Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

10 év társadalmi szerepvállalása
Az SZTE TIK társadalmi szerepvállalásai az elmúlt 10 évbenSZTE JATIKA József Attila Tanulmányi és Információs Központ a Szegedi Tudományegyetem társadalmi felelősségvállalás terén is aktív, sokat vállaló intézménye. Az SZTE TIK számára fontos, hogy a társadalom mindegy egyes rétegét támogassa, segítse, akcióikba bevonják az egyetemi polgárokat, és a tudatformálással hozzájárulnak ahhoz, hogy a következő generációk egy jobb világban élhessenek.

 

A társadalmi felelősségvállalás azt jelenti, hogy az egyénnek vagy szervezetnek kötelessége a társadalom számára hasznosat cselekedni. Márpedig Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói, az egyetemi polgárok számára fontos az oktatás, a nevelés, és emellett a példamutatás is. A hallgatók fogékonyak az újdonságokra, az ő generációjuk már figyel a környezettudatos magatartásra – ezt erősíti az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja (TIK) azzal, hogy jó gyakorlatokat mutat be, és példamutatásával utat mutat az egyetem polgárainak is.


 

Föld napja a belvárosban


Fold_Napja_2012Az SZTE TIK 2008-ban rendezte meg első Föld napi rendezvényét, amely hagyománnyá vált. Az egész napos programon – kerékpártúra, papír-, fémdoboz- és kupakgyűjtés, a TIK kazánházait bemutató túra, faültetés és sport – egyaránt kedveztek a hallgatóknak, a kollegáiknak és a látogatóknak. Egy évvel később a Föld napi rendezvény már „kimozdult” a központ épületéből: a TIK a Szeged mellett található Regionális Hulladéklerakó Telepre szervezett látogatást, külön a kollegái számára. Számos programmal várták az érdeklődőket, többek között a haszontalan termékeket bemutató kiállítással is. Ekkor rendeztek először kerékpár szépségversenyt, a kollégáik számára pedig irodai lomtalanítást. A program résztvevői megismerhették az Egyetemi Lelkészség környezetünk érdekében tett intézkedéseit és biobüfét is nyitottak erre a napra.


2012-ben a TIK meghívta a Föld napjára a Tappancs Állatvédő Alapítványt, az AeroSzeged – Szegedi Repülő Közhasznú Egyesületet, a vendégeket Hagyj nyomot tábla, Ígéretfa és Társasjátékok várták. Számos más program mellett kiállítással jelentkezett az SZTE Ásványtani Tanszék és a Geothink Egyesület.


A Föld napja programjai egyre népszerűbbek a TIK látogatói körében. Igyekeznek ezen a rendezvényen az egyetemi polgároknak – akár előadásokon, akár kvízjátékokon keresztül – olyan hasznos információkat is nyújtani, amelyeket otthon is alkalmazhatnak, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.

 


A Föld Órája – sötétségbe borul a TIK


DSC_5705

A Föld Órája programhoz való csatlakozás új fejezetet nyitott a központ életében. A kezdetektől igyekeztek a környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektetni, és a környezettudatosságra ösztönözni az egyetemi polgárokat.


A Szegedi Tudományegyetem – a dél-alföldi régió legnagyobb munkáltatójaként, és egy-egy tanévben mintegy 28 ezer hallgatót oktatva – kiemelt felelősséget érez a fenntartható fejlődés megalapozásában, melynek egyik eszköze a Föld Órája programhoz való aktív kapcsolódás.


A Föld Órája a WWF nemzetközi kezdeményezése.


Ezzel a rendezvénnyel kívánják felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20 óra 30 perctől egy órára lekapcsolják a világítást.


Az SZTE TIK, mint a természeti és társadalmi környezet elkötelezett híve, elsőként csatlakozott a Föld órája mozgalomhoz. A TIK munkatársai úgy érezték, ezzel még erőteljesebben fel tudják hívni a figyelmet a körülöttünk végbemenő eseményekre, s arra, hogy az egyes egyének mit tudnak tenni a Föld jövő generációi számára történő megóvása érdekében.


A Föld Órája mozgalom a Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! elvhez igazodik: ha mindenki megteszi a magáét helyben, annak jótékony hatása az egész világra kihat.


Föld Órája 2011A Föld Órája programokon számos programmal is várják az egyetemi polgárokat: rendeztek már fáklyás, gyertyás összejövetelt, társasjátékozást, meghívtak tűzzsonlgőröket, levetítették a WWF e témában készült filmjeit.


