Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, Események  --  Hírek







2014.szeptember

Infrastrukturális fejlesztés előrehaladása: 265 ágyas épület, 410 ágyas épület

A betegellátó osztályok beköltözése folyamatos a 265 ágyas klinikára, a betegállás zavartalan biztosítása mellett.

Az új épületben működnek a stroke, a haematológiai és a csontvelő-transzplantációs osztály, az invazív kardiológiai osztály, az elektrofiziológiai részleg, illetve ideiglenesen az akut belgyógyászat. Az itt lévő szakmák ambulanciái is helyben működnek már, az operációk az épület műtőblokkjában zajlanak.

A projekt II. üteméhez kapcsolódóan a 410 ágyas klinika I. emelet „D” szárnya, 6 egységes műtőblokkja, valamint a központi sterilizáló kerül korszerűsítésre. Az építési munkálatok tervezetten október elején kezdődnek meg.

 

Lezárult eszközbeszerzések

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtő felszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárult az orvos-technológiai eszközbeszerzés október 1-én, az utolsó szerződés aláírásával. A mintegy 4,1 milliárd forintból megújuló eszközpark 14 közbeszerzés 33 rész-ajánlati körében került beszerzésre, mely eszközök üzembeállítása 2015. év elején fejeződik be.

A Klinikai Központ 20 db modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott, melyek biztosítják a magas színvonalú betegellátást.

Beszerzett eszközök:

1 2


Beszerzésre került 3 db intraaortikus ballon pumpa, amelyek átmenetileg stabilizálják a beteg vérkeringését. Legtöbbször súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák a szív működésének támogatására, szívműtét előtt és után, szívkatéteres beavatkozások után és szívtranszplantáció előtt. A 3 db szív-tüdő motor lehetővé teszi a biztonságos műtéteket azáltal, hogy az operáció közben, a keringés leállításakor helyettesíti a szív és a tüdő működését.


3 4

A kardiopulmonális bypass műtét és bizonyos szívkatéterezési beavatkozások során okvetlenül szükséges véralvadás gátlás hatásosságának mérésére 3 db alvadékonyság vizsgáló készülék is üzembe helyezésre kerül. További új orvosi eszköz a vérmentő autotranszfúziós készülék, amelyet az ér- és szívsebészetben alkalmaznak. A most beszerzésre került centrifugális pumpa rendszer segítségével a vér alakos elemei számára kevésbé károsító mesterséges keringés biztosítása válik lehetővé a szívműtétekhez, valamint az átmeneti hosszabbtávú műszív kezeléshez.

5

A műtétek során nagyfelbontású, maximális élességű látást biztosító 6 db operációs nagyító szemüveg került beszerzésre, amelyek biztosítják a műtétek közbeni maximális precizitást.


6 7

További, a műtétek során alkalmazható eszköz a hűtő-melegítő készülék, amelyből 3 db kerül a klinikára. A készülék lehetővé teszi a beteg vér-, illetve testhőmérsékletének precíz és gyors beállítását, valamint a kardioplégiás oldat hőmérsékletének szabályozását, függetlenül a műtő hideg- és melegvíz ellátásától.


8

Kommunikáció

2014. szeptember 30-án sajtóreggeli került megrendezésre, amelyen Prof. Dr. Forster Tamás, a II.sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia Központ tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Bogáts Gábor a Szívsebészeti Osztály osztályvezető docense, valamint Tapasztó Sándor projektvezető nyújtott tájékoztatást a beszerzett szívsebészeti terápiás eszközökről, a klinikára beköltöző osztályokról és a projekt jelenlegi helyzetéről.


9 10

Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb