Nevtelen_terv_17

Gyakornoknak jelentkezel? Ezekre figyelj oda az állásinterjún!

Egy állásinterjú szituáció nem kevés stresszel járhat, ameddig nem szerzel benne kellő rutint. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük neked a helytállást, összegyűjtöttük egy profi toborzó tanácsait.

Gyakornokként egy állásinterjún nem kell lehoznod az égről a csillagokat, de az udvarias, kimért viselkedést jogosan várják el tőled. Releváns szakmai tapasztalat híján főleg gyakornokként fordul elő, hogy a személyiség és viselkedés lesz a legfontosabb kiválasztási szempont. Hogy mi mindenre kell ügyelned annak érdekében, hogy a legjobb formádat tudd megvillantani, abban Somodi Bettina, a Beck & Partners toborzási specialistája lesz a segítségedre!


Kommunikálj időben!


Az a célod, hogy gyakornoki helyet találj. Ehhez egy jó nevű egyetem diákjaként csinos önéletrajzot küldesz egy nagy rakás cégnek. Sok helyre behívnak, a szemedben szimpatikusabbnak tűnő és „egynek jó lesz” helyekre egyaránt. Itt kezdődnek a bajok: amikor az „egynek jó lesz” vállalatokat, mivel eleve nem vetted komolyan, ignorálod. Hiába hívnak, keresnek emailen, vagy azon a csatornán, ahol beérkezett hozzájuk a jelentkezésed, ghostingolsz.


„Azt tapasztaljuk, a legtöbb fiatalnak a visszautasítással van gondja. Nem csak, ha őket utasítják el, hanem ha nekik kell visszautasítani valakit” – világít rá Somodi Bettina. – „Pedig ez természetes dolog, ha az ember intenzív keresésben van. Mindenképp arra bátorítalak, hogy ha már beadtad a CV-d egy olyan helyre, ami nem volt különösebben érdekes számodra, és onnan meg is kerestek, mondd el, hogy nem élnél az interjú lehetőségével. Ilyen egyszerű. Hidd el, ők is hálásak lesznek, ha nem kell plusz munkaórákat pakolniuk abba, hogy utánad nyomozzanak, próbáljanak elérni. Sőt, ha profi cégről van szó, akkor ki is faggatnak, miért nem érdekel téged a lehetőség. Légy őszinte, mondd el, ha nem elég izgalmas a feladat, az a benyomásod, hogy nem passzolnál oda, vagy akármi is a döntésed oka.”


Légy pontos!


Közhelyesnek hat, de a pontosság az udvariasság alapja. Aki már az állásinterjúról késik – úgy, hogy nem szól előre, hogy késni fog pár percet – eleve hátrányból indul. Az sem szerencsés, ha jelzed, hogy öt perc múlva ott vagy, de csak fél óra múlva toppansz be. Ez azt sugallja, hogy csapnivaló vagy időmenedzsmentben, ami egy munkavállalónál nem nagy erény.


„Itt is érvényes a kommunikáció igénye” – hangsúlyozza a Beck & Partners toborzási specialistája. – „Bármikor történhet olyasmi, ami miatt késel. Szólj róla, hívd fel azt, aki behívott, és tudasd vele, hogy mennyit csúszol. Ha minden kötél szakad, kerestek másik időpontot.”


Ez persze csak akkor lehetséges, ha tudod, ki hívott be. Mivel átlagos esetben telefonon és emailben is kommunikáltál azzal, aki behívott, illik tudnod, kivel kell interjúznod. Ha hadilábon állsz a nevekkel, jegyezd fel a telefonodba az elérhetőségeivel együtt. „Még ha pontosan is érkezel, elronthatod a rólad kialakult benyomást azzal, ha nem tudod megmondani, kihez jöttél. Már egy KKV-nál is furán veszi ki magát, de egy óriási irodaház recepcióján nem is fognak tudni segíteni megtalálni az interjúztatódat.”


Jelezd a szükségleteidet!


Ritkán esik szó erről, pedig nagyon fontos: emberek vagyunk, emberi szükségletekkel. Ha mosdót kell használnod, vagy kirepedt a nyelved a szomjúságtól, jelezd bátran. Ez persze nem azt jelenti, hogy belépéskor kérj egy növényi tejes lattét mézzel és kis fahéjjal, hiába esne baromi jól adott helyzetben – kivéve, ha felajánlják.


„Eleve érdemes mindent előre elintézned az interjú előtt, illetve, főleg melegben, érdemes magaddal vinned egy palack vizet. Ha szomjas vagy, akkor megteheted, hogy akár interjú közben szólsz, hogy innál pár kortyot, reméled, nem gond” – tanácsolja Bettina. – „Ez tesztnek sem utolsó: ha egy interjúztató fanyalog amiatt, mert emberi szükségleteid vannak, nem ígér sok jót a jövőben. A lényeg, hogy mindig jelezd udvariasan, milyen szükségleteid vannak.”


A mosdóhasználat kapcsán a toborzási specialista azt tanácsolja, hogy célszerű kibírni a helyiség látogatásával az interjú végét – de csak akkor, ha tudsz koncentrálni a beszélgetésre. Ha nagyon hív a természet, akkor a megérkezés után, de még az előtt, hogy leülnél, érdemes megkérdezni, hogy a beszélgetés előtt használhatnád-e a mosdót.


A lényeg, hogy egy állásinterjú során kommunikálj időben, légy pontos és udvariasan tudasd az igényeidet. Ha ezek teljesülnek, biztosan jó benyomást teszel majd!


A tanácsokat adta: https://www.bap.hu/

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!