Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Sajtószoba  --  Sajtómegjelenések







2014 tavaszától már gyógyíthatnak az elkészült klinikán

21.500 négyzetméter, 265 ágy, 12 új műtő, 11 egészségügyi osztály, 30 ambuláns részleg, helikopter-leszálló és megújuló sürgősségi betegellátás mintegy 12,325 milliárd forintból – ezek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi projektjének legfontosabb számai. De, ami ennél is fontosabb, az a számok mögött rejlik: a 21. századi egészségügy és gyógyítás a legmodernebb eszközökkel már 2014 tavaszától.

szegedcafe.hu - 2013.11.05.


A köznyelvnek új becenevet kell találnia a 410 ágyas, “újklinikának” becézett épület számára, mivel már nem a 70-es években, házgyári technológiával készült tömb az új egészségügyi ellátóhely Szegeden: elkészült ugyanis a 265 ágyas klinikaépület.

A szeptemberben elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás október végén befejeződött, a következő lépés a használatbavételi és a működtetési engedélyek beszerzése, amelyeknek év végéig meg kell érkezniük az ÁNTSZ-től, így 2014 tavaszán fokozatosan beindítható a betegellátás – mondta Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója. Tapasztó Sándor, projektmenedzser elmondta: eddig mintegy 7,5 milliárd forintot hívtak le és fizettek ki a fejlesztésre.


Az ötszintes, 21.500 négyzetméteres klinikai tömb 20 hónap alatt, mintegy 7,029 milliárd forintból épült fel. De ebből a pénzből készült el a központi Intenzív Osztály két új szárnya és az épülethez kapcsolódó utak, parkolók és közművek is. A költségvetés fennmaradó részéből, mintegy 4,1 milliárd forintból eszközöket vásárolnak, a közbeszerzésének 50 százalékát már le is zárták.

Forster Tamás professzor az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinikájának vezetője korábban azt mondta: a beszerzett eszközök között van öt új ultrahang-diagnosztikai berendezés, amelyek egy része a szívbetegségek korai felismerését teszi lehetővé. Az egyik háromdimenziós képalkotásra is alkalmas eszközzel pedig a hasi szervek és a pajzsmirigy elváltozásai vizsgálhatók. A berendezések között van lézeres áramlásmérő, amellyel a szervek mikrokeringése ellenőrizhető és olyan hordozható röntgenberendezés is, amely alkalmas a műtétek közben felvételek készítésére.

 

Modern és zöld műszaki megoldások

A legújabb klinikán – nevezzük így – 11 egészségügyi osztályon 265 betegággyal kezdődhet meg a gyógyítás. A dolgozók számára 82 fedett, a betegeknek és a látogatóknak 70 férőhelyes szabadtéri parkolót is kialakítanak év végéig. Az épülethez 11.204 köbméter betont és 1353 tonna betonacélt használt fel a kivitelező Ferroép-Aktív Konzorcium. Az épületet kiegészíti majd a 24,75 méter magas helikopter-leszálló, az új Sürgősségi Betegellátó Osztállyal együtt.

Szökedencsi Géza, tervező főmérnök hangsúlyozta: bár ránézésre nagynak tűnik az új épület, a projekthez képest nagyon feszített módon tervezték. Rovó István, az egyetem műszaki főigazgató helyettese pedig azt mondta: a most elkészült épület a legmodernebb technológiával épült: a tartószerkezetre került a szigetelés, amelyet légrés követ és erre helyezték a díszburkolatot. A fűtést geotermikus energiával, azaz termálhővel végzik. A tetőzet lapos, amelyet 85 százalékban zöldfelülettel borítanak, így segítve az energiamegtakarítást. Az épületnek 1750 kilowattnyi a hűtési igénye amelyet 7 és 12 fokos víz keringtetésével oldanak meg. Az áramot 10 kilovolton vételezik majd, amely középfeszültséget jelent, így, ha minden a tervek szerint alakul, akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A csapadékvizet gyűjtik és locsolásra használják majd.


A fenntarthatóság nagyon fontos tényező a projektben, ugyanis mintegy 300-400 millió forintos éves fenntartási költséggel számolnak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg napi 1 millió forintból kell megoldani a fűtést, hűtést és a világítást, illetve a vízhasználatot is.



2,7 milliárdból újítják fel a régi “újklinikát”

Jó hír, hogy az egészségügyi fejlesztés nem áll meg Szegeden, hiszen 2015 végéig 2,7 milliárd forintból felújítják a 410 ágyas régi “újklinikát”, amely így a most elkészült 265 ágyas tömbbel együtt alkot majd egy modern magkórházat. Az így elkészülő tömb egyébként “H” betűt formáz majd.


Galéria

Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb