videointerju_jobgroup

Hogyan remekelj videós állásinterjún? Megmutatjuk!

Cikkünkben a JOBGROUP mutatja be a videós interjúk minden fortéját, akik közel 30 év tapasztalattal a hátuk mögött hetente több száz videós interjút vezetnek le. Tarts velünk!

Az álláskeresési folyamat egyre fontosabb lépése a videós állásinterjú. Bár az utóbbi években egyébként is egyre több helyen találkozhattunk vele, az igazi áttörést a COVID-19 miatti távmunka okozta. Azért, hogy a toborzás ne álljon meg, a videós interjúk kötelező részévé váltak a pályázásnak. Pályakezdőként különösen fontos tökélyre fejleszteni a videós interjúzási képességeket, hiszen azt üzeni: „készen állunk belépni a dolgozó világba és megküzdeni a technikai kihívásokkal is”.


Milyen előnyeid származnak egy videós állásinterjúból?


Először is amiatt jó számodra, ha videós állásinterjúra hívnak, mert az első szűrésen már túl vagy és az önéletrajzod/pályázati anyagod megnyerte a HR-es szakembereket. Gratulálunk!


Számtalan más előnyt is rejt magában a videós interjú:


• Könnyebb és rugalmasabb interjút szervezni – hozzáigazíthatod az órarendedhez és könnyen bemutathatod magad fizikailag távoli cégekkel is. Ha opció a távmunka, vagy szívesen költöznél a karriered elkezdése miatt, akkor ez kiemelten fontos.

• Kényelmesen, otthonról vehetsz részt az interjún.

• Nehezebben tudsz elkésni, nem vagy a tömegközlekedéshez vagy a parkolási viszonyokhoz kötve.

• Otthonos, megszokott környezetben vagy, így jóval alacsonyabb a stresszfaktor, mintha egy tárgyalóban lennél.

• Te vagy a rendező és jóval több tényezőt befolyásolhatsz, hogy kitűnj a többi, videón interjúztatott jelölt közül!

• Teljesen érintkezésmentes – így járványhelyzetben is biztonságos.


Miért nehéz egy videós állásinterjú a személyeshez képest?


Ugyanakkor videós állásinterjún részt venni nem habos torta. Számtalan tényező nehezíti a dolgodat, ami közül az egyik legnagyobb nehézség, hogy legtöbbünk számára ez még idegen terep.


Milyen nehézségek merülhetnek fel?


• Az interjú során sokkal nagyobb arányban hagyatkozunk technológiai eszközökre (pl.: internet vagy kameraminőség).

• Nehezebb személyes kapcsolatot kialakítani a jövőbeli munkaadóval.

• Nehezebb átadni a képességeidet, személyiségedet.

• Sokkal jobban magadra vagy hagyva az interjú helyzetben.


Cikkünk abban próbál segíteni, hogy ezeket a nehézségeket minél könnyebben leküzd.


1


Így készülj fel a videós állásinterjúra!


Ezekre az eszközökre lesz szükséged:


• Számítógép / okostelefon / tablet, amin becsatlakozol az interjúra

• Megfelelő program, amin az interjú folyik

• Kamera (különálló webkamera vagy beépített kamera)

• Mikrofon (külön eszköz vagy beépített)

• Fül- vagy fejhallgató (a fülhallgató előnyösebb, mint egy nagy fejhallgató, főleg, ha van benne mikrofon is)

• Stabil internetkapcsolat


Ezek a programok a leggyakoribbak:


Több program is alkalmas arra, hogy videós interjút szervezzenek rajta. A JOBGROUP tanácsadói leggyakrabban a Microsoft Teams-et használják, ugyanakkor számíthat Zoomra, Google Meetsre, Skype-ra vagy egyéb konferenciaprogramra is. Mindenképp nézz utána, hogy milyen programon kell becsatlakoznod! Szerencsére a legtöbb platform lehetőséget ad arra, hogy online is belépj, program telepítése nélkül, de ezt az interjú előtt időben ellenőrizd!


• Microsoft Teams

• Skype

• Zoom

• Google Meets

• Egyéb konferencia eszközök

• Egyéb interjúztató program


Ne feledd, hogy a videós állásinterjú teljesen ugyanolyan, mint a valódi! Számíts bemutatkozásra, ahol ugyan kezet fogni nem lehet, de sokat számít egy érthető, tiszta bemutatkozás. Mindenképp jegyezd meg, hogy kivel beszéltél, mert a kiválasztás későbbi folyamatában ez sokat segíthet és a figyelmességedet is bizonyíthatod ezzel!


Nem csak emberrel beszélhetsz!


A videós állásinterjúk amiatt is elterjedtek, mert nem feltétlenül kell, hogy egy valódi személy üljön a képernyő másik felén az interjúd során. Ha ilyen interjú vár rád, mindenképp értesíteni fognak téged még az interjú előtt. Ilyenkor egy linket kapsz, ami kattintásra továbbvisz az interjú felületére. A feladat elvégzése nem egy adott időpontban történik, hanem kapsz egy pár napos vagy hetes időintervallumot, amin belül végre kell hajtanod a videóinterjút.


Az interjú során előre megadott kérdésekre kell válaszolnod. A kérdés megismerése után kapsz egy kis felkészülési időt (általában fél perc), majd az interjúztató programon keresztül aktivált kamerád és mikrofonod segítségével szóban adhatsz választ. A válaszadásra megadott időkereted van, ami 1 perctől akár 10-15 percig is terjedhet. Az ilyen interjúk további speciális fajtája, ahol a videós válaszok helyett vagy mellett különböző szakmai, nyelvi, személyiséggel kapcsolatos vagy logikai kérdésekre kell választ adnod határidőre. Változó, hogy ezek során is videón kell válaszolnod, vagy elegendő leírnod a válaszod a megadott idő alatt.


A kérdésekre adott válaszokat valamilyen AI program vagy egy HR szakértő vagy a kettő kombinációja értékeli ki. Nézhetik a válaszaid tartalmát, illetve a beszéded, gondolataid összeszedettségét is a stressz és a határidő nyomása alatt. Egy ilyen interjú lehetőséget ad arra, hogy időben és helyben rugalmasan egészítsd ki a pályázati anyagodat, önéletrajzodat személyes benyomással és válaszokkal. Amennyiben sikerrel jársz ezen a körön, behívhatnak személyes interjúra is (amit tarthatnak offline vagy online).


Tipp egy HR vezetőtől: A leggyakoribb kérdés az automatizált videóinterjúkon arra vonatkozik, hogy milyen ponton vagy pontokon nem felelsz meg a pozíció kiírásának – ezért mindenképp legyél pontosan tisztában a pozíció követelményeivel!


Az automatizált videós interjú nehézsége, hogy nem kapsz azonnal visszajelzést a válaszodra. Ezért különösen figyelj oda, hogy egy-egy kérdésre teljesen kimerítő választ adj! Akár a pályázatod sikere is múlhat azon, ha kimarad egy fontos gondolat vagy pontosító információ.


Szerencsére ezekre az interjúkra is tudsz készülni! Ha szeretnél gyakorolni, ide kattintva elérsz egy demo felületet az Indivizo automatizált interjú szoftveréhez. Továbbá a következő tanácsokat automatizált és személyes állásinterjú esetén is érdemes megfogadnod!


2


Gyakori kérdések a videós állásinterjúról


Milyen anyaggal készülj a videós állásinterjúra?


Önéletrajz, szakmai anyagok. A személyes állásinterjúra illik elvinni a kinyomtatott, jó minőségi önéletrajzodat, vagy pozíciótól függően akár a portfóliódat is. Ezt helyettesítheti, ha a szakmai anyagaidat, referenciáidat előkészíted a számítógépeden az interjú előtt. Ne az interjúztató kérdése után állj neki keresni, hanem legyen összekészítve minden egy mappában vagy dokumentumban!


Képernyőmegosztás. Olyan pozícióknál, ahol fontos a számítógépes ismereted, számíthatsz rá, hogy meg fognak kérni ennek bizonyítására, akár képernyőmegosztás mellett, szóval csak a valóban fontos, megmutatásra szánt dokumentumok legyenek megnyitva a számítógépeden és minden személyes dolgot zárj be!


Milyen technikai dolgokra figyelj az interjú előtt?


Készülj fel rá, hogy a lehető legjobb arcodat mutasd a kamerán, mert nem biztos, hogy személyesen is lesz lehetőséged bizonyítani! Ezekre figyelj különösen:


Világítás. Győződj meg róla, hogy az arcod megfelelően meg van világítva és nem csak egy sötét sziluett vagy a kamerában. Ehhez szemből vagy enyhén oldalról érkező, természetes vagy tompított fény az ideális. Használhatsz egy asztali lámpát a kamera mögül, de ne direkt világíts az arcodba, mert akkor nem látszik a mimikád!


Szemüveg. Ha szemüveges vagy, úgy állítsd be a fényeket, hogy a lencséd ne tükröződjön. Videós interjúnál különösen fontos, hogy a személyes kontaktust pótolva minél tisztábban lehessen látni a szemedet és a tekintetedet!


Kameraállás. A kamerát emeld magasabbra a megszokott beépített laptop magasságnál. Lehetőleg szemmagasságból vagy afelől egy kicsivel vegyen a kamera, mert így adja vissza rólad a legelőnyösebb képet.


