Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, Események  --  Hírek







Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden

2012. szeptember 25-én sajtó reggeli megrendezésére került sor a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Elnöki Hivatalában, ahol Prof. Dr. Lázár György tanszékvezető egyetemi tanár, valamint Tapasztó Sándor projektvezető számolt be a projekt előrehaladásáról. A rendezvény fő témája az építési beruházás mellett az új sebészeti vágóeszközök beszerzése volt.

DSCF3513

Lázár György sebészprofesszor a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, az épülő klinikai tömb tizennégy műtőjének mindegyikébe a jelenleg elérhető legkorszerűbb nagyfrekvenciás sebészeti vágó kerül, amely lehetővé teszi a lényegében „vérmentes” operációt, jelentősen csökkentve ezzel a beavatkozások kockázatát.

DSCF3552

A nagyfrekvenciás vágókészülékek mellett az egyetem vásárolt további két ultrahangos vágókészüléket is. Ezeket a modern sebészeti készülékeket a mellkas vagy a has felnyitása nélküli, úgynevezett „minimálinvazív” beavatkozásoknál használják majd – ismertette a professzor.

Az új sebészeti eszközök beszerzésével az ország egyik legmodernebb sebészeti központja jön létre Szegeden. A kétszáz millió forint értékű eszközök világviszonylatban is a legmodernebb technológiát fogják képviselni a szegedi klinikán.

DSCF3536

Tapasztó Sándor, a 12,3 milliárd forintos összköltségvetésű egészségügyi beruházás projektvezetője elmondta, a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb kivitelezése a terveknek megfelelően halad. A szerkezetépítés várhatóan novemberben fejeződik be.

A szerkezetépítéssel párhuzamosan már elkezdődtek a belső falazási és gépészeti munkák, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása is a régi, 410 ágyas klinikai tömbben, melyet szintén felújítanak – tette hozzá a projektvezető.

DSCF3521

Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb