak szeretném teljesíteni, és ha már egyszer bevállaltam, nem szeretnék visszafordulni.


Mennyire motivált, hogy egy közösség tagjaként, másokkal együtt, az ő teljesítményüket is látva teljesítheted a kihívást?


- Ezt a fajta motivációt már régóta ismerem, vannak direkt sportra épülő közösségi platformok, és nálam működik. Most is inspiráló volt látni a többiek fejlődését, sokan most lépték át azokat a határokat, amit korábban nem is gondoltak volna, mások pedig csak folytatták a szokásos tevékenységüket. Ez mind példaértékű, és segít megmozdulni.


Milyen pluszt jelentett az SZTE 100 ahhoz képest, mintha „csak simán” teljesítetted volna a kilométereket?


- Szeretem, ha a dolgoknak van koncepciója. Én nem szeretem csak úgy róni a kilométereket, kell hozzá egy “utazásélmény”. Például nagyon élvezem körbefutni Szeged vízvédelmi rendszereit, a körtöltést vagy a kamaratöltést. Tenni egy kört a mélypont felé, elfutni A-ból B-be, vagy érinteni minden szegedi templomot. És utazás közben megélhetem a helytörténeti dolgokat is: hol szakadt át 1879-ben a gát, merre voltak az ősi településmagvak, mit keres itt egy régóta nem használt sínpár… Ilyen módon az SZTE 100-at mintha direkt nekem találták volna ki, pont azzal motivált, amivel engem legjobban lehet.

 

benyheandras2


Kaptál inspirációt mások feltöltéseiből? Ha igen, milyeneket? Volt interakció a többiekkel?


Mint a “jelenléti” sporteseményeken, itt is nagyon fontos része a motivációnak, hogy lássuk a többieket, és bátorítást adjunk, kapjunk. Bár a CooSpace rendszer nem pont erre van kitalálva, azért így is volt lehetőségem részt venni ebben, minden oldalról, és ezek nélkül talán nem is csináltam volna végig.


Esetleg valakivel megismerkedtél/felvetted a kapcsolatot az SZTE 100 kapcsán?


Csak felületesen, de nemsokára lesz egy szervezett találkozó, ahol végre kibújhatnak az ismeretségek a virtuális térből.


SZTEinfo - Lévai Ferenc





Kövess minket


Hírek

33add887-221a-488d-8da5-a57a56055fd5

egyéni verseny hallgatók számára

2024.04.25. (csütörtök) 19:00– 21:30

boritoismered

2024. 04. 23., kedd 17:30

Sportközpont, Alakuló tér