Szegedi Tudományegyetem

Sportközpont

 

Az SZTE Sportközpont a 2002/2003-as tanévet a közismert, Ady téri sportpálya helyett már a „Hattyason” kezdte. Közel húsz éve, ez a sportlétesítmény biztosítja a nappali tagozatos hallgatók két félév testnevelés teljesítésének feltételeit, valamint támogatja, szervezi, és lebonyolítja az egyetemi polgárok szabadidős- és versenysportjának, rekreációs programjait.


A felsőfokú szakképzésre, valamint az alap- és osztatlan képzésre felvett hallgató két féléven át, félévente egy testnevelési kurzus ingyenes felvételére jogosult, amit diplomaszerzés előtt kell teljesíteni. Kurzusaink kínálata széles, 55 sportágból, közel 150 kurzust hirdetünk. A Széchenyi 2020 EFOP 3.4.3 PÁLYÁZAT Sportszolgáltatás altémáján belül a Mindennapos sportszolgáltatás keretében számos ingyenes sportfoglalkozás elérhető hallgatóink számára.


Az Újszegedi Erzsébet Ligeti Teniszközpont (6726 Szeged, Népkert sor 1.) 6 db kiváló minőségű salakos pályával, adogatófallal, öltözőkkel várja a sportolni vágyókat, a tenisz kurzust választókat.


Az utóbbi időben a fiatalos lendületre helyeztük a hangsúlyt. A hagyományosabb sportágak és a labdás látványsportok mellett Szegeden vonzó a Tisza, a víz közelsége. Ebben innovációs eseményeink közé tartozik a vízitúra, a naplementés sárlányhajózás, a SUP a rekreációs- és élsport szintjén is, melyben kimagasló együttműködő partnerünk a Szegedi Vízisport Egyesület.


A versenysport területén, Egyetemi szinten komoly támogatási és ösztöndíj rendszerünk van, akár az SZTE-SZEDEÁK, vagy az OB1-es férfi-női vízilabda csapatunk, de a fókuszt az élsport mellett a kuriózum sportágainkra helyezzük, úgy, mint falmászás, ejtőernyőzés, vitorlázás.


Rekreációs programjaink közül nagy hagyománya van a Jeges Estnek, a szegedi, fedett jégpályán, amit félévente 2-4 estén is megtöltünk. A sportuszodával is együttműködésben vagyunk, esti ingyenes úszáslehetőséget biztosítunk a hallgatóinknak. Nagy népszerűségnek örvend a minden félévben megrendezett Aerobik Maraton. Véleményünk szerint ezek az alkalmak jobban elkötelezik az egyetemistákat az egyetemi sport iránt, megismerik az általunk nyújtott lehetőségéket, és ez által nyitottabbak lesznek a további rendezvényeinkre.Szent-Györgyi Albert szavait idézve várunk a Sportközpontba!

„A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”dr. Tokodi Margaréta

SZTE Sportközpont igazgató

2021.04.15