SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

pista

Elhunyt kollégánk, Barok István

Elhunyt kollégánk, Barok István

2024. május 15.
1 perc

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk legendássá vált testnevelőtanára, Barok István rövid, ám méltósággal viselt szenvedés után életének 70. évében elhunyt. Emlékét szívünkben őrizzük.

Mondhatjuk, ő volt a Ságvári. Legalább is lelkében teljes mértékben, és a szónak abban az értelmében, ami a közösséget és a sportot jelentette. Kapocs volt a mindenkori ságvárisok között. Csak a legnagyobb eseményeket említjük itt, amelyek a nevéhez köthetőek. Ő volt a Sá-Ra sportvetélkedők ötletgazdája, s véresen komolyan vett minden küzdelmet, hogy az események végén baráti öleléssel üdvözölje méltó ellenfelét. Ő volt a sítáborunk atyja, amely mai napig páratlan büszkeségünk, ahol életre szóló barátságok születtek már 40 évvel ezelőtt is. Ő hozta létre a Ságvárizmus Éjszakáját, ami nem csak egy iskolai esemény, hanem jótékonysági összejövetel is, hogy a sítábor költségei jelentős része ne a szülőket terhelje; és amelyen találkozhatnak a ságvárisok generációi. Pista olyan vérbeli pedagógus volt, aki szívből szerette diákjait, sokukkal egész életében ápolta a kapcsolatot. Nem véletlen, hogy 2015-ben Szeged városa Szegedért Emlékéremmel, 2019-ben pedig iskolánk honoris causa Ságvári Emlékéremmel tüntette ki.

Pista elment. Nagy űrt hagyott maga mögött. Ugyanakkor hisszük, hogy mégis velünk marad, mert továbbvisszük szellemiségét, ápoljuk hagyományteremtő ötleteit, emlékét.

Nyugodj békében, Tanár Úr!