gyakornoksag_fejlec

Gyakornokság? Legyünk a legjobbak!

A gyakornokoskodás sokak számára csupán egy kötelező letudnivaló – pedig a helyes hozzáállással többet is kihozhatunk belőle, mint gondolnánk!

Fénymásolás, aktarendezés, naphosszig tartó unalmas adminisztráció? Ha a gyakornoki munkára gondolva nekünk is csak az előbbi fogalmak ugranak be, érdemes tovább olvasnunk! Gyakornokként ugyanis nemcsak a kipróbált munkakörről, de magunkról is rengeteget tanulhatunk. Éljünk hát ezzel a pályaválasztást is nagyban megkönnyítő kiváltsággal, és fogadjuk meg Körösi Márta HR tanácsadó tippjeit annak érdekében, hogy kiérdemeljük a legjobb, legszorgosabb gyakornoknak járó elismerést – és ezzel akár egy nekünk való állást is!


Minél előbb, annál jobb


A gyakornokoskodás általában közép-vagy felsőfokú tanulmányaink közben időszerű, és remek lehetőség rá, hogy tapasztalatokat szerezzünk egy-egy szakterületen. A szakértő szerint érdemes belevágnunk, amint életkorunk és időbeosztásunk engedi: „Ha lépéselőnyt szereznénk, dönthetünk úgy, hogy már a kötelezően előírt szakmai gyakorlatot megelőzően kipróbáljuk magunkat a munka világában. Ha tanulmányaink engedik, megfontolhatjuk, hogy délutánjaink, hétvégeink vagy épp a nyári szünetünk egy részét diákmunkával töltsük – ezzel is növelve annak az esélyét, hogy később teljes munkaidőben el tudjunk helyezkedni” – világít rá Márta, aki szerint mindenképpen a javunkra válik, ha még a munkaerőpiacra való tényleges kilépés előtt megtanuljuk, mit jelent felelősséget vállalni, rendszeresen időben megjelenni a munkahelyünkön, illetve szót érteni a felettesünkkel, munkatársainkkal.


A felsőfokú tanulmányaink befejezéséhez szükséges szakmai gyakorlatot sem csak az utolsó szemeszterben teljesíthetjük – rengeteg munkaadó cég hirdet rendszeresen olyan részmunkaidős, valamint gyakornoki állást, amelyet akár az év közben is könnyedén összeegyeztethetünk egyéb iskolai teendőinkkel.


„Ha már van valamilyen elképzelésünk arról, hogy milyen szakterületen, esetleg melyik cégnél próbálnánk szívesen ki magunkat, akkor érdemes mindig nyitott szemmel járnunk – előfordulhat ugyanis, hogy bár a nyári időszakban az adott vállalat nem hirdet felvételt, tavasszal vagy a karácsonyi ünnepek alatt igénylik a plusz munkaerőt” – árulja el a tanácsadó.


Persze sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért éri meg a szabadidőnket, esetenként az utolsó „szabad”, kötelezettségmentes nyarunkat munkára cserélni.


Elképzelés kontra valóság


A gyakornokság valószínűleg sokkal több előnyt nyújt számunkra, mint azt elsőre hinnénk, de kezdjük a legfontosabbal: betekintést és reális képet kapunk egy minket érdeklő munkakörről. „Hajlamosak vagyunk ugyanis a végletekben gondolkodni – azt hihetjük például, hogy egy könyvelő egész nap csak papírok között gubbaszt, vagy hogy egy értékesítőnek sosem kell adminisztrációval vesződnie – valójában azonban az előbbi idejének egy részét az ügyfelekkel való kommunikáció tölti ki, az utóbbi pedig egy-egy sikeres eladás után rengeteg adminisztratív teendővel szembesül” – árnyalja a szakértő a sokszor nem is olyan fekete-fehér valóságot.


