boritokarokkozottiplakat

A Szegedi Tudományegyetem Karok Közötti Kosárlabda Bajnokság Versenykiírása

(2023/2024-es szezon)

 

 

Cél:

A Szegedi Tudományegyetem kosárlabdázó hallgatói számára versenyzés biztosítása szervezett keretek között. A versenybe a lehető legtöbb kosárlabdázni szerető egyetemi polgár bevonásával színvonalas kosárlabda bajnokság megrendezése.

 

Nevezés:

A bajnokságba nevezhetnek a Szegedi Tudományegyetem karjainak aktív nappali vagy levelező tagozatos hallgatói, 2020 után végzett öregdiákjai és aktív munkaviszonnyal rendelkező tanárai. A csapatoknak legalább 8 fővel lehet nevezniük és a csapatok tagjainak tisztán egy és ugyanazon karról kell származniuk. Egy kar több csapatot is indíthat, de ha két kar nem tud kiállítani egy-egy teljes csapatot, akkor összevonva is elindulhatnak (azokra a karokra ez utóbbi nem vonatkozik, amelyek legalább egy csapatot ki tudnak állítani).

Sportközpont ad lehetőséget a bajnokság megszervezésére, lebonyolítására, egész évre a mérkőzések idejére terem és labdák használatára, a Szegedi Rekreációs Sport Club biztosítja az idényre a játékvezetést és asztal személyzetet, a helyezettek díjazását.

A nevezéshez szükséges: Nevezési lap

9000 Ft/fő (SZTE-SZRSC tagsági)

Iskolalátogatási igazolás vagy diploma fénymásolat.

Akik a nevezésüket leadják, aláírásukkal nyilatkoznak, a bajnokság szabályainak elfogadásáról és hogy a bajnokságban saját felelősségükre vesznek rész.

 

Az előzetes nevezéseket az alábbi címre kérjük leadni 2023.09.23-ig e-mailben

(csapat név, kar, névsor - neptun kód-csapat kapitány megjelölésével és elérhetőségének megadásával)

Balla Péter: balla.peter@szte.hu

 

Végleges nevezéshez szükséges:

Tagdíj, tagdíj nyilvántartó, iskolalátogatási igazolás és a nevezési lap leadása a Sportközpontban.

A nevezési lap és tagdíj nyilvántartó lap a Sportközpont honlapjáról letölthető.

https://u-szeged.hu/sportkozpont/bajnoksagok/bajnoksagok

 

Lebonyolítás:

A lebonyolítás bajnoki rendszerben történik a nevezett csapatok számának függvényében a szorgalmi időszak keddi napjain. A bajnokság minimum 5 csapat nevezése esetén kerülhet megrendezésre.

 

Bajnokság:

Az alapszakaszban sorsolással mindegyik csapat körmérkőzést játszik. A győztes és vesztes mérkőzések függvényében kialakuló alapszakasz sorrendnek megfelelően (azonos állás esetén az egymás elleni eredmény számít) felső és alsó házi rájátszás következik keresztjátékkal. Majd a helyosztó és döntő mérkőzések.

Játékvezetés: Az alapszakasz mérkőzésein hivatalból 1 játékvezető van kirendelve.

Csapat távolléte: Ha egy csapat nem jelenik meg egy mérkőzésen az automatikusan 20:0-s győzelmet jelent az ellenfelének. Amennyiben a meg nem jelenést a csapat 1 héttel előre jelzi, a mérkőzés elhalasztásra kerül. Egy csapat a szezon során 2szer élhet ezzel a jogával.

Csapat kizárása a bajnokságból: Amennyiben egy csapat 3 mérkőzésen nem jelenik meg, versenybizottság kizárja a bajnokságból.

 

Szabályok:

Egészpályás kosárlabda:

Játékidő: 4x10 perc futóórával (az óra csak az időkérés, büntetődobás idejére áll meg és a mérkőzés utolsó 2 percében tiszta játékidő esetén, amennyiben a különbség 10 pont alatti). A negyedek között 1 perc, a félidők között 3 perc játékszünet van. A hosszabbítás 5 perc (futóórával), a játékszünet 1 perc.

Időkérés: csapatonként 2 időkérése van egy csapatnak félidőnként, amelynek hossza fél perc.

Támadóidő: nincsen.

Késés: A mérkőzésről való késés esetén 5 perc várakozási idő van.

Melegítési idő: 5 perc a pályán.

Egyéb: a mérkőzéseken részvevő női sportolok dobását, a férfi játékosok váll felett nem szerelhetik. Amennyiben ez megtörténik, akkor a dobás közben elkövetett személyi hibának minősül.

 

Minden egyéb esetben az MKOSZ által kiadott aktuális versenyszabályok az érvényesek

 

A bajnokság szervezését és lebonyolítását:

A Sportközpont, Sportiroda és a Szegedi Rekreációs Sport Club végzi.

 

Jó versenyzést!

Kövess minket


Hírek

miukulasjegesestborito

2023.12.06. 21:00 - Szabadkai út Jégpálya

situraszteborito

2024 febr. 17. - 21. Ausztria Bad Kleinkircheim