SZTE Karriernapok logo

Felkészítő Programok: 2022. április 7-12.

SZTE Állásbörze: 2022. április 12.


internship

4 dolog, amit fontos tudni, ha gyakornoki munkát keresel

Ahhoz, hogy a legjobb gyakornoki állást megtalálhassátok, nem elég csupán a krediteket és a szakmai félév teljesítését szem előtt tartani. Az egyetemi évek után a munkaerőpiacra frissen kikerülő egyetemisták nagy része már konkrét elképzeléssel keres állást, azonban a munkáltatóknak is vannak elvárásaik.

Az SZTE Karrier Napokon kiállító cégek nem csak ÁLLÁSAJÁNLATOKKAL, hanem GYAKORNOKI POZÍCIÓKKAL is várnak Titeket. Olvasd el a cikket, készülj tudatosan a gyakornoki lehetőségekre!

Szívesen vállalnál gyakornoki pozíciót, a kötelező szakmai gyakorlat megkezdése előtt állsz? Ha bizonytalan vagy, hogyan kezdj neki, milyen stratégiát kövess, várunk a résztvevők között, hogy az interaktív feldolgozást követően akcióba lendülhess! Vegyél részt Gyakornokságra fel! workshopunkon a Felkészítő Programok keretében!


Nem csak a kredit számít, legyen szakmábavágó


A legjobb, ha sikerül az egyetemi tanulmányokhoz illő munkát találni - így nemcsak pénzt kereshettek, de szakmailag is fejlődhettek, talán jövőbeli munkahelyeteket is megtalálhatjátok. Sok egyetemista helyezkedