SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

kobilka_4

Nobel-díjas látogatása a SzeReTeD laborban a Nemzeti Tudósképző Akadémia konferenciája alkalmából.

Nobel-díjas látogatása a SzeReTeD laborban a Nemzeti Tudósképző Akadémia konferenciája alkalmából.

2024. április 16.
1 perc

Az NTA decemberi konferenciája alkalmából nálunk járt Randy Schekman után ismét Nobel-díjas érkezett hozzánk 2024. április 14-én az NTA konferencia programjának keretében rendezett laborfoglalkozásra. A laborfoglalkozást muslica-genetika témában két turnusban bonyolítottuk le, 25-25 tanuló számára, akik a „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XXII. Nemzetközi Találkozója” megnevezésű konferencián vettek részt (több országrészből és Erdélyből). Mindkét csoportot világhírű tudósok csoportja látogatta meg.

Az első csoportnál vendégünk volt Brian Kobilka Nobel-díjas, Martin Morad, a Dél-Karolinai Egyetem sejtbiológia és anatómia professzora, valamint David Eisner, a Manchesteri Egyetem és a Brit Szívalapítvány szívélettan professzora.

A második csoportot Singapore-i tudósdelegáció látogatta meg – köztük John Eu-Li Wong professzor –, akik nagy érdeklődéssel közvetlenséggel vegyültek el a diákok között, és társalogtak velük.

kob_2

Brian Kobilka a Stanford Egyetem professzora, 2012-ben kapott kémiai Nobel-díjat a G-protein-kapcsolt receptorok vizsgálatáért – megosztva Robert J. Lefkowitz-cal. (Mögötte David Eisner.)

kob3

Morad professzor a gyakorlatozó diákok között.

kob4

Brian Kobilka és Martin Morad a SzeReTeD laborban

kob5

David Eisner professzor Sinka Rita tanszékvezető docenssel (SZTE Genetika Tanszék)

kob6

Singapore-i tudósok figyelik a genetikai vizsgálatot végző diákokat.