Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, Események  --  Hírek







2013. szeptember-október


Elkészült Szeged legmodernebb klinikai épülete.

Az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) és a Magyar Állam támogatásával elkészült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikai tömbje. A kivitelezővel kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően szeptemberben megkezdődött az épület műszaki átadás-átvételi eljárása, mely október végére befejeződött.

 

Üvegtetővel borított aula, szerelt táblás homlokzati burkolat, zöld tető, látványos terek, a XXI. századnak megfelelő nyílászárók, környezetbarát technológia és megújuló energiaforrások hasznosítása, korszerű épületgépészeti rendszerek – néhány szóval így jellemezhető az új, 265 ágyas klinikai épület Szegeden. Az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja és a Magyar Állam támogatásával elkészült új, 265 ágyas klinikai szárny a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ történetének legnagyobb fejlesztése.

Az új 265 ágyas klinikai épület, valamint a 410 ágyas klinika I. emelet A és B szárnyának (I. ütem) műszaki átadása 2013. október 18-án befejeződött.

 

Építés

Jelenleg a használatbavételi engedélyezési eljárás zajlik. A működéshez szükséges orvos-technológiai eszközök beszerzéseit jogorvoslati eljárások késleltetik (pl. kórházi ágyak, sterilizáló berendezések), mely közbeszerzési eljárások sikeres lezárását követően a klinikák beköltözése ütemezetten megkezdődhet. A költözéssel párhuzamosan a 410 ágyas klinika D és E szárnyának munkaterület átadása megtörténhet, és a terület átalakítási munkálatai (II. ütem) tervezetten 2014. első félévében megindulhatnak.


kep1 KEP2
kep3 kep4
kep5 kep6
kep7 kep8
kep9 kep10
kep11 kep12


Orvos-technológiai építészet

A panelműtő rendszer kivitelezés I. ütemének műszaki átadása 2013.10.18-án megtörtént, a 265 ágyas klinika 8 műtője elkészült. A II. ütem - a 410 ágyas klinika 6 műtőjének átalakítása a szükséges háttér megteremtését követően kezdődhet meg, tervezetten 2014. első felében.


kep13 kep14


Eszközbeszerzés

Szeptember-október hónapokban a hűtőszekrény beszerzés és az IBIR rendszer tanúsításának beszerzése végződött eredményesen. Folyamatban van a sterilizáló eszközök, a lézernyomtatók, a mobil közvetítő hálózat, a televíziók és a betegbehívó rendszer beszerzése, és előkészítés alatt áll az elfogadott új projekt elemekhez kapcsolódóan a mobília beszerzés, a csőposta rendszer kiépítés és a 410 ágyas klinika komplex átalakításának beszerzése.

 

Nagyprojektté nyilvánítás

A projekt a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program meghatározott egészségügyi projektjei támogatásának növeléséről és nagyprojektkénti jóváhagyásukra irányuló támogatási kérelmeiknek az Európai Bizottsághoz történő benyújtásáról szóló 1742/2013. (X.14.) Korm. határozat 1. sz. mellékletében nevesítésre került.

 

A Kormány határozat értelmében a Szegedi Tudományegyetem a tűzvédelmi rendszer átalakítása mentén a 410 ágyas klinika komplex átalakítására, bútorbeszerzésre, valamint a csőposta rendszer kiépítésére kapott többlettámogatást.

 

Jelenleg az engedélyezési tervek és az átalakítások előkészítése zajlik.

Infoblokk3_ERFA uszt_logo_rgb