Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Kongresszusi Központ Szeged  --  A Zöld Intézmény
A Zöld Intézmény


A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja fontosnak tartja, hogy mind a társadalmi, mind a természeti környezet megóvására felhívja látogatóinak figyelmét, népszerűsítse a környezettudatos magatartást. Ennek érdekében számos intézkedést hoztunk, s hozunk folyamatosan, mellyel biztonságosabb és egészségesebb körülményeket biztosíthatunk munkatársainknak, látogatóinknak; programokat szervezünk a Központ és Szeged város polgárai számára, ezzel formálva tudatukat, gondolkodásmódjukat.

Közép-Európa Legzöldebb Egyeteme


zöld intézmény

2010-ben a Tanulmányi és Információs Központ vezetésével a Szegedi Tudományegyetem elnyerte a Közép-Európa Legzöldebb Egyeteme címet az Indonéziai Egyetem zöld egyetemek rangsorát elkészítő felmérésében.


Erről szóló tanulmányunkat itt olvashatja.2011-ben az egyetem megismételte a felmérést, amely során az SZTE tovább erősítette a közép-európai legzöldebb egyetem státuszát.

Erről szóló tanulmányunkat itt olvashatja.

A Green Metric Ranking of World Universities zöld mérőszámokból felállított rangsorán évről évre jobb eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem: 49 ország 215 pályázó intézménye közül az 52. helyet érte el 2012-ben, egyben ismét a régió legzöldebb egyeteme is lett.

Az erről szóló hírünket itt olvashatja.


 

 

Beruházások

 

napkollektor_tik

A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt években több mind 20 milliárd forintot nyert különböző pályázatokon, melynek eredményeképpen több nagy beruházás történt és jelenleg is folyik az Egyetemen. Ezeknél a nagyberuházásoknál a megújuló energiaforrások, energiatakarékos és környezetbarát megoldások, technológiák használata kiemelt fontosságú.

 

Ennek keretében a 2011 novemberében átadásra került Mérnöki Kar új épületében 24 hőkút táplál két hőszivattyút, de ki kell emelni jelen épület kapcsán a ledvilágítást, a szürke víz hasznosítását, a Planibel Tri üvegtechnológia alkalmazását, valamint mini szolár rendszert is.

 

Hasonlóan az SZTE TIK épületéhez, a 2007-ben átadott új Biológus épület is rendelkezik egy közel 30 m2-es napkollektor mezővel, valamint a 2011 tavaszán átadott, Szeged belvárosában található Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ épülete is több modern és környezetbarát megoldást kapott úgy mint a csapadékvíz és a szürke víz hasznosítása, kb. 50 m2-es napkollektor mező.

 

UntitledKiemelt fontosságúnak tartjuk megemlíteni, hogy 2010 decemberében a KEOP pályázat keretében az Egyetem közel 1 milliárd forintot nyert mini naperőművek kiépítésére, amely projekt 2012-ben került kivitelezésre. A projekt eredményeként évente akár 30 millió forintot is spórolhat a Szegedi Tudományegyetem az uniós támogatásból megvalósult napelemparknak köszönhetően. A 2754 napelemet az SZTE 24 épületének tetejére szerelték fel, melyek között oktatási épületek, kollégiumok és laborok is találhatóak.


10+1 érv, amiért a Szegedi Tudományegyetem ma Magyarország legzöldebb egyeteme

 

Kongresszusi Központ

 

magyar_kong.kp._zold_logo_132x132A Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Központja Magyarország első zöld kongresszusi központja, ahol a rendezvények szervezésekor kiemelt fontossága van a környezettudatosságnak.

 

A „zöld rendezvények” elősegítése, a rendezvényszervezők körében történő népszerűsítése érdekében Zöldülj velünk! névre keresztelt kiadványt készítettünk, mely a legalapvetőbb tudnivalókat tartalmazza a „zöld rendezvényszervezés” területén, s minden egyes konferencia ajánlathoz csatoltan meg is küldünk.

 

Zöldülj velünk! Letöltés

 

Műszaki fejlesztések az SZTE TIK-ben

 

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ külön hangsúlyt fektet az energiahatékonyság, környezettudatosság szempontjait szem előtt tartó, biztosító műszaki fejlesztésekre. Ennek szellemében 2008 nyarán megvalósult egy több mint 50 m2-es napkollektor mező beruházás, melynek eredményeképpen Központunk májustól szeptember/október végéig a használati meleg vizet ilyen formában állítja elő. A Központ nagyobb közösségi tereiben áttértünk az alkony- és mozgásérzékelős kapcsolókra; központilag rögzített energiafelhasználási irányelvek mentén működünk; megtörtént a TIK épületében egy ún. intelligens épületfelügyeleti rendszer kialakítása, melyet az egész Egyetemre kiterjeszteni kívánunk, továbbá Egyetem szerte szelektív hulladékgyűjtés működik.

 

Az utóbbi években több környezeti terhelést csökkentő fejlesztést, beruházást hajtottunk végre, melyek közöl a legkiemelkedőbbek az alábbiak:

 

  • Újrahasznosított szőnyeg alkalmazása az egyes irodák újraburkolása során.
  • Nyomógombos csaptelekre való áttérés.
  • Közösségi hulladékgyűjtő szigetek számának racionalizálása, matricák kétnyelvűre cserélése, ezzel is elősegítve a még hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtést, mind a magyar, mind a külföldi hallgatók körében.
  • Áttérés a biológiailag lebomló szemeteszsákok használatára mind a közösségi, mind a munkatársi helyiségekben.
  • Az újrahasznosított, környezetbarát papír kéztörlő kiváltása a legújabb generációs 1100 W teljesítménnyel, 15 másodperc szárítási idővel működő kézszárítókra.
  • A dohányzás megszüntetése az Egyetemi Kávézóban, ily módon a Központ teljes mértékben dohányfüst mentes épületté vált.
  • Kültéri ping-pong asztal beszerzése a munkatársak, látogatók rekreációs igényeinek magasabb szintű kiszolgálása érdekében.
  • A Központ találkozási tér funkcióját betöltő terekbe (foyerek, Kiállítási tér), ahol a hallgatók tanulnak, beszélgetnek, olyan bútorokat vásároltunk, amelyre kulturáltan le tudnak ülni, kényelmesek; a székek ülése, háttámlájuk is szövettel borított. A beszerzésnél fontos szempont volt a bútorok könnyen mozgathatósága (rendezvények végett) és környezetbarát kialakításuk.

 

Hiszünk abban, hogy ha környezetbarát módszereket alkalmazunk és egyre többen fogunk össze környezetünk védelmében, egyre nagyobb sikereket érhetünk el a környezettudatos szemlélet meghonosításában.


SZTE TIK Zöld erdemények letöltése pdf formátumban