A TIK csapata büszke arra, hogy az elsők között csatlakoztak egy olyan mozgalomhoz, amely szerte a világon egyre több követőre talál. Részesei lehettek annak a pillanatnak, amikor március utolsó szombatján este fél kilenckor az ország és a világ más ikonikus épületeiben kialszanak a fények. Magyarországon a Föld Órájának első pillanataiban – az SZTE TIK épületével együtt – a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, a New York Palota, az egri székesegyház, az egri Minaret, a Nemzeti Színház, a kecskeméti Cifra Palota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház épülete is sötétségbe borul.

 


Zöld Kommandó – rangos szakmai elismerést is kapott


kommando-kezdo2011-ben indította el az SZTE TIK a Zöld Kommandó működését. Az SZTE TIK által létrehozott Zöld Kommandó célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az energiatakarékos megoldások elterjesztése, s egyben a kiszemelt egyetemi egység otthonosabbá tétele.


Az egyetemen belül felmerült az a probléma, hogy egyes egyetemi egységek (12 kar, 300 telephely, több mint 410 ezer négyzetméter) környezetért, munkahelyi kultúráért felelős gondolkodása elmaradottabb az SZTE TIK-hez képest, mely ekkora már elnyert két Zöld Iroda Díjat és több építészeti nívódíjat is, azon túl, hogy évek óta a megtisztelő Kerékpárosbarát Munkahely cím viselője.


Zöld Kommandó 2011. januárAz SZTE TIK a társadalmi és természeti környezet és a fenntarthatóság elkötelezett híveként különös figyelmet szentel mind a munkatársak, mind az egyetemi hallgatók, és az egyes egyének környezettudatos gondolkodásának és magatartásának a formálására, folyamatos fejlesztésére. Az SZTE TIK munkatársai önkéntes módon összefogtak, hogy az SZTE Gazdasági- és Műszaki Főigazgatóság elmaradott, hetven főnek helyet adó, mintegy 1500 négyzetméteres tereit újjá, zölddé varázsolják két napos intenzív munkával. Ez volt az első, igen sikeres akció, amelynek eredményeképpen nemcsak a zöld kulturális deficit csökkent a GMF egységén belül, de az akcióban nagyon sok munkatárs ismerhette meg egymást. A Zöld Kommandó első akcióhelyszíne az SZTE GMF Rákóczi téri épülete volt 2011. januárjában, a második célpont pedig az SZTE Füvészkert, ahol megszépítették a parkot.


Arra is büszke a TIK, hogy Zöld Kommandójának a munkáját rangos szakmai elismeréssel is díjazták: a környezettudatos viselkedést népszerűsítő akciót beválogatták a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállításra, a CSR Piacra. Az SZTE TIK a magyar EU-elnökség hivatalos kísérőrendezvényeként megszervezett kiállításon, a Millenárison, olyan cégek társaságában mutatkozott be, mint a Coca Cola, a Mol, a Richter vagy az OTP és nyerte el a közönségdíjat.

 


Klímaváltozás, Zöld Placc, a Víz világnapja


József Attila Tanulmányi és Információs Központ a SZIN-enAz SZTE TIK számos, a környezetvédelemmel, környezettudatos gondolkodással és életmóddal kapcsolatos rendezvénynek ad helyet.


A WWF Klímaturnéjának egyik állomása a TIK volt, globális felmelegedés elleni kampányt is indítottak, amelyben az érdeklődők hat témakörben kaptak heteken át a mindennapi életben alkalmazható tippeket arra, hogyan csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást.


A Központban több zöld filmklubot is rendeztek és az egyetemi intézmény már kétszer jelen volt a Szegedi Ifjúsági Napok zöld szervezeteket felsorakoztató Zöld Placcán.


Tanevkezdes-zold_tikA Központ munkatársai az elsőéves hallgatókat rendszeresen „zöldülésre” buzdítják a beiratkozás napján. A hallgatók komfort érzetének növelése érdekében 2012-ben kialakítottak a vizsgaidőszakban egy zöld oázist az épület melletti pázsiton.


A következő évben az SZTE TIK csapata csatlakozott a Víz világnapjához is azért, hogy felhívják az egyetemi polgárok figyelmét a folyamatosan csökkenő vízkészletre.

 


Jószolgálat az elesettekért


DM_TIK_JotekonyA jószolgálat, jótékonyság minden olyan társadalomban elengedhetetlen, amely értékekre épül, és fontosnak tartja a gyengékről, elesettekről, betegekről, rászorulókról való közös gondolkodást. Nemcsak Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, de már Magyarországon is hagyomány, hogy a vállalatok, intézmények visszaadnak annak a közösségnek, amelytől ők maguk nagyon sokat kaptak. A jószolgálat nem csupán azért értékes, mert segít azoknak, akik valamilyen ok miatt a társadalom perifériájára szorultak, hanem azért is, mert az ilyen akciók, programok közösségépítő hatásúak, a szolidaritás, az együttérzés pedig elengedhetetlenül a humánus életszemlélet része.


Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ jószolgálati tevékenysége során igyekezett mindazokra gondolni, akik támogatásra, segítségre szorulnak.


A Délmagyarország című Csongrád megyei napilappal közösen először 2008-ban gyűjtöttek a TIK-ben ruhákat, játékokat, könyveket, használati tárgyakat hátrányos helyzetű gyermekeknek. Egy évvel később hajléktalan embertársaink számára gyűjtöttek tartós élelmiszert, tisztálkodás szereket, vitaminokat, gyümölcsöt és sok egyebet.


2011-ben az ÁGOTA alapítványhoz és a nagyszalontai Gyermekvédelmi Központ juttatták el az összegyűjtött adományokat: Nagyszalontára az SZTE TIK munkatársai vitték el az ajándékokat.


Az egyetemi TIK igyekszik a legkisebbekkel is törődni: az Alma Mater Mikulása minden évben eljön a gyerekekhez és ajándékokkal kedveskedik nekik. Ezen a délutánon változatos programokat, kézműves foglalkozásokat, koncertet szerveznek a kicsiknek. A Mikulás évről évre több száz gyermeket ajándékoz meg a TIK-ben tartott rendezvényen.


De nem csak az egyetemi polgárok gyermekeit látják decemberben vendégül a TIK épületében: a Rotaract Mikulása a sérült és a hátrányos helyzetű gyerekeket köszönti a TIK-ben. Az ünnepségen több száz gyermek szokott részt venni.


Rendszeresen támogatják a Tappancs Alapítványt is: hozzájárultak már kennel megépítéséhez, és gyűjtöttek az alapítvány tanyáján élő kutyák számára plédet, játékszereket, a menhely tisztán tartásához szükséges tisztítószereket és pénzadományokat is.

 


Bababarát terület


DSC_1308RAz SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ odafigyel a hallgatókra, és mindazokra, akik az intézményben megfordulnak.


Az épület akadálymentes, a mozgássérültek is könnyen elérhetik a TIK egy-egy egységét.


A TIK gondol a kismamákra is: bababarát terület kialakításával bővítette szolgáltatásait. Egy olyan, teljesen elkülönített, mintegy 5 négyzetméteres területet alakítottak ki, ahol az anyukák megfelelő diszkréció mellett, nyugodt környezetben szoptathatják meg babáikat. A helyiségben található hintaszék, lábpihentető zsámoly, pelenkázó is. A bababarát terület kialakításához a munkálatok költségeit a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság pályázatán nyerte el az intézmény. A helyiséget az útbaigazító tábláknak köszönhetően könnyű megtalálni, babakocsival is megközelíthető, és nemcsak a hallgatók számára nyitott, hanem – a TIK közkönyvtári jellege miatt – bármely látogató számára is.

 


Az egyetemi polgárok elégedettek


elegedettsegi_felmeresA 2013-ban készült elégedettségi felmérés mutatói is alátámasztják azt, hogy az SZTE TIK eredményes a társadalmi felelősségvállalás, valamint a „zöldítés” és a környezettudatos magatartás területén.

Az egyetemi polgárok 1-től 5-ig osztályozhatták a TIK-et és annak tevékenységeit. A felmérésből kiderül: a központ saját szervezésű „zöld” rendezvényeinek megítélése átlagosan 4,4 feletti eredményt ért el.

A felmérés készítői – a „zöld kérdéskörhöz” kapcsolódóan megkérdezték a látogatókat arról is, mennyire tartják fontosnak, hogy egy olyan állami, felsőoktatáshoz tartozó intézmény, mint az SZTE TIK bekapcsolódjon a társadalmi felelősségvállalás és környezettudatos magatartás népszerűsítésébe. 2012-ben a megkérdezettek 78%-a mondta azt, hogy nagyon fontos, és 18,5%-a azt, hogy fontos a TIK-nek ez a szerepköre. Ezek az értékek a 2011-es eredményhez viszonyítva jobbak: a 4,62-es átlag 4,73-es értékre nőtt.

E megítéléssel szorosan összefügg, hogy a látogatók hogyan értékelik az SZTE TIK ilyen irányú törekvéseit. Az elmúlt két évet tekintve szinte azonos az SZTE TIK ilyen irányú megítélése: 2011-ben 4,46-os átlagot; 2012-ben 4,47-es „osztályzatot” kapott a társadalmi felelősségvállalás terén a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ teljesítménye.

 

 

Összeállította: Nyemcsok Éva Eső (SZTE Média Centrum)

 

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ társadalmi felelősségvállalásáról szóló cikkek itt olvashatók: