Honlap_5

Ennyi ösztöndíjat kapnak a magyar egyetemisták

Ha valaki nagyon jól tanul az egyetemen, akkor is átlagosan maximum 30 ezer forint körül kaphat havonta ösztöndíjat, a minimum 8500 forint – írta a Pénzcentrum.

„Az ösztöndíjak reálértéke azonban folyamatosan csökken, hiszen érdemben nem követik az inflációt" – hangsúlyozta Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke.


A tanulmányi ösztöndíj értelemszerűen a jó tanulmányi eredmény után kapható, de az, hogy pontosan milyen értékek számítanak bele ennek kiszámításába, intézményenként rendkívül nagy eltérések vannak. Az egyetemeknek nagy a mozgástere abban, hogy milyen krediteket ismernek el, és hol húzza meg a vonalat az átlagokban, de vannak kötelező, kormányrendeletben meghatározott tényezők is.


Ezek mellett Magyarországon az egyetemeken van lehetőség úgynevezett szociális ösztöndíjban is részesülni, ami egyáltalán nem nevezhető általánosnak Európában.


Budai Marcell elmondta, a szociális ösztöndíj összege és feltételei egyetemenként változnak, de általában nem elegendő egy szoba havi bérleti díjára. Helyette viszont sok helyen van lehetőség kollégiumi férőhelyet is szerezni, ezek általában havi 17-18 ezer forintba kerülnek.


"Tehát az, hogy itt a magyar perspektíva az, hogy az egyetemre beépítve van egy ilyen szociális háló, ez egészen különleges. Nyilván más országban ezt a támogatást lehet, hogy egy családtámogatási szintre teszik inkább, de ilyen, hogy szociális ösztöndíj, ez nagyon kevés helyen van " - tette hozzá a kommunikációs vezető.


A szociális támogatási rendszer, a tanulmányihoz hasonlóan egészen nagy mozgásteret enged az intézményeknek. Az meg van határozva, hogy milyen szempontok számítanak bele az elbírálásba, de az, hogy az egyetem mekkora részt szán erre a finanszírozási rendszerbe, és hány embernek nyújt támogatást (a minimum rögzített százalékon felül) azt az egyetem döntheti el. A szociális ösztöndíjnak két típusa van. Létezik rendszeres és rendkívüli szociális támogatás.


A hallgatói normatívát arra kapják az egyetemek, hogy finanszírozni a tanulmányi és szociális ösztöndíjak mellett a Hallgatói Önkormányzatok működését és a különböző közéleti tevékenységeket. De alapvetően azt, hogy melyikre fektetnek nagyobb hangsúlyt az intézmények maguk dönthetik el.


Forrás: https://www.nyugat.hu/cikk/_ennyi_osztondijat_kapnak_a_magyar_egyetemistak

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!