Honlapra_33

Nyári lehetőségek egyetemistaként és frissdiplomásként


A nyár általában az az évszak, amelyben a szabadidő eltöltése senkinek nem okoz problémát: általában már előre eltervezzük, miket fogunk csinálni, hová megyünk majd és kikkel.


Létezik azonban több olyan időtöltési opció a nyáron, amely karrier, önfejlesztés, és pénzkeresés szempontjából egyaránt roppant hasznosak lehetnek. Cikkünkben öt ilyen nyári időtöltési lehetőséget mutatunk be.

Nyári munka


Talán a legkézenfekvőbb, és így a legtöbbek által is választott lehetőség több munka vállalása a nyáron. Mivel ilyenkor nem kell az iskolai teendőkkel foglalkozni, több idő nyílik a pénzkeresésre, ráadásul a diákszövetkezeten keresztül vállalt munkák esetében a jövedelemadó csak 15%-os.


A diákszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás a vállalatoknak az alacsonyabb adókulcs mellett azért is éri meg, mert az állam az elmúlt években, és idén nyáron is külön dotációt garantál számukra ezért – így továbbra is érdekeltek a diákok foglalkoztatásában.


Ha sikerül, érdemes olyan nyári munkát választani, amely szakmai gyakorlatként is hasznosítható, illetve olyan területen dolgozni, amely karrier-szempontból releváns tapasztalatnak számít.


Fontos azonban, hogy alaposan utánanézzünk annak, milyen diákmunkát választunk, hiszen a diákokat különösen veszélyezteti az, hogy valamilyen munkáltatói trükközés, csalás áldozataivá válnak.


 

Nyári egyetemek, konferenciák, tudományos programok


Bár a nyárra a legtöbbeknek már elege van a tanulásból, az egyik legjobb nyári lehetőség egyetemistaként vagy frissdiplomásként a különféle nyári egyetemek, szabadegyetemek, konferenciák és összművészeti fesztiválok látogatása.


Az elmúlt időszakban ezek a rendezvények vagy teljesen elmaradtak, vagy online kerültek megrendezésre, a nyáron azonban újra élő konferenciákra és előadásokra járhatunk, amelyeket szép számmal találni minden országrészben, de elsősorban természetesen Budapesten.


A konferenciák és nyári egyetemek programjait leginkább az egyetemi, kari Instagram-fiókok story-jaiban, Facebook-oldalain, illetve különféle egyetemi és szakmai egyesületek honlapjain találhatjuk meg egyszerűen, bár lehetőségünk van a Facebook-események között is keresgélni.


Az ilyen jellegű programokon nem csak hasznos, szakmai fejlődésünkbe beépíthető tudással, de a különféle megközelítések megismerése által rengeteg hasznos, produktív ötlettel is gazdagodhatunk.


Az ilyen tudományos programok ezen felül a kapcsolatépítésnek is remek terei, hiszen sok hasonló érdeklődésű emberrel lehet itt találkozni. Amennyiben van lehetőséged és témaötleted, érdemes az ilyen programokon mind előadni, mind a szervezésben segíteni, hiszen ezek a CV-ben is jól mutatnak, és szintén sokoldalú, hasznos tapasztalatokat adnak.


 

Munkavállalás külföldön


A nyári szabadidő munkával töltését két ponttal feljebb már javasoltuk ugyan, de szintén remek lehetőség a külföldi munkavállalás is.


Ezek alapvetően fizikai munkákat, gyermektáborok felügyeletét, vendéglátós és turisztikai állásokat jelentenek, de gyakornoki állások elérése sem lehetetlen.


Mivel a nyugati országokban jelentősen több pénzt lehet keresni ezekkel a munkákkal, mint itthon, így érdemes nem odakint elkölteni a megkeresett pénzt, hanem hazahozni azt, és esetleg befektetni.


Ahogy a nyári diákmunkák kapcsán is írtuk, itt is fokozottan érdemes odafigyelni arra, nehogy csalás áldozataivá váljunk, ehhez érdemes tájékozódni a munkaadóról, beszélni más külföldön dolgozó magyar munkavállalókkal, és akár az adott ország konzulátusával is.


 

Önkéntesség


Remek nyári lehetőség az önkéntesség is. Az olimpiai években rendszerint ez a rendezvény az, ami a világ minden tájáról toboroz önkénteseket, és valóban életre szóló élményeket és tapasztalatokat garantál, idén viszont a covid miatt ez nem valósult meg.


Számos olyan önkéntes programot lehet azonban találni gyakorlatilag az ország összes megyéjében és külföldön is, amelyek nem csupán abban segítenek, hogy a világot a lehetőségekhez mérten jobb hellyé tegyük, hanem a CV-ben is jól mutatnak.


Az önkéntesség keretein belül is lehet ugyanis releváns, munkavállalóként hasznosítható tapasztalatokat szerezni, nem beszélve arról, hogy a közösségépítés szempontjából is remek lehetőségeket kínálnak, sok elhivatott, jó emberrel ismerkedhetsz meg egy-egy ilyen program során.


Az önkéntesség területei roppant széles spektrumon mozognak: a táboroktól a szociális intézményeken keresztül az állatmenhelyekig rengeteg lehetőséget lehet találni, így mindenki számára elérhető olyan opció, amely közel áll érdeklődési területéhez.


 

Önképzés, önfejlesztés


Mivel a nyáron rendszerint több az ember szabadideje, így az is egy érvényes választás, ha ezt saját magunk autodidakta fejlesztésére használjuk fel.


Ilyen lehet például a nyelvtanulás, valamilyen kurzus vagy tanfolyam elvégzése, de akár különféle, az egyetemi tanulmányainkkal kapcsolatos kutatás végzése, de akár egyszerűen az olvasás is, amihez ebben a cikkünkben adunk remek tippeket.


Ugyancsak sokat adhat mind közérzetünkhöz, mind (közvetve) karrierünkhöz is, ha ezt a szabadidőt az önkifejezés valamilyen formájára használjuk fel.


 

Szerző: Simon Bence

https://blog.frissdiplomas.hu/2021/08/01/nyari-lehetosegek-egyetemistakent-es-frissdiplomaskent/

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!