Bezár

2022

IMG_7372

Módosíts! – jelöld első helyen az SZTE ÁJTK-t, ahol az oktatás a XXI. század elvárásaira épül

Módosíts! – jelöld első helyen az SZTE ÁJTK-t, ahol az oktatás a XXI. század elvárásaira épül

2022. május 30.
4 perc

Az elméleti tudás naprakészsége mellett, az idegen nyelvek ismerete, és a selfmarketing soft készségektől sem idegenkedő, megalapozott jogi tudás jól jön azoknak a joghallgatóknak, akik tanárok, előadók vagy épp ügyvédek szeretnének lenni a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomájukkal – ismertette Dr. Szecskay András, az SZTE ÁJTK egykori hallgatója, a Szecskay Ügyvédi Iroda alapítója, és kollégája, Dr. Budai Judit, akik kiemelték: a feltételek elsajátítására a szegedi jogi kar kiváló. A szakértőkkel a felvételi sorrendmódosítás időszakában beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

 

- Az egyetemen töltött utolsó években a legtöbb hallgatónak megfogalmazódik a fejében egy elképzelés, egy cél azzal kapcsolatban, hogy jogi diplomájukkal a kezükben mely területen szeretnének érvényesülni. A tendencia azt mutatja, hogy a végzősök 60%-a jogi pályán marad és bíró, ügyész vagy ügyvéd lesz, 40%-a pedig tanárként, előadóként, vagy politikusként kezd el tevékenykedni. A döntést, amely majd meghatározza ezt a bizonyos utat, már nagymértékben befolyásolja a gyakorlati hely megválasztása is. Nagyon fontos, hogy a hallgató érdeklődő és nyitott legyen a munkáltató és annak tevékenysége iránt, továbbá az is, hogy a munkáltató is ugyanilyen nyitott legyen a hallgató iránt, akit gyakornokként alkalmazni fog. Ezen dolgozik most együtt a Szecskay Ügyvédi Iroda és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara – kezdte gondolatait Dr. Szecskay András, az SZTE ÁJTK egykori hallgatója, a Szecskay Ügyvédi Iroda alapítója, ügyvéd.

 

Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja és Dr. Szecskay András egy kötetlen beszélgetés keretében szeretné majd ez év őszétől megismerni azt, hogy mely hallgató, milyen elképzeléssel, céllal választ előbb gyakorlati majd később munkahelyet magának.

 

- A Szecskay Ügyvédi Iroda szívesen és rendszeresen foglalkoztat gyakornokokat és nevel ki belőlük szakembereket, ha erre ők is hajlandóságot mutatnak. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, - révén, hogy egy egyetemi városban, gyönyörű helyen, a Tisza-partján terül el - igen vonzó és talán kijelenthetjük, hogy bizonyos tekintetben többet is tud adni egy-egy hallgatónak az egyetemi város és diák légkörnek köszönhetően. Ez persze nem azt jelenteni, hogy a többi, jogi karral rendelkező egyetemen ne lenne megfelelő az oktatás, inkább csak a szubjektív vonzalmamat fejezi ki a szegedi jogi kar felé a személyes érintettségre való tekintettel is, ahol rendkívül magas szinten, odaadással, a XXI. századnak megfelelő módon otthonos légkörben zajlik az oktatás és nagyszerű a diákélet. Ezt jól bizonyítják azok a hallgatók is, akik gyakornokként vagy ügyvédjelöltként hozzánk kerülnek. Remélem ezzel bátorítani tudom a leendő hallgatókat a július 7-ig tartó, felvételi sorrendmódosításra. Jelöljék meg bátran az SZTE ÁJTK-t – emelte ki az ügyvéd.

 

Dr. Budai Judit, a Szecskay Ügyvédi Iroda szenior partnere a beszélgetés során Dr. Szecskay András mellett kiemelte, hogy a nemzetközi statisztikák egyre inkább azt mutatják, hogy jogi pályára lépni nem annyira trendi. Annak ellenére ugyanis, hogy a hivatás jól fizet, a fiatalokban kétségeket kelt például, hogy a mesterséges intelligencia lassan, de biztosan átveszi a hatalmat az élet legtöbb területén, illetve a kötetlen munkaidő, a bizonytalan szabadidő és a felelősségvállalás is egyfajta visszahúzó erő, viszont a szakmai és szervezeti függetlenség megtartó erő.

 

kép


- Fontos kiemelni, hogy azok, akik jogi pályára készülnek, ma már elengedhetetlen, hogy több idegen nyelven is beszéljenek. Ilyen az angol mellett elsősorban a német vagy a francia nyelv. Az egyetemistáknak egyre több lehetőségük van ezeknek az idegen nyelveknek az elsajátítására, úgyhogy én mindegyiküket arra buzdítom, hogy még időben kezdjenek bele, hogy aztán már gyakornokként plusz pontot szerezhessenek azzal, hogy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek. Nemzetközi gazdasági ügyekkel foglalkozó, nagy ügyvédi irodáknál ez ma már elengedhetetlen feltétel. Sajnos úgy tapasztaljuk, hogy még jelenleg is elég kevesen felelnek meg a magabiztos idegen nyelv tudás követelményének, pedig a munka világában már kötelező lesz a számukra mindez - osztotta meg tapasztalatait Dr. Szecskay András.

 

Dr. Budai Judit zárásként érintette, hogy mennyire fontos a munkaerőpiacon való tájékozódás. Mint azt kiemelte: Szegedre látogatásukkor többek között erről is szeretnének majd egy reális képet mutatni a hallgatóknak és arra bátorítani őket, hogy mielőtt megállapodnak, szerezzenek minél több információt az adott munkahelyről. Emellett azt is elmondta, hogy az idegen nyelvek ismerete mellett oda kell figyelni arra is, hogy a friss munkavállaló rendelkezzen egy alapvető, self-marketingtevékenységre irányuló érdeklődéssel és hivatásán belül a jogi tudása mellett legyen mindig naprakész a piaci változásokkal.

 

- A Judit által felsoroltak mellett nagyon lényegesek az emberi tulajdonságok, az önálló, kreatív gondolkodás, a problémamegoldó készség és képesség, az, hogy mennyire empatikus, megértő az az adott szakember, hiszen egy ügyvéd a hozott anyagból dolgozik, abból viszont a lehető legjobbat kell, hogy kihozza az ügyfele számára, miként egy bíró is az eléje tárt tényállás, jogi érvelés és bizonyítékok alapján dönt – zárta gondolatait Dr. Szecskay András.


Pósa Tamara

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek