Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, Események  --  Hírek







Nyár végére elkészül az új klinika Szegeden


Szeged - Augusztus végén megtarthatják az épülő új klinikai tömb műszaki átadását, hamarosan már a külső és belső burkolás kezdődik. A 265 ágyas, modern komplexum nem csak felszereltségében lesz 21. századi. Energiatakarékos és környezetbarát technológiákat használnak fel az építés során, hogy fenntartása gazdaságosabb legyen.

2013.04.03. - delmagyar.hu


Ötvenszázalékos készültségben van az épülő új klinikai tömb. Hónapok óta nem látnak jelentősebb változást az építkezést kívülről szemlélők, ám ez csupán annyit jelent, hogy az időjárási viszonyokat immár teljesen kiküszöbölve dolgozhatnak a belső munkákon a szakemberek.

 

– A gipszkarton válaszfalrendszerek elkészültek, jelenleg a felület-előkészítő munkák zajlanak, illetve készül az álmennyezet – tájékoztatott Nemesi Pál, a kivitelező konzorciumot képviselő Ferroép Zrt. vezérigazgatója. – Az elektromos vezetékeket és szerelvényeket beépítettük, és kialakítottuk a légtechnikai rendszert is. A burkolás és a szerelvényezés is hamarosan megkezdődhet, a tervezett augusztus végi műszaki átadás tehát valószínűleg tartható lesz.

 

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az előzetesen kiépített végpontokhoz tökéletesen passzoljanak majd az orvostechnikai eszközök. – Három évvel ezelőtt készültek el a beruházás tervei, az azóta eltelt időszak pedig a technológiai fejlődésé, ami leginkább az orvostechnológia területén éreztette hatását.


kep2


A Szegedi Tudományegyetem eddig 9,6 milliárd forintról kötött szerződéseket, amelyből 2 milliárdot csak az orvostechnológiai eszközök beszerzése tesz ki. A képalkotó berendezésekről, labortechnikáról és diagnosztikai eszközökről szóló beszerzés azonban még most van folyamatban, ezek összértéke szintén 2 milliárd forint. Az informatikai fejlesztések, beszerzések mellett kiépítenek egy információbiztonsági irányítási rendszert is a teljes klinikai központban – ez a pályázat szintén most zajlik.

 

A 265 ágyas klinikai szárny a legfejlettebb orvostechnológiai berendezések mellett környezetbarát és energiahatékony rendszerekkel lesz felszerelve. – Az épület lapostetőinek 85 százalékát zöldtető fedi majd be, aminek köszönhetően az épület energiaigénye csökken, fenntartása így gazdaságosabbá válik – mondta el Tapasztó Sándor projektvezető. – A hőenergia-ellátást termálvízzel is meg lehet oldani, így a tömb fűtésére és a meleg víz ellátására is lényegesen kevesebbet kell majd fordítani a fenntartás során. A melegvíz-ellátást a tetőn elhelyezett napkollektorok is segítik majd. Annak érdekében pedig, hogy nyáron a hűtésre ne kelljen olyan sokat költeni, a nyílászárókat lamellákkal, a tetőket textilárnyékolóval, a déli oldalt pedig feszített ponyvás árnyékolóval védjük a tűző naptól.

 

A beruházás következő látványos állomása néhány héten belül elkezdődik: a homlokzatot kővel, üveggel és nemesvakolattal burkolják be. A projektre tavaly a kormány 72 millió forintnyi, vissza nem térítendő önerő-támogatást adott. Idén 195 millió forintot hívhatnak le – ennek elbírálása még folyamatban van.


 


Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb