Honlapra_8

4 élethelyzet, amikor segíthet a karrier tanácsadás

Neked minden a terv szerint alakul a karrieredben? Mersz nagyot álmodni, és pontosan tudod azt is, hogyan vágj bele? Sosincs előtted nehéz döntés a munkával kapcsolatban? Ha a feltett kérdésekre igen a válaszod, akkor felesleges tovább olvasnod. Ha viszont voltál már nehéz helyzetben, esetleg most is ott vagy, cikkünk sokat segíthet abban, merre érdemes indulnod. Kertész Tamara, szervezetfejlesztési tanácsadó írása.

A karrier-tanácsadásba sok helyen belebotlik az ember. Aztán többnyire legyintünk is: „Ez biztos a pályaválasztáshoz kell a suliban.” Nézzünk csak mögé, hányféle helyzetben is lehet igazán hasznos, ha egy támogató környezetben keressük a választ a munkaügyekben felmerülő kérdéseinkre.

A karrier-tanácsadás ugyanis nem csupán a nekünk való szakma kiválasztásakor lehet hasznos. Maga a tanácsadási folyamat a szakirodalom szerint egy rövid távú, interaktív folyamat a kliens és a tanácsadó között, amely problémás szituációk megoldását és az egyén fejlődését segíti elő, vagy döntéseket készít elő, bizonyos jogi, etikai kereteken belül.

A karrier-tanácsadás pedig számos, a pályánkon felbukkanó nehéz helyzetben segítség lehet. Az elején le kell szögeznünk, hogy ahogyan a legtöbb tanácsadásnak nevezett folyamatban, konkrét javaslatot, „utasítást” itt sem kap a kliens. Egy közös munka zajlik, ahol olyan kérdések és válaszok hangzanak el, amelyek a tanácskérő helyzetében fejlődést hoznak.


Munka? Hivatás? Karrier?


Sok egymáshoz hasonló és sokszor szinonimaként használt kifejezésünk van arra, amit aktívan általában hétfőtől péntekig, reggel 8-tól délután 4-ig csinálunk, általában egy erre kijelölt helyen, a munkahelyen. Valójában ez a munkánk. Amiért fizetést kapunk, ami egy bizonyos szerződés alapján köt minket és a munkáltatónkat is.

Amikor karrierről beszélünk, abba beleszámít az összes eddigi tapasztalatunk is.
Fontos mérlegelnünk, hogy a jelenlegi munka, amit végzünk, milyen szerepet tölt be a karrierünkben. Egy ugródeszka? Egy átmeneti megoldás? Vagy itt találtuk meg a számításunkat és ez a karrierünk csúcspontja? S ha ennek a két fogalomnak nagyjából megtaláltuk a helyét a mi életünkben, behozhatjuk a képbe a „hivatást” is. Általában van egy magasabb rendű cél, egy elhivatottság, amiért örömmel és elmélyülten tudunk dolgozni. A kérdés csak az, hogy hogyan jelenik ez meg a karrierutunkban, és hogyan a pillanatnyi munkánkban.

Néhány tipikus helyzet

Ha karrier-tanácsadásban gondolkodunk, a fent említett fogalmakkal minddel dolgunk van. Van néhány gyakran előforduló élethelyzet, amikor fokozott szükségünk lehet segítségre a pályánkon. Az alábbiakban tipikus szituációkat villantunk fel.

  • Karrierváltás: Napjainkban a pályaválasztás nem feltétlenül szól egy életre, ehhez pedig nehéz alkalmazkodni. Ezelőtt a tanulmányok befejeződtek a fiatal felnőttkorra, ma inkább a lifelong learning, azaz az élethosszig tartó tanulás a jellemző. Az új tudással pedig olyan új kompetenciák jelennek meg, amelyek újabb lehetőségek kapuját nyitják meg előttünk. Egyre kevésbé lepődünk meg, ha karrierváltókról olvasunk. Ugyanakkor egy váltás folyamatát végig tudatosan megélni úgy, hogy a végén jól jöjjünk ki a dologból, valljuk be, nehéz. Ha egy támogató környezetben tervezhetjük meg az apróbb lépéseket, magabiztosabban valósíthatjuk meg álmainkat.
  • Új feladat, új felelősség: Lehet szó akár magáról a pályakezdésről, amikor rengeteg új feladat tornyosul az emberre, lehet szó egy új munkakörről, egy előléptetésről vagy egy teljesen új munkahelyről is. Ilyenkor az alkalmazkodás és az új feladatok rutinszerűvé válása olyan sűrű erdőnek tűnhet, amiből lehetetlen kilátni. Az új feladatok és szerepkörök ráadásul nem mindig önként vállalt dolgok. Egy nem önkéntes pályaváltás, egy váratlan áthelyezés sokszor olyan akadályokkal szembesít bennünket, hogy meglévő készségeinket is megkérdőjelezzük. Ilyenkor a megküzdési stratégiáinkat, mentális immunrendszerünket és önismeretünket is pallérozhatjuk egy karrier-tanácsadó konzultációin.
  • Döntési helyzet: Alkalmazotti lét vagy szabadúszás? Itthon vagy külföldön? Jobb fizetés vagy egy verhetetlen csapat? Humán vagy reál? A karrierutunkat a döntéseink sorozata teszi olyanná, amilyen. Döntéseink befolyásolják a sikert, mintha az útelágazásokban így jelölnénk ki a számunkra megfelelő útvonalat. A tanácsadás egy olyan tér lehet, ahol döntéseinket előkészíthetjük, egy objektív segítő támogatásával. Így felelős és tudatos döntéshozókká válhatunk, felkészülten állunk bele egy-egy szituációba.
  • Bármilyen változás az életünkben: Mivel nem beszélhetünk a munkánkról vagy magánéletünkről úgy, mintha külön, elszeparált részei lennének az életünknek, az egyikben bekövetkező változás nagy hatással van a másikra is. Gyakran keresnek fel tanácsadót azok, akik gyermeket terveznek, várnak vagy éppen az otthon töltött idő után aktívan vissza szeretnének térni a munkaerőpiacra. Egy betegség, egy baleset, egy válás, de akár egy szimpla költözés is teremthet olyan helyzetet a karrierben, amiben egy tanácsadó rengeteget tud segíteni
Ártani sosem tud, számos esetben pedig valóban segíthet átlendülni egy megmászhatatlannak tűnő akadályon. A karrier-tanácsadás tehát egy olyan eszköz, amivel bátran élhetünk szükség esetén, hogy saját dolgunkat megkönnyítsük vagy hogy pályánkon tudatosan haladjunk.

Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!