Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Kongresszusi Központ Szeged
Globális felmelegedés elleni kampány

Globális felmelegedés elleni kampányt indított az SZTE TIK, a következő hetekben az érdeklődők hat témakörben kaphatnak a mindennapi életben alkalmazható tippeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez; a június végéig tartó akció során lesz zöld filmklub, s újra indulnak kazántúrák.


Polar_plakatAz Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) adatai szerint a levegő földközeli átlaghőmérséklete 1905 és 2005 között mintegy háromnegyed Celsius fokkal nőtt. A testület szerint ennek fő okai a XIX. század közepe óta légkörbe juttatott üvegházhatást okozó gázok. Becsléseik szerint a Föld felszíni hőmérséklete 1990 és 2100 között feltehetően 1,1–6,4 °C-kal emelkedik majd. A tengerek szintjének emelkedése és a felmelegedés azt követően is folytatódhat, ha már nem bocsátanak ki több üvegházhatású gázt, hiszen a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid hosszú ideig a légkörben marad.


A globális felmelegedés okait és következményeit mutatják be az SZTE TIK III-as szemináriumi termében a következő hetekben vetítendő filmek. Az első mozit, Az utolsó óra című 2007-es dokumentumfilmet május 25-én (szerdán) 18 órától láthatják az érdeklődők. A filmklub kéthetente szerdánként folytatódik, a közbülső heteken pedig újra indulnak a rendkívül népszerű kazántúrák, melyeken kiderül, hogy fűtik és hűtik az SZTE TIK 25 ezer négyzetméteres épületét. A legbátrabbak pedig a központ tetején – ahonnan rendkívüli kilátás nyílik a belvárosra – megnézhetik a használati meleg vizet előállító 50 négyzetméteres napkollektor mezőt is. A túrákra a központ ügyfélszolgálatán, a zoldhirek@tik.u-szeged.hu email címen és a www.facebook.com/SZTETIK oldalon lehet jelentkezni.


Azok, akik követik az SZTE TIK Facebook-oldalát, vagy a központ honlapját, összesen hat témakörben – mindennapi közlekedés, hosszabb utazás, vásárlás, otthon, munkahely, szórakozás – kaphatnak hétről-hétre hasznos tippeket arról, mit tehetnek maguk is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.


Ismét Kazántúra a TIK-ben!


A kazántúrán betekintést nyerhettek a TIK legbelsejébe, ahová hallgató csak ritkán jut el.... Továbbá megcsodálhatjátok, milyen fantasztikus látványt nyújt Szeged városa az épület tetejéről!

Időpontok:


  • 2011. Június 1. 16.00-17.00
  • 2011. Június 15. 16.00-17.00
  • 2011. Június 29. 16.00-17.00

Jelentkezés a TIK Facebook oldalán!


Filmvetítések a globális felmelegedés témájában


A kampány időtartama alatt az érdeklődőket filmvetítéssel várjuk a kampány témájában minden páros héten.


Az utolsó óra

2011. 05. 25. szerda 18.00

Helyszín: SZTE TIK III. számú szemináriumi terem


A kellemetlen igazság

2011. 06. 08. szerda 18.00

Helyszín: SZTE TIK kongresszusi terem


Otthonunk

2011. 06. 22. szerda 18.00

Helyszín: SZTE TIK kongresszusi terem


A filmvetítésekkel kapcsolatos további információk megtalálhatók az SZTE TIK facebook oldalán a http://www.facebook.com/sztetik oldalon.


Zöld Tippek az SZTE TIK-től


A József Attila Tanulmányi és Információs Központ a globális felmelegedés elleni kampány során összesen hat témakörben oszt ki tippeket annak érdekében, hogy minél környezettudatosabban tudjuk élni életünket. A tippek az SZTE TIK Facebook oldalán olvashatók. Jelölj minket és kerülj egy lépéssel közelebb a környezettudatos életmódhoz.