Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, Események  --  Hírek







Szerkezetkész az új klinikai tömb

Szeged - Több mint két kilométernyi cölöp, 11 ezer köbméter beton és 1300 tonna betonacél felhasználásával szerkezetkész állapotba került az új klinikai tömb. Az ötemeletes épület tetejére karácsonyfát emeltek tegnap daruval, a bokrétaünnepen. Jövő ilyenkor a tervek szerint megnyílhat Szeged új, modern egészségügyi intézménye.

2012.12.07. - delmagyar.hu


Elérték a legmagasabb, ötödik szintet az új, 265 ágyas klinikai tömb építői, amelynek alkalmából tegnap bokrétaavatást rendeztek. Mivel az építők hagyományos ünnepe éppen Mikulás-napra esett, rendhagyó módon karácsonyfát emeltek daruval a tetőre, amelyre a kivitelező, az egyetem, a klinikai központ, a város és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői előzőleg szalagokat kötöttek. Az érdeklődők ezután be is járhatták a monumentális, több mint 12 ezer négyzetméternyi alapterületű épületet.


Szerkezetkész az új klinikai tömb. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója a legek kórházának nevezte az immár szerkezetkész kórházi tömböt. Mint elmondta, a talajszint alá összesen 2400 méternyi cölöpöt fúrtak, hogy se az új, se a régi szárny ne süllyedjen meg, mint ahogyan 40 éve ez az itteni építkezésnél egyszer már megtörtént. Tizenegyezer köbméter betont és 1300 tonna betonacélt építettek be, ezek felhasználásával alakul ki az a kórház, amely XXI. századi, méltó körülmények közé helyezi a szegedi gyógyító munkát.

 

Majó Zoltán, az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója Mikulás-csomaggal köszönte meg a kivitelezők és a tervezők munkáját. Solymos László alpolgármester beszédében kiemelte, a beruházás az egyetem és a város együttműködésének köszönhető, alapját pedig 2007-ben a városvezetés teremtette meg az egészségügyi integrációval. – Az épületkomplexum előtti utca felújítása szintén a beruházáshoz készült. Ez, valamint az építési terület közműbecsatolása közel 800 millió forintba került. Az önkormányzat ezzel támogatta a projektet.


Szerkezetkész az új klinikai tömb. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ünnepségen jelen volt Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is, aki arra hívta fel a figyelmet: további 3 év áll még rendelkezésre az EU-s források lehívására. – Az egyetem legyen továbbra is aktív pályázó, a kormány támogatni fogja céljait – tette hozzá.

 

Az építkezés a tervek szerint halad, így várhatóan augusztus végére befejeződik. Szeptembertől már az orvostechnikai berendezéseket telepítik majd, egy év múlva ilyenkor pedig át is adják a modern intézményt. Az új klinikai tömb építésével párhuzamosan korszerűsödik a 410 ágyas klinikai épületszárny is, illetve annak másik oldalán 24,7 méter magas helikopter-leszállóval épül az új sürgősségi osztály is.


Képgaléria


2776149


Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb