Honlap_3

A fizetésen túl - mitől lesz szerethető egy munkahely?

A fizetés a mai napig az egyik legfontosabb döntési tényező, ha álláskeresésről van szó. De vajon elég csak a számokat nézni?

Kutatásokból kiderül, hogy a bérezés minden korcsoportnál az egyik döntő tényező, ha állást keresnek vagy munkahelyet váltanak. A munkavállalók gyakran a magasabb fizetés miatt hagyják ott a jelenlegi munkahelyüket – fehérgallérosoknál átlagosan 20%-kal magasabb összegért merül fel a váltás lehetősége, kékgallérosoknál már alacsonyabb összegért is. De valóban csak a fizetést érdemes néznünk, ha új munkahelyet keresünk vagy vannak ennél fontosabb tényezők is?


A munkahelyi wellbeing


A hosszú távú elégedettség és a motiváció kialakulásában nem csak a pénz játszik döntő szerepet. Sok cég felismerte, hogy a vállalati wellbeing, azaz jóllét kialakításához ennél többre van szükség, ezért sokan igyekeznek a fizetés mellett különböző juttatási csomagokat, egészségbiztosítást, home office lehetőséget is felkínálni a dolgozóknak, ami a COVID időszak után egyre nagyobb elvárás is a munkavállalók részéről. A csocsóasztal és az ingyen kávé olyan látszatmegoldások azonban, amelyek egyre kevésbé állják meg a helyüket a mai munkaerőpiacon, így a cégeknek komplex stratégiára van szükségük ahhoz, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, ami hosszú távon megtartja a dolgozókat. Gondoljunk csak bele: elköteleződnénk egy olyan cég mellett, ahol bár jól fizetnek, nem fontos számukra a fizikai és mentális egészségünk, a teljesítményünk növelése, a szociális jóllétünk vagy a céljaink elérése? Ha új munkahelyet választunk, mindenképpen tartsuk szem előtt a személyes igényeinket ezeken a területeken is, a pénz ugyanis csupán egy külső motivációs tényező, ami idővel jelentőségét veszti.


Ha az alapok nincsenek rendben, az extrák sem segítenek


A Herzberg-modell szerint megkülönböztetünk higiénés tényezőket és motivátorokat. A higiénés tényezők hiánya elégedetlenséget okoz, viszont ha meg is vannak, nem motiválnak minket, míg a motivátorok egyértelműen jobb teljesítményre ösztönöznek. A higiénés tényezők közé tartozik például a biztonságérzet a munkahelyen, ami egy probléma, ha nincs meg, ha viszont megvan, az nem lelkesít minket. A motivátorok közé többek között a jó szociális környezet és a fejlődési lehetőségek tartoznak, amelyek lelkesítenek és javíthatják az elköteleződésünket a cég felé. A fizetés az előbbi csoportba tartozik: ha nem fizetnek eleget, elégedetlenek vagyunk, de ha sokat fizetnek, az csak ideig-óráig motivál. „A megtartási eszközök alapvetően a munkavállalók igényeire reflektálnak, és ezek prioritási sorrendbe rendeződnek, ahogy azt Maslow elmélete nagyon szépen össze is foglalta. Az a minimum, ha az alapokat – a megélhetési költségek fedezését – rendben tartjuk vagy rendbe tesszük. Erre jöhetnek rá az egyéb tényezők, erre épülhet a wellbeing stratégia. Fontos, hogy ne kompenzálásként tartsuk számon ezeket a juttatásokat, hanem támogató eszközként” – fejti ki a cégek oldaláról a kihívásokat Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.


Miből állhat egy komplex juttatási csomag?


Miket érdemes figyelnünk az álláshirdetésekben, ha egy wellbeing stratégia mentén összerakott juttatási csomagra vágyunk? Nem vagyunk egyedül, ha a fentebb is említett látszatmegoldások, a csocsóasztal, a gyümölcsnap vagy az ingyen masszázs nem kelti fel az érdeklődésünket, ezek ugyanis csak hangzatos felsorolások egy álláshirdetésben, amelyek az életünk fontosabb területein nem nyújtanak támogatást. A tudatos stratégiában 5 fő kategóriára bontják ezeket: vezetés, munkakörnyezet, fizikai, szociális és pszichológiai tényezőkre. Lássuk mi tartozhat az egyes témakörökhöz!


Vezetés, irányítás


A vezetés és irányítás témakörébe tartozik a pontos munkaköri leírás és a felelősségi körök kijelölése, a vállalati és egyéni célok ismerete, az anyagi megbecsülés és a felettesekkel való hatékony kommunikáció. Ha ez a terület el van hanyagolva, az könnyen elégedetlenséghez vezethet, hiszen ezek hiányában a munkavállalók gyakran céltalanul végzik a mindennapi feladataikat és hajlamosak félvállról venni a munkát.


Munkakörnyezet


A munkakörnyezethez kapcsolódnak az olyan alapvető ergonómiai szükségletek, mint a komfort, a hőmérséklet, a fény és a levegő minősége, de ezen felül a fenntarthatóság, a biztoság, a munkavégzés helyszínei, valamint az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó támogatások és a rugalmasság is fontos. Ugye mi sem szívesen mennénk be egy olyan munkahelyre, ahol naponta 8-9 órán keresztül egy sötét irodában ülünk, egy kényelmetlen széken, télen hidegben, nyáron melegben? Alapvetőnek tűnik, de érdemes ezekre is rákérdezni az interjún.


Fizikai jóllét


A fizikai jólléthez az egészséges táplálkozás, a fizikai aktivitásra való ösztönzés, a feltöltődésre szánt idő mennyisége, a prevenciós szűrések és a magánegészségügyi ellátás tartozik – az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a vállalatok komplex egészségbiztosítási csomagokat kínálnak, hiszen ez csupán havi párezer forint többletköltséget jelent nekik, mégis vonzóbbá teszi az ajánlatot, mintha ugyanezt az összeget a fizetéshez csapták volna hozzá.


Szociális jóllét


Ide tartozik a kollégáinkkal, vezetőinkkel, ügyfeleinkkel való kapcsolattartás, a vállalati kultúra, a közös önkénteskedés és a csapatépítés. Érdemes rákérdeznünk az interjún, általában hogyan néznek ki a cégnél a csapatépítők, mennyire gyakoriak és mi a jellemző kapcsolattartási forma a kollégák között.


Pszichológiai jóllét


A pszichológiai jóllét kategóriájába pedig a pszichológiai értelemben vett biztonság (ilyen a bizalmi légkör, a stresszkezelés és a munkahelyi zaklatás témaköre), az egyéni kibontakozás, az önmegvalósítás, a siker, az elégedettség és a mentális feltöltődés elérése tartozik. Ezek nélkül könnyen motiválatlanná válhatunk, így bátran kommunikáljuk az igényeinket ezzel kapcsolatban is!


Számunkra mi a legfontosabb?


Ha egy állásinterjún felmerülnek ezek a kérdések, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, a fizetésen kívül mire van még szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon elégedettek legyünk. Sokaknak a rugalmasság, a heti több nap home office lehetőség vagy a családra is kiterjedő egészségbiztosítás a legfontosabb, ami miatt egy alacsonyabb bért is hajlandók lennének elfogadni. Másoknak a szociális és a pszichológiai jóllét a legfontosabb és nem bánják, ha a munkakörnyezet nem annyira modern vagy nem kapnak egészségbiztosítást. Gondoljuk át a prioritásainkat, és ha már az alkudozási fázisában vagyunk az interjúnak, azzal kezdjük, ami számunkra a legfontosabb és nem szeretnénk lejjebb adni belőle! Ha nem biztosítják számunkra a megfelelő feltételeket, lehet, hogy nem nekünk való az adott állás. A célunk közös: mi arra vágyunk, hogy hosszú távon egy szerethető munkahelyen tudjunk dolgozni, ahol elégedettek vagyunk, a cégek pedig arra vágynak, hogy sokáig megtartsanak minket és elkötelezettek legyünk irántuk.


Forrás: https://www.profession.hu/cikk/a-fizetesen-tul-mitol-lesz-szeretheto-egy-munkahely

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!