SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. május

Centenáriumi programot jelentett be az SZTE rektora az egyetemalapítás 440. évfordulóján
2021-ben többszörös jubileumot ünnepel a Szegedi Tudományegyetem. Centenáriumi tanévről, több száz rendezvényről és impozáns fejlesztési tervről beszélt az SZTE rektora a szegedi egyetem elődintézménye, az első kolozsvári magyar egyetem alapításának 440. évfordulóján, 2021. május 12-én.
Tovább >>>

A közép-európai régió legmodernebb Biobankját fejlesztik az SZTE-n
Újabbjelentős mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem fejlesztés alatt álló Biobankja. Elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad lehetőséget. Az SZTE továbbá egyedülálló innovációval bővítette a Biobank kapacitását. BSL-2 laborokat épített ki, amelyek jelentős hátteret adhatnak a COVID elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, illetve diagnosztikájában.

Tovább >>>

Stumpf István válaszolt az SZTE-n a modellváltással kapcsolatos kérdésekre
Az alapítványi kuratórium tagjainak személye és a tervezett átállás időpontja is elhangzott azon az online beszélgetésen, amelyet 2021. május 3-án tartott Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Szegedi Tudományegyetemen. A fórumon Dr. Pavlik Lívia az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztos is részt vett. 

Tovább >>>

Új chatbot az SZTE-n – zsebünkben az intelligens órarend
A Neptun rendszerre épülő Messenger Órarend chatbottal hatékonyabban és sikeresebben szervezhetik a hallgatók a mindennapjaikat a szorgalmi és a vizsgaidőszakban. Pár mozdulat, és máris megjelenik a naptár olyan hasznos információkkal, mint az oktató és a tanterem neve, ráadásul a térkép nézet azt is pontosan megmutatja, hol lesz az óra vagy a vizsga. Az útvonaltervező pedig segít megtalálni a leggyorsabb utat.

Tovább >>>

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott a szegedi egyetemnek, egykori alma materének
Egyetemi éveihez is kötődő értékes tárgyait adományozta az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a szegedi egyetem alumnája, Karikó Katalin. Az úttörő egyenruhához tartozó sípjától kezdve a diplomáján és indexén át a biológia szakköri füzetekig, oklevelekig sokféle relikviát hozott magával alma matere bibliotékájába. Az SZTE virtuális kiállítással is tiszteleg a világhírű kutató előtt.
 

Tovább >>>

Két szakterületen is a második legjobb magyar egyetem az SZTE!
A fizika területén javított tavalyi helyezésén az SZTE az ARWU szakterületi listáján, a klinikai orvoslásban pedig megőrizte 2020-as pozícióját: ezekkel az eredményekkel holtversenyben a második legjobb magyar egyetem a Tisza-parti universitas mindkét területen.

Tovább >>>

Több mint 100 ezer COVID elleni védőoltást adtak be az SZTE egészségügyi dolgozói
Jelentős oltási tevékenység zajlott pünkösd hétfőn is a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozói mostanra több mint 100 ezer oltást adtak be. A szegedi orvosok, ápolók és önkéntesek áldozatos munkáját bizonyítja, hogy a gyógyult betegek és az intenzív osztályról gyógyultan távozók számának aránya, országos szinten, az SZTE klinikáján az egyik legjobb.

Tovább >>>

Alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Dr. Karikó Katalin, a világhírű biokémikus
Dr. Karikó Katalin május 21-én látogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel. A világhírű biokémikus a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival. A szegedi egyetem rektora felkérte Dr. Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

Tovább >>>

Fűzfát használnak a biogáz előállítására a Szegedi Tudományegyetem kutatói
Egy régóta ismert és szerte a világban alkalmazott biotechnológiai eljárást bővítettek ki, és tettek gazdaságosabbá és környezettudatosabbá a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék és az SZBK Növénybiológiai Intézet együttműködő kutatócsoportjai. Az új recept szerint fűzfát is használnak a biogáz előállítására.

Tovább >>>

Újsághír ihlette Nature szakcikk? Veszélyeket rejt a kenderszármazék az e-cigiben
Egyes kender alapú termékek jogi szabályozását is megváltoztathatja egy nemrég megjelent tudományos cikk. Csupor Dezső egyetemi docens (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar) kutatói ötlete nyomán elsőként kerestek választ a kérdésre: Mi történik az e-cigarettában elpöfékelt kenderszármazékkal, a CBD-olajjal?

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a Magyarországi Drón Koalícióhoz
Már több mint hatvan tagot számlál a Magyarországi Drón Koalíció, amelyhez nemrég a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is csatlakozott. Az együttműködés segítségével a szegedi egyetemen olyan mezőgazdasági mérnököket képeznek, akik nemcsak értik, de irányítani is tudják az agrárium digitális lépésváltását.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website