A tapasztalatszerzés során ráadásul nemcsak egy-egy pozíciónak vagy szakterületnek áshatunk a mélyére, hanem önmagunkról, az erősségeinkről és a preferenciáinkról is rengeteget tanulhatunk! „Sokan már azelőtt különböző prekoncepciók gyártásába kezdünk, mielőtt tisztában lennénk a tényekkel” – véli interjúalanyunk. „Saját tapasztalat híján ismerősök, barátok, innen-onnan szerzett téves értesülések alapján, idejekorán döntjük el, hogy nekünk valami nem való – például a multinacionális környezet vagy épp a termelői ágazat. Pedig nagyon fontos lenne, hogy mielőtt elkezdünk kizárni bizonyos eshetőségeket, saját kézből tapasztaljunk, és tájékozódjunk ezek mibenlétéről, sajátosságairól” – figyelmeztet a szakember.


Amíg nem próbáljuk ki, mit jelent a gyakorlatban mondjuk egy több ezer főt foglalkoztató nagyvállalat építőkövének lenni, és egész nap idegen nyelven kommunikálni a kollégáinkkal, vagy épp egy szalag mellett fegyelmezetten, csendben, szigorú szabályok szerint végezni a munkánkat, addig nem tudhatjuk biztosan, hogy megállnánk-e a helyünket, megtalálnánk-e számításainkat az adott pozícióban vagy szférában.


Proaktívan, bátran!


Amint sikerült néhány érdekes gyakorlati helyet találnunk, vessük bele magunkat a tapasztalatszerzésbe! „Mindenki örül azoknak a gyakornoknak, akik szemmel láthatóan érdeklődnek az adott terület iránt, és akik tanulni vágynak. A folyamatos kérdezés, az aktív figyelem és bevonódás céltudatosságról és szorgalomról árulkodik” – mondja Márta, aki azt tanácsolja, hogy ne féljünk egy-egy éles vagy épp kellemetlen helyzettől sem.


„Amikor egy-egy feladat túl nagy falatnak tűnik a számunkra, gondoljunk arra, hogy nincs veszítenivalónk. Mivel a felelősségünk átmeneti és korlátozott, illetve a velünk szemben támasztott elvárások sem túl magasak, – hiszen mindenki tisztában van a tapasztalatlanságunkkal – nem kell attól tartanunk, hogy egy hiba esetén azonnal lekapnak minket a tíz körmünkről. Vállaljuk el a kihívást jelentő, esetenként akár kényes feladatokat is: HR-es pozícióban például egy kellemetlen testszagról való diszkrét, empatikus, megoldásorientált beszélgetést, vagy például marketingesként egy nagyobb kampány önálló megszervezését. Ezekből tanulunk majd a legtöbbet!” – bíztat a tanácsadó.


A szívünkhöz közel


Végezetül interjúalanyunk óva int minket attól, hogy olyan tevékenységet válasszunk, ami nem mozgatja meg a fantáziánkat. „Ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket nyújtsunk, szükséges, hogy motiváltan, örömmel végezzük a munkánkat, és ne csak a kötelezően előírt gyakorlati óraszám mielőbbi elérése lebegjen csak a szemünk előtt. Igyekezzünk minél több olyan területbe belekóstolni, amelyben el tudjuk képzelni magunkat” – javasolja interjúalanyunk, aki szerint a tudatosság később garantáltan kifizetődik.


A szakértő zárásképp még egy lényeges nyereségre is felhívja a figyelmünket:„A gyakornokoskodás során szerzett szakmai kapcsolataink mindenképpen nagyon hasznosak lesznek a számunkra – még ha a gyakornokságot követően nem is ajánlanak nekünk rögtön teljes munkaidős állást, később, új munkahelyet keresve is visszanyúlhatunk az itt megszerzett ismeretségekhez, ahogy értékes ajánlásokkal is gazdagíthatjuk a szakmai profilunkat.”


Ha mi is kedvet kaptunk a mielőbbi tapasztalatgyűjtésbe, mozgósítsuk energiáinkat! Válogassunk tudatosan, személyes preferenciáink, érdeklődési körünk alapján a részmunkaidős, a diák- és a gyakornoki álláslehetőségekről is. Ha tudjuk, mely területeken próbálnánk ki magunkat, érdemes célzottan hírlevelet is kérnünk – így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem! Írjuk meg önéletrajzunkat és töltsük fel ide, hogy a munkaadó cégek is könnyedén ránk találhassanak!


Készítette: Profession.hu

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!