SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. július

Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben
147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.
 

Tovább >>>

Kinevezéseket és elismerő okleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetem ünnepségén
Ünnepélyen köszöntötték 2021. július 5-én a Szegedi Tudományegyetem karainak, intézeteinek, tanszékeinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár adta át.
 

Tovább >>>

A hozzáférhető információ színe a KÉK a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetében működő, dr. Horváth Péter László által vezetett, egyetemi oktatókból, köznevelési intézményekben dolgozó gyógypedagógus kollégákból, és tapasztalati szakértőkből álló munkacsoport, 2021. június 16-án minikonferenciát szervezett, az eddigi eredmények bemutatására, Budapesten.
 

Tovább >>>

A 71 új "MTA doktora" közül 12 az SZTE oktatója
71 kiváló kutató kapta meg a tudományos teljesítmény egyik legnagyobb elismerését: felavatták a Magyar Tudományos Akadémia új doktorait. A névsorban szereplő kutatók 17 százaléka szegedi egyetemi polgár.
 

Tovább >>>

A Nature Cancer folyóiratban publikáltak az SZTE kutatói
A világ egyik legelismertebb, rákkutatással foglalkozó természettudományos szakfolyóiratában, a Nature Cancerben publikálták legújabb kutatásuk eredményét a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei, akik az elmúlt három évben a tumorellenes immunterápia hatékonyságát vizsgálták.
 

Tovább >>>

Környezetvédelem a felsőoktatásban a pandémia előtt, közben és után
Online tanácskoztak a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról július 20-án a magyar felsőoktatási intézmények képviselői és az UI GreenMetric „zöld” rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját és aktuális kérdéssorát, továbbá megoszthatták egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan.
 

Tovább >>>

Életeket ment a Vérdepó az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban
Az elmúlt években rendkívül jó partnerség és operatív együttműködés alakult ki a Szegedi Regionális Vérellátó Központ és a Szegedi Tudományegyetem között. Az SZTE polgárai hosszú évek óta elkötelezett hívei a véradásnak, mert tudják, egy véradó akár három ember életét is megmentheti. Többek között ennek köszönhető, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén elhelyezett Vérdepó készítményei egyre többször segítik a betegellátást

Tovább >>>

Négy év után elbúcsúztatták az SZTE Konfuciusz Intézetének kínai igazgatóját
Dr. Wang Lei 2017 októberében érkezett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme képviseletében, hogy elfoglalja a kínai igazgatói posztot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élén. 2021. július 22-én, Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönte meg a leköszönő igazgató munkáját és adta át neki az elismerő oklevelet.
 

Tovább >>>

Az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke a „legLENDÜLETesebb”
Rekord és siker, hogy a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetéből 6, azon belül egyetlen tanszékről 4 fiatal kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia 12 éve létező „Lendület” programjának támogatását. A „legLENDÜLETesebb” cím, e rendkívüli eredmény mögé néztünk, s újabb „leg”-ekre bukkantunk.
 

Tovább >>>

Mikor szurkolhatunk az SZTE-s olimpikonoknak?
Javában zajlik a 32. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen több, jelenlegi vagy korábbi SZTE-s hallgató is versenyez. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Nádas Bence kajak-kenuban indul, az alumnik közül Márton Anita súlylökésben, Dr. Nagy Péter pedig súlyemelésben képviseli hazánkat Tokióban.
 

Tovább >>>

Versenyelőnyt jelent a nukleozid módosított mRNS technológia ismerete
Forradalmian új lehetőségeket kínál a néhány éve elérhetővé vált mRNS alapú vakcinálás. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium egyik célja, hogy ezt a módszert Magyarországon bevezessék. A munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpont irányítja. Az SZBK Genetikai Intézet igazgatóját, a BNL egyik alprogram vezetőjét, Erdélyi Miklóst arról is kérdeztük, miként dolgoznak együtt az SZTE „öregdiákjai” az mRNS alapú vakcinálás módszerének elterjesztésén.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website