ps_hr_cikk

6+1 tipp a sikeres állásinterjúhoz

Bennfentes trükkök hazánk piacvezető számviteli szolgáltatójának, a Process Solutions HR-eseitől, nem csak pályakezdőknek.

Bármikor szembe jöhet Veled életed álláslehetősége! Többnyire, ha az önéletrajzod célba talál, és az előzetes szakmai felmérésen is jól szerepeltél, akkor az interjú lépcsőfoka következik, ahol végre személyesen is megmutathatod magad. Egy állásinterjú során nem egy vizsgaszituációra kell készülni, hanem egy olyan beszélgetésre, ahol mindkét fél felmérheti, hogy szeretne-e a másikkal együtt dolgozni. Alábbi cikkünkben és a PS In-Voice legújabb podcast-epizódjában a magyarországi irodánk két HR-szakértője, Kelemen Tímea és Kormos Adriána ad hasznos ajánlásokat, hogy mire érdemes odafigyelned egy állásinterjún, hogy minél sikeresebb lehess. Érdemes a tippjeiket megfontolnod, hiszen a PS az egyik hazai vezető számviteli és bérszámfejtési szolgáltató cég – ráadásul csaknem 400 fős csapattal –, azaz HR-es munkatársaink hatalmas interjúztatási tapasztalattal bírnak.


Íme a legfontosabb és leghasznosabb tippek, amiket érdemes követned:


1. Tudatosítsd magadban, hogy nem kell félned!


Az interjú szótól nem kell megijedned, alapvetően egy közvetlen, nyitott beszélgetésre számíthatsz nálunk. Kiemelt fontosságú számunkra, hogy meg tudjuk találni azt a közös hangot, melynek segítségével bizalmi légkör alakul ki és ezáltal egy jó élménnyel gazdagodhatsz. Hiszen végső soron az a cél, hogy az interjú végeztével azzal az érzéssel távozz tőlünk, hogy szimpatikus volt, amit átéltél. Összefoglalva az a lényeg, hogy amennyire lehetőségünk van, a lehető legjobban meg tudjuk ismerni egymást abban a rendelkezésre álló egy órában. Fontos, hogy a beszélgetés kétoldalú, természetesen mi is átadjuk a legszükségesebb információkat, amelyek segíthetnek Téged is a döntésben. Ha pedig vannak kérdéseid, azoknak mindig nagyon örülünk!


2. Érkezz felkészülten!


Mit értünk felkészültség alatt? Például azt, hogy előzetesen végig gondolod, melyek azok az információk, amiket szívesen megosztanál velünk. Gondolhatunk itt szakmai célokra, sikerekre, tanulmányokra, jövőbeni tervekre. Fontos, hogy konkrétumokra vagyunk kíváncsiak. Ha a fő motivációd a szakmai fejlődés, az sok mindent takarhat. Ugyanakkor, ha már esetleg le is tudod szűkíteni, hogy az egyetemen kevésbé mentek az elhatárolások, és célod, hogy idővel akár kisujjból kirázd őket, az már egy lehetséges konkrétum.


3. Add önmagad!


Számunkra fontos, aki valójában vagy, érdekelnek a céljaid, az álmaid, ezért azt javasoljuk, hogy ne egy megtanult bemutatkozóval készülj, amiről esetleg úgy véled, hogy a másik fél hallani szeretné. Nem fontos magad szükségtelen extrákkal felvértezni. Bízhatsz abban, hogy a beszélgetés során elhangzottak alapján igyekszünk számodra legmegfelelőbb lehetőséget felkínálni. Előfordulhat, ha olyat állítasz, amit valójában annyira nem is érzel magadénak, akkor egy esetleges felvétel rosszul is elsülhet.


4. Ha lámpalázas típus vagy, akkor gyakorold el otthon az első néhány mondatot, ahogyan önmagad bemutatásába kezdenél!


Ha valaki komplexen összefoglalja, hogy honnan indult, mely főbb mérföldköveken (tanulmányi, vagy egyéb egyetemi, illetve szakmai állomásokon) keresztül jutott el oda, ahol most van, illetve konkrét elképzelése van arról, hogy hova tart, abból számunkra tükröződik a céltudatossága, és hogy felkészült az interjúra. Természetesen nem kell egy monológot betanulni, hiszen a fentiekre vonatkozóan mi is készülünk kérdésekkel.


5. Minden eddigi munkatapasztalatot említs meg, még akkor is, ha nem gondolod relevánsnak!


A beszélgetés során bármely munkakörnyezetben szerzett tapasztalatot megemlíthetsz, minden eddigi tudás és gyakorlat fontos lehet. Mindenképp emeld ki, hogy miket tanultál, miben fejlődtél az adott munka során, mit tudnál kamatoztatni, esetleg továbbvinni a jövőbeni pozíciód során.


6. Előzetesen is ismerkedj a céggel!


Nem ír felül mindent, de nagy előnnyel indulhatsz, ha látjuk rajtad a szakma és a cég iránti lelkesedést. Örülünk annak, ha akár előre átgondolt kérdésekkel érkezel hozzánk.

Például:

„Milyen feladataim lesznek?”

„Milyen tréningeken vehetek részt?”

„Mekkora csapattal fogok együtt dolgozni?


+1 Gondoskodj a megfelelő körülményekről!


Bár triviálisnak tűnhet, tapasztalataink alapján mégis ki kell emelnünk, hogy egy sikeres interjúhoz elengedhetetlen a megfelelő körülmények biztosítása, főleg az online interjúk világában, amikor a legtöbben a saját otthonukból kapcsolódnak be. Ide sorolhatjuk az online alkalmak esetén az olyan helyszín kiválasztását, mely lehetőséget ad az elvonulásra, a zavaró tényezők kizárására. Megnyugtató lehet a technikai feltételek (internet, gép, mikrofon) előzetes ellenőrzése is. Személyes interjún pedig ügyelj az alkalomhoz illő, de komfortos viselet (smart casual) kiválasztására. Nem hátrány az sem, ha kipihenten érkezel az interjúra.

Legyél magabiztos, és hozd ki a legtöbbet magadból az állásinterjún!

Sok sikert kívánunk!

Ha szívesen hallanál még több hasznos tippet, akkor Neked való a PS In-Voice Career podcast-sorozat legújabb része, amit az alábbi csatornákon találsz meg:


YouTube

Spotify


Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!