Okostelefon/tablet is használható. Ha az okostelefonod vagy tableted jobb minőségű felvételt készít, mint a laptopod vagy webkamerád, akkor nyugodtan használd az okoseszközeidet. Viszont győződj meg róla, hogy a program, amit használni fogtok, működik a telefonodon/tableteden is és a hangminőség is megfelelő. Emellett mindenképp fixáld a telefonodat valamilyen tartóban vagy kitámasztással és semmiképp se a kezedben tartsd az interjú alatt!


A háttér mögötted. Mivel otthon vagy, előnyödre tudod fordítani azt, hogy mi látszik mögötted a felvételen. Te vagy a rendező, ezt használd ki! Rendezett és tiszta háttér látszódjon a kamerában. Mindig gondold végig, hogy mit árul el rólad az, amit a háttérbe mutatsz!


Ugyanúgy készülj fel! Ne becsüld alá a videós állásinterjúkat, mert azok ugyanolyan fontosak, mint a személyes állásinterjúk. Legyél kész rá, hogy bemutasd a szakmai tapasztalatodat, a személyiségedet, a bérigényedet és azt, hogy tisztában vagy az adott céggel, pozícióval!


Hogyan gyakorolj egy videós állásinterjúra?


Szerencsére videós állásinterjúra sok lehetőséged van gyakorolni. Fontos, hogy az interjún már profi legyél minden szempontból, ezért előtte mindent próbálj ki, ami a videós interjúhoz kapcsolódik.


A program. Valószínűleg már tisztában vagy vele, hogy milyen programon keresztül fogtok videóhívást folytatni az interjúztatóval. Az interjú előtti napokban mindenképp lépj be ide, ellenőrizd, hogy működik e a jelszavad és minden engedély (pl.: kamera, mikrofon) meg van-e adva a program számára. Gyakorold a képernyőmegosztást és egyéb funkciókat! Ehhez nyugodtan kérj segítséget ismerőseidtől, barátaidtól, családtagjaidtól, hogy legyenek a beszélgetőpartnered.

A profilod. Sok olyan videós program létezik, ahol saját profilt kell létrehoznod, ilyen a Skype is. Ellenőrizd, hogy a fényképed, a bemutatkozó szöveged és minden rólad elérhető információ hiteles, friss és professzionális. Nem előnyös a kiskutyád profilképével bejelentkezni egy interjúra.


pexels-shvets-production-7516364Próbafelvétel. Készíts egy próbafelvételt az állásinterjú előtt! A következőkre figyelj:


• A test- és fejtartásod egyenes, magabiztos.

• A képminőség és a hangminőség megfelelő.

• Milyen hangerőn kell beszélned, hogy minden érthető legyen.

• A fények megfelelőek. Ha szemüveges vagy, a szemüveg nem akadályozza a szemed láthatóságát.

• A háttérben csak annyi látszik, amit Te is szeretnél.


Mikor kezdj el készülni az interjú napján?


Mindenképp időben állj neki a készülődésnek! Attól, hogy nehezebb elkésni egy videós állásinterjúról, figyelj oda, hogy időben kész legyél az interjúra!


Öltözet. Öltözz ugyanúgy, mintha személyes interjúra mennél! Bármikor előfordulhat, hogy fel kell állnod akár az interjú miatt, akár külső tényező miatt és kellemetlen, ha macinaci van rajtad.


Kerüld az apró mintákat! Az apró mintás ruhák képernyőn úgynevezett „moiré-jelenséget” okoznak, amitől a néző, esetedben az interjúztató szeme káprázni fog, ami hosszútávon igen zavaró tud lenni. Ezért kerüld az apró mintás, kis kockás vagy csíkos darabokat és próbálj egyszínű ruhát választani!


Ne zavarjon meg senki! Az interjú előtt bizonyosodj meg róla, hogy szobatársak, lakótársak, családtagok, kisállatok nem fognak megzavarni téged az interjú közben. Ugyanakkor nem tudsz mindent befolyásolni (pl.: építkezés a szomszédban, zajos háziállatok, stb.) és ezzel az interjúztatók is tisztában vannak. Ne aggódj, ha valami mégis megzavar, a HR-esek megértőek lesznek Veled. Ha helyén kezeled a váratlan helyzeteket is, akár még plusz pontot is szerezhetsz!


Kapcsold ki az értesítéseket. Az interjú közben ne csak a telefonodon, hanem a számítógépeden és minden okoseszközödön kapcsold ki az értesítéseket! Figyelj arra is, hogy ha képernyőmegosztást kérnek Tőled, akkor se jelenjen meg semmilyen kellemetlen értesítés. Próbálj minél nagyobb nyugalmat kialakítani az interjú idejére, hogy te se zökkenj ki!


