Bezár

2022

kiemelt_hirek_1170x430

A környezetvédelmi tárgyú kutatás dimenziói – beszámoló

A környezetvédelmi tárgyú kutatás dimenziói – beszámoló

2022. május 02.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. április 28-án került megrendezésre a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék Tudományos Diákkörének utolsó ülése a szemeszterben, amely egyben a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport tanévzáró eseménye is volt. Az eseménynek a SZAB Székház adott otthon és jelentős érdeklődés kísérte. A rendezvényt Dr. Sziebig Orsolya Johanna moderálta.


A_kornyezeti_targyu_kutatas_dimenzioi-page-001



A_kornyezetvedelmi_targyu_kutatas_dimenzioi_plakat-page-001


Az esemény meghívott előadója Dr. Zsigmond Csaba, r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszékének tanársegédje volt. Alezredes úr érdekfeszítő előadást tartott a szervezett bűnözés és a környezetvédelem kapcsolatáról, különös tekintettel a nemzetközi színtérre, kitekintve a magyar helyzetre is. Ezt követte a Kutatócsoport tagjainak előadása, akik ezen az eseményen mutatták a tanév során elért eredményeiket és kutatásuk lényeges megállapításait. Rendkívül változatos területeket ismerhetett meg általuk a hallgatóság, az energiajogtól kezdve a plant-based ételeken át, egészen az ökocídiumig.


A Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy a környezetvédelem és annak jogi vonatkozásai iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat összefogja. A Kutatócsoport ötletgazdája, alapítója és témavezetője Dr. Sziebig Orsolya Johanna, a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék adjunktusa, környezetvédelmi szakjogász. Hamarosan újra lehet majd jelentkezni a Kutatócsoport berkeibe, mivel a következő tanévre vonatkozó felhívás 2022. június 1. napján kerül közzétételre.


TDK2


A Kutatócsoport tagjai változatos kérdésekkel foglalkoznak. Az eseményen előadott Marsovszki Sára, jogász szakos hallgató (IV. évf.), aki az ökocídium nemzetközi jogi vonatkozásait ismertette. Az ökocídiummal kapcsolatos megállapításai olvashatóak lesznek egy hamarosan megjelenő tanulmányban is, amelyet témavezetőjével közösen publikálnak. Frolyó Karolina (nemzetközi kapcsolatok szakértő, jogász szakos hallgató, II. évf.) és Oláh Enikő (nemzetközi kapcsolatok szakértő, nemzetközi tanulmányok MA I. évf.) az amerikai elnökök klímapolitikájának elemzésébe bocsátkoztak, amelyről közös publikációt is írtak a Külügyi Műhely gondozásában megjelenő klímakötetbe. Kálmán Felícia (jogász szak, IV. évf.) ősszel még a fast fashion kérdésével foglalkozott, azonban az eseményen új kutatási területének alapvonalait vázolta fel, amely a húsalternatívák környezeti, élelmiszeripari és egészségi, illetve jogi vonatkozásaival foglalkozik. Az előadások sorát Koncz Péter (jogász szak, IV. évf.) felszólalása zárta, aki az atomenergia kérdését vizsgálta, elsősorban az uniós energiajog szemszögéből.


A prezentációkat követően számos kérdés érkezett az előadókhoz, így egy kötetlenebb beszélgetés keretén belül, a hallgatóknak is lehetősége adódott a témák még közelebbi megismerésére.



Miniszterelnokseg03


„A program a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter által kiírt Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása– A jogi kari hallgatók és a középiskolások megismertetése a diákkörökkel és motiválásuk a kutatásra című, NTP-HHTDK-21-0056 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek