1170_430_honlap_66

Hat dolog, ami kihívást jelent a pályadöntéseinkben

Az Orientify friss kutatásának eredményei szerint van hat olyan tipikus nehézség, amelyek a magyar fiatalok szerint leginkább akadályt gördíthetnek eléjük a jó karrierdöntések megtalálásában. Ha pályadöntés előtt állsz, és elakadtál, könnyen rájöhetsz, hol lehet a hiba, ha elolvasod ezt a cikket.

Ha a karrierdöntéseinkről van szó, sokféle nehézséggel szembesülhetünk: nincs elég információnk, nem tudjuk, hol segíthetnek nekünk, a körülményeink akadályoznak, a kudarcok eltántorítanak, és még sorolhatnánk. Természetes, hogy a pályánkkal kapcsolatos döntéseink sokszor nem könnyűek, de minden nehézség egyben kihívás is. Korábban már írtunk róla, milyen rejtett nehézségek állhatnak a pályadöntések mögött.


Az Orientify most azt vizsgálta, hogyan gondolkodnak a fiatalok a pályadöntéseikről, mit találnak a legnehezebbnek a döntéshozatalban. Több mint 800 fiatal válaszolt 2020 tavaszán (középiskolások és egyetemisták) a pályadöntési nehézségekkel kapcsolatos kérdőívünkre.


1. HOMÁLYOS ÉRDEKLŐDÉS

Vagy túl sok dolog váltja ki benned az érdeklődés szikráját, vagy épp ellenkezőleg: nincs még ötleted, hogy milyen karrier passzolna hozzád, esetleg nehezen fordítható le konkrét elképzeléssé az, amit már kigondoltál magadnak. Mélyebb önismeretre lehet szükséged, hogy rájöjj, mi érdekel igazán és ez pontosan mit jelent a szakmák világában. Ha szeretsz a matematikával foglalkozni, az legalább 20-30 szakmát is jelenthet, szóval ez még kevés: az is átgondolandó, hogyan és kikkel szeretsz dolgozni. Milyen a munkastílusod, milyen az a munkakörnyezet, amiben el tudod képzelni magad? Mi az a konkrét munkatevékenység, amelyet kedvelsz a matekkal kapcsolatban?


2. IRÁNYTŰ NÉLKÜL

Nehéz lépést tartani a folyton változó információkkal, képzésekkel, szakmákkal. A naprakész pályainformációk elérésének hiánya könnyen leküzdhető, egy dolog viszont fontos: időt érdemes szánni rá. Az alapos tájékozódás megment az elhamarkodott vagy csak érzelmek vezérelte döntésektől. És érdemes beszélgetni azokkal, akik egy-egy téged érdeklő területen dolgoznak, ők igazolhatják a weboldalakon olvasott (nem mindig hiteles) információkat.


3. A DÖNTÉSHOZÁS BIZONYTALANSÁGA

Általában nehezen hozol meg döntéseket? A döntési nehézségek gyakran abból fakadnak, hogy nem gondoljuk végig tudatosan, mi fontos nekünk és mi nem. Vagy például nehezen tudunk egyszerre több szempontot mérlegelni, nincsenek stratégiáink. Ekkor véletlenszerű döntések születhetnek, esetleg elkezdődik a döntések halogatása.


Van, aki összegyűjti és leírja azokat a szempontokat, amelyeket fontosnak tart a döntésével kapcsolatban, esetleg elmondja másoknak – az önmagában képes segíteni a döntési folyamatokban. Vannak azonban, akik nem járják körül az információkat, hanem amellett teszik le a voksukat, ami éppen kínálkozik, vagy arra hagyatkoznak megkérdőjelezés nélkül, amit mások mondanak.


Akkor kerülhetünk legközelebb a megfelelő döntéshez, ha passzivitás helyett alaposan körüljárjuk, mi az, amire szükségünk van, amit szeretnénk. Ha ki is kérjük mások véleményét, elsősorban a saját szempontjaink, céljaink és képességeink mentén hozzunk döntést.


4. KARRIERSZEMLÉLET

Még mindig sokakban él az a szemlélet, hogy csak egyetlen jó pályaút létezik, és csak egyszer hozzuk meg „a nagy” döntést. Ez inkább gátolhatja a lehetőségek alapos átgondolását, egy másik úton való elindulást, ha az első döntés mégsem vált be. Nem érdemes leragadni az „egyutas” szemléletnél, hiszen a világ és a munkaerőpiac fokozódó ütemben változik, emellett az emberek élethossza és ezen belül a munkával töltött aktív időszak emelkedik.


Nemcsak abban van változás, hogy azok a szakmák maradnak meg, amelyekre szükség van, hanem egy adott szakma is át tud alakulni idővel. Mást jelentett tanárnak, gépészmérnöknek vagy pszichológusnak lenni 1990-ben, mint 2020-ban. Mindez flexibilitást vár el az emberektől a karriercéljaikkal kapcsolatban. Ebben az esetben nem átgondolatlan flexibilitásról van szó, hanem egy rugalmas és adaptív hozzáállásról, amely nem azt feltételezi, hogy kizárólag egyetlen karrierútja lehet minden egyes embernek. Több karrierváltás várhat ránk, akár egy szakterületen belül is. Így az út lehet kanyargósabb, mint eredetileg gondoltuk, de a jó hír, hogy a döntéseink korrigálhatók.


5. ALACSONY MOTIVÁCIÓ

A legkiugróbb akadálya a pályadöntések meghozásának, ha nem vagyunk eléggé motiváltak, hogy foglalkozzunk a kérdéssel. Előfordulhat, hogy nem időszerű ezeken a kérdéseken gondolkodni, vagy az is, hogy most más dolgok állnak a figyelmünk fókuszában. Lehet, hogy egy kézzel fogható cél hiányzik ahhoz, hogy a döntéseinkben előrelépjünk, például az első munkavállalás előtt. Feltehetjük magunknak azt a kérdést: hogyan szeretném látni magam egy vagy öt év múlva? Milyen lépések vezetnek el engem a vágyott célomhoz?


6. CSALÁDI ELVÁRÁSOK

Ha jelentős mértékben nehezednek rád a pályadöntéssel kapcsolatos családi elvárások, és az elképzelések eltérnek, ez akár konfliktusokat is okozhat. Amikor a család beleszól a karrierdöntésekbe, akkor legtöbbször a jó szándék vezérli. A döntéseink során akár elfogadjuk, akár elutasítjuk végül a családtagok tanácsait, érdemes beszélgetni velük a karriertervekről. Lehet, hogy ismeretségeik révén összekötnek téged olyan emberekkel, akik olyan hivatást végeznek, mint ami téged is érdekel.


MI A MEGOLDÁS A KIHÍVÁSOKRA?

Az Orientify azzal a céllal jött létre, hogy segítsen az aktuális pályadöntésekben. Tesztünkkel bárki közelebb kerülhet a neki való karrierhez, a megoldáshoz, amit lehet, hogy évek óta keres.


Forrás: Orientify

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!