SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. június

1,8 milliárd forintból újul meg az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épülete
Június közepén veheti kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagy horderejű felújítása. A munkálatok során többek között visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, az udvart üvegtetővel fedik be. Az épület műszaki fejlesztése és a belső tér szerkezeti rekonstrukciója 1,8 milliárd forintból valósul meg.
 
Tovább >>>

Jedlik Ányos-díjas kutató: Dr. Karikó Katalin és Dr. Dékány Imre
A koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, valamint a szellemi tulajdonvédelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat. Az öt kitüntetett közül három – Dr. Karikó Katalin kutatóbiológus és Dr. Dékány Imre kutató vegyész, valamint Dr. Szecskay András jogász – kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

Tovább >>>

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem
2021. június 09.
A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

Tovább >>>

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segíti az SZTE korszerű laboratóriuma
Diagnosztikai és kutatási feladatokat is ellátó Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriummal gazdagodott az SZTE - ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathologiai Intézete. A közel 100 m2-en működő részleg az elmúlt egy évben a koronavírus elleni védekezést is nagymértékben segítette. Mostantól elsődlegesen a rákos megbetegedések célirányos azonosítását támogató diagnosztikai eljárások elvégzésére és fejlesztésére összpontosít.

Tovább >>>

Évtizedek óta a világ élvonalában a szegedi fizika
A vezető egyetemek rangsorában rendre kiválóan szerepel az SZTE, a tudományterületekre lebontott listákon pedig folyamatosan tör a csúcs felé, többek között a fizika oktatásában. A Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusokat tárt karokkal várják a legnagyobb cégeknél és az olyan világszervezeteknél is, mint az MIT vagy a NASA.

Tovább >>>

Különleges filmet készítettek Etiópiáról a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére
Etiópia négy világörökségi helyszínén is jártak a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, akik dokumentumfilmet forgattak az ország páratlan természeti és kulturális értékeiről. A kutatók felkeresték Földünk legforróbb sivatagát, és emléktáblát helyeztek el az Erta Ale vulkán ízzó lávafolyamának „partján” az ott meggyilkolt szegedi kutatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére. A dokumentumfilmet több regionális televíziócsatornán is levetítik.
 

Tovább >>>

Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz
Ünnepélyes keretek között hirdették ki az 1988-as Magna Charta Universitatum megújult változatát. Az MCU 2020 az egyetemek misszióját, működési alapelveit és feladatait rögzíti. Az egyetemes értékeket és felelősségeket a Szegedi Tudományegyetem is elismeri és támogatja, ezért az új okirat aláírói köréhez a Tisza-parti universitas is csatlakozott.

Tovább >>>

Forradalmi műtéti eljárással kezelik a tüdőrákkal küzdő betegeket az SZTE Sebészeti Klinikáján
Az egész világon egyedülálló az a műtéti eljárás, amely a tüdőbetegek ellátását segíti az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán. A Dr. Furák József és Dr. Szabó Zsolt által kidolgozott módszer egy, már korábbról ismert és alkalmazott, gépi lélegeztetésen alapuló, illetve egy viszonylag új, a beteg spontán légzésével történő műtéti technikák ötvözete. Az új eljárás eddig már közel 80 ember életminőségén javított.

Tovább >>>

Űrtechnológia a növénytermesztésben: SZTE kutatók elemzik a Magyarország területéről készült űrfelvételeket
A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.
 

Tovább >>>

Újgenerációs fogászati implantátum-rendszert fejlesztett az SZTE és a Denti System Kft.
A Szegedi Tudományegyetem és a Denti System Kft. által kifejlesztett új eljárás jelentősen növelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartalmát, ezáltal javulhat az implantátummal rendelkezők életminősége. A kutatómunkát modern eszközpark segítette, az itt nyert tapasztalatokkal a jövőben a fogorvostanhallgatók tudása is gyarapodhat.

Tovább >>>

Az egyetemalapító Báthory István krakkói sírját megkoszorúzták az SZTE vezetői
Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes 2021. június 23-án rótta le tiszteletét az egyetemalapító, Báthory István krakkói sírjánál. A kolozsvári BBTE képviseletében Soós Anna rektorhelyettes vett részt az ünnepségen.

Tovább >>>

Megújult a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája
Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A Koraszülött Intenzív Osztály (PIC) áthelyezése és fejlesztése, a szülészet családbaráttá alakítása, az Újszülött és Gyermekágy Osztályok felújítása mind a Dél-Alföldi Demográfiai program célkitűzéseinek megvalósulását szolgálják.

Tovább >>>

Hordozható fogászati berendezést kapott az SZTE az ágyhoz kötött gyerekek ellátására
Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetemen segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását egy hordozható berendezés. Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website