Papír, toll, egy pohár víz. Az interjú előtt készíts oda magadnak egy pohár vizet, hiszen sokat fogsz beszélni, de nem lesz lehetőséged kirohanni a konyhába inni! Emellett hasznos lehet, ha kéznél van papír és toll, hogy azonnal fel tudj írni fontos információkat és ne az interjú közben kelljen keresgélned!


További jó tanácsok a videós állásinterjúhoz!


Legyél nyugodt, ne szorongj! A videós állásinterjú ugyanazt a funkciót tölti be, mint a személyes, így ugyanaz a motivációd is: minél jobban bemutatni a szakmai kiválóságodat és a személyes értékeidet. Erre koncentrálj a videós interjú közben is és próbálj nyugodt maradni! Ha felkészülten érkezel, kevés eséllyel fog probléma adódni és ha mégis történik valami váratlan, az interjúztató megértő lesz Veled!


Kérdezz! Nyugodtan tegyél fel kérdéseket az interjú közben, ahogy személyesen is tennéd. Sőt, sok esetben indokolt is, hogy több kérdést tegyél fel. Egyrészt a kérdéseiden keresztül is magadat mutatod be. Másrészt így többet tudhatsz meg az állásról, a cégről, hiszen kevésbé tudsz olvasni az interjúztató nonverbális jeleiből és az interjúhelyszínt sem látod, amiből a vállalati kultúrára következtethetsz. Így a kölcsönös szimpátiát kérdéseken keresztül tudod a legjobban kideríteni.


Hangsúlyozz megfelelően! Mivel a videós állásinterjún a testtartás, a mimika, a nonverbális jelek megjelenítése elég alacsony, fontos, hogy ezeket a kimaradt információkat a beszédeddel add át a beszélgető partnerednek! A következőkre figyelj:


• Beszélj tisztán!

• Beszélj elég hangosan, hogy érthető legyen! (Lehet, hogy kicsit hangosabban kell beszélned, mint a megszokott hangerőd. Ezt ellenőrizd előre egy próbafelvételen!)

• Hangsúlyozz, artikulálj!

• Ha idegen nyelven, például angolul vagy németül folyik az interjú, a megfelelő hangsúlyozás még fontosabb!


Váltogasd a tekinteted a kamera és a képernyő között! Azzal, hogy az interjúztató szemébe nézel, megnyerő képet festesz magadról és bizalmat keltesz. A szemkontaktus videón keresztül különösen fontos, mert ez pótolja a hiányzó személyes kapcsolatot. Ehhez a kamerába kell nézned, ugyanakkor ez hosszútávon Számodra lehet zavaró, hiszen nem tudsz az interjúztatóra koncentrálni. Ezért a legjobb, ha váltogatod a tekintetedet a kamera és a képernyő között.


Ne nézd magad! Ha van rá lehetőség, az interjú megkezdése és a kamerakép ellenőrzése után zárd be a saját kameraképedet mutató kis képernyőt, hogy ne zavarjon meg az, hogy önkéntelenül is a saját képedet nézed.


Figyeld az időkeretet! Kérhet tőled az interjúztató olyan kérdést, vagy feladatot, ami időre megy. Ilyenkor jó, ha van nálad kéznél egy óra, amin tudod figyelni, hogy mennyi időd van még hátra.


Bizonyítsd rátermettségedet! Semmiképp se kerüld a videós állásinterjúkat és ne kommunikáld azt, hogy nem tetszik ez a helyzet! Fordítsd előnyödre a videós interjút és ezen keresztül mutasd be, hogy készen állsz az új kihívásokra és nem riadsz vissza az ismeretlentől! Ez pozitív képet fog rólad festeni.


Mosolyogj és légy vidám, szimpatikus! A személyes állásinterjúknál is fontos, hogy pozitív képet mutass magadról és a legjobb személyiségedet add át. Ez hatványozódik a videós állásinterjúknál, ahol nehezebb átadni a személyiségjegyeket, ezért különösen fontos, hogy szimpatikus, nyugodt, kellemes képet fess a személyiségedről.


Maradj fókuszált! Mindenki számára szokatlan, ha egy új helyzetben, új környezetben kell állásinterjún részt vennie. Viszont tegyél meg mindent azért, hogy fókuszált tudj maradni a teljes interjú alatt!


Szívesen elmentenéd ezt a cikket? Ide kattinva letöltheted az olvasottakat összefoglaló dokumentumot. Küldd tovább barátaidnak, ismerőseidnek, szaktársaidnak is!


Ha további kérdéseid lennének a videós állásinterjúkról, keress minket a job.hu oldalon vagy a job@job.hu címen!


Írta: JOBGROUP