Nevtelen_terv_22

Egy HR-es kulisszatitkai: erre számíts az első állásinterjún

Amikor az ember pályakezdő vagy éppen újrakezdő, félelmetes lehet egy állásinterjú. Nem tudod, mire számíts, milyen kérdésekre kell majd válaszolni, mi fog rád várni. Ráadásul a COVID-válság évtizedes gyakorlatot rúgott fel az állásinterjúk terén.

Mint korábbi recruiter és gyakorló emberi erőforrás tanácsadó, több száz interjún vettem részt az asztal mindkét oldalan. 2016-ban kezdtem toborzással foglalkozni és kisebb szünetekkel 2020-ig dolgoztam a szakmában. Itt és most pedig megpróbállak azon a folyamaton végigvinni, amit alkalmaztam interjúztatóként. Kicsit úgy, mint amikor a bűvész felfedi a trükkök titkait. Persze minden HR-es szakember más, ezért lehet, hogy másnál más a sorrend és lehetnek különbségek is. De ezzel együtt így talán kevésbé lesz félelmetes feladat neked egy interjú.


Egy elsőkörös interjút fogok bemutatni nektek, ami maga a recruiter és az alany között zajlik le általában. A kiválasztás során az első körös interjún viszonylag minimális a speciális szakmai tudást érintő rész.


1. Lazulj le!


Ha a jelölt megérkezett, vagy elkezdtük az online meetinget, elsőként arra törekedtem, hogy nyugodt alaphangulatot teremtsek a beszélgetéshez. Hiszen egy ilyen interjú-szituáció alapvetően stresszes lehet a jelöltnek. Pár olyan egyszerű trükköt dobok be ilyenkor, ami alkalmas arra, hogy megnyugtassa a jelöltet vagy megtörje a jeget.


Ha személyes interjúra került sor, mindig készítettem be a szobába egy kis rágcsálnivalót, és vizet, üdítőt. Emellé egy olyan kérdés készlettel kezdtem, ami képes feloldani a hangulatot. Ezek mindig működnek személyes és online térben is. Mindenki ismeri talán a legsablonosabbat a „könnyen idetaláltál?” -t és „hogy jöttél ide?” -t.


Én szerettem ennél azért egy fokkal személyesebbre venni az interjút. Gyorsan átfutva egy CV-t, könnyen lehetett kapcsolódási pontot találni. Például a hobbi részben, vagy ha hasonló egyetemi tanulmányai vannak a jelöltnek, amiről szívesen fog beszélni is. Így a kezdeti stressz eloszlik és megalapozzuk a beszélgetés jó hangulatát.


2. Mit árulok?


Akár telefonos, online vagy személyes interjúról volt szó, ezután mindig még egyszer végigmentem a szóban forgó pozíción. Ennek több oka is volt. Egyrészt volt, hogy több keresésünk is futott egyszerre, így biztosak lehettünk abban, hogy tényleg jó pozícióra hallgatjuk meg a jelöltet. Hiszen bármikor előfordulhatnak kavarodások. Másrészt itt ő is feltehette azokat a kérdéseit, amikre a válasz számára nem volt egyértelmű az álláshirdetés alapján.


3. Ki is vagy te igazán?


Ez a legklasszikusabb része az állásinterjúnak, de ha rosszul csinálják, vallatásnak tűnhet. Én jobb szeretem ezt is egy kétoldalú beszélgetésként felfogni, természetesen az adott pozícióhoz és jelölthöz igazítva. A pályakezdőket ilyenkor mindig megkérdeztem a tanulmányaikról is: milyen órákat élvezett és mit nem, miből írta a szakdolgozatát és miért abból.


Közben bele lehetett szőni a beszélgetésbe egy-két olyan kérdést, ami a személyiségét is megmutatta. Például hogy érezte magát, milyen élmény volt, amikor csapatban kellett dolgozni, vagy miért szeretné pont ezt az állást? Ha már rendelkezett munkatapasztalattal a jelölt, és az releváns volt a pozíció szempontjából, vagy egész különleges állás volt az életrajzában, akkor arról is kérdeztem. Hogyan nézett ki egy átlagos munkanapja az előző helyén, mik voltak a napi feladatai, milyen eszközökkel és programokkal dolgozott. Vagy mivel volt elégedetlen, mivel volt nagyon elégedett.


4. Do you speak?


Mivel a legtöbb pozíció megkövetelte, ezután jöhetett egy kis nyelvi szintfelmérés. Leggyakrabban angol nyelvből. Ilyenkor pár egyszerűbb kérdést tettem fel, és a válaszban figyeltem a nyelvtant, a szókincset és a folytonosságot. Itt is úgy irányítottam az interjút, hogy ne egy faggatózás legyen, hanem kétirányú beszélgetés. Így kiderült, mennyire jól beszél a jelölt az adott pozícióhoz elvárt szinten, valós szituációban.


Ezután előfordult - pozíciótól függően -, hogy teszt kitöltésére kértük meg a jelöltet. Ezek nemcsak nyelvi tesztek, de személyiség-, szakmai- vagy pedig monotonitástűrő tesztek is lehettek.


5. Ki vagy a munkán kívül?


Bizonyos cégek szeretnek egy kicsit jobban belelátni az adott jelölt személyiségébe. Így ha szükséges volt, ebben a szakaszban bizonyos személyes kérdésekkel próbáltam egy kis plusz információt gyűjteni. Ezekhez főleg az önéletrajz hobbi szekciója volt a segítségemre.


6. Lezárás


Ha minden kérdésemmel végeztünk, a jelöltnek mindig volt még lehetősége arra, hogy bármilyen egyéb kérdést feltegyen. Ezekre a lehetőségeim szerint válaszoltam. Bizonyos esetekben azonban erre nem volt lehetőségem, például a fizetéssel kapcsolatban.


Az interjú azzal végződött, hogy megköszöntem a jelöltnek a ránk szánt idejét. Ezután elmondtam a kiválasztási folyamat további lépéseit: mikorra várható visszajelzés, ha lesz további kör, akkor arról mikor és milyen formában várható az értesítés. Ha pedig személyes volt az interjú, akkor kikísértem az irodából.


Cikk forrása: Bártfai Krisztián

https://dreamjo.bs/hu/blog/post/egy-hr-es-kulisszatitkai-erre-szamits-az-elso-allasinterjun

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!