honlapra_3._18

Légy rugalmas, kreatív és bátor! Karriertanácsok az AI világában

A mesterséges intelligencia jó úton halad a munkaerőpiac teljes átrendezése felé. Mire figyeljen a munkavállalók következő generációja? Az érettségi vizsgát teljesítő diákok életük nagy kihívása után azon törhetik a fejüket, hogy vajon az általuk választott pálya egyáltalán létezni fog-e még, mire belépnek a munkaerőpiacra?

A nagy nyelvi modelleken (mint pl. ChatGPT) alapuló AI programok népszerűségének növekedésével a mesterséges intelligencia az érdeklődés középpontjába került. Egyre több vállalat használja ezt a technológiát. A Kaspersky kiberbiztonsági cég múlt héten közzétett tanulmánya szerint a munkavállalók 57%-a használ ilyen eszközöket, hogy időt takarítson meg az irodában, különösen a megbeszéléseken készült jegyzetek és a terjedelmes dokumentumok összefoglalása során.


A technológia finomodásával egyre több feladat válik automatizálhatóvá, amely bizonyos munkakörök megszűnését hozza magával. A Thomson Reuters múlt héten közzétett, szakemberek körében végzett felmérése szerint a válaszadók 67%-a úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia nagy hatással lesz a szakmájára a következő öt évben, míg több mint fele szerint a technológia új karrierlehetőségeket fog teremteni.

Pontosan melyek azok az új szakmai lehetőségek, amelyeket a munkavállalók következő generációjának meg kell ragadniuk?


Minden szétesőben


„Már nincs olyan, hogy jövőbiztos karrier” – mondja Dr. Andrew Rogoyski, a Surrey-i Egyetem emberközpontú mesterséges intelligenciával foglalkozó innovációs és partnerségi igazgatója.

Rogoyski szerint az AI és az automatizálás más lehetőségei már évek óta formálják a munka világát, olyan területeken is, amelyekről korábban azt gondoltuk, nem veszélyezteti őket a technológiai fejlődés. A természettudományi, a mérnöki és a kiberbiztonsági szféra továbbra is keresett lesz, hasonlóképpen az olyan szakmákhoz, amelyek ember-ember közötti interakciót igényelnek: például az ápolás, a szociális gondozás és az orvostudomány.


„Azt tanácsolnám a diákoknak, hogy váljanak jártassá a mesterséges intelligenciában, hiszen jövőbeli karrierjük során minden bizonnyal fognak használni AI eszközöket. A pozíciók állandó fejlődésben, változásban vannak, ezért azt tanácsolom a diákoknak, hogy legyenek rugalmasak, kreatívak és bátrak” – mondja Rogoyski.


A nagy „kiegyenlítő”

 

Kriti Sharma – a Thomson Reuters jogi technológiákért felelős termékmenedzsere – szerint a jogi és adóügyi munkában már most is erősen érezhető a mesterséges intelligencia befolyása. „Olyan AI-rendszereket és megoldásokat látunk, amelyekkel percek alatt elkészíthető egy jogi dokumentum első vázlata, amely korábban órákig és napokig tartott volna” – teszi hozzá. A gép munkájának köszönhetően felszabaduló időben a javításra és a tökéletesítésre koncentrálhatunk. A mesterséges intelligencia használatában jártas emberek tehát jelentős előnyben lesznek azokkal szemben, akik nem ismerik ezt a technológiát.


Forrás: The Guardian (behavior.hu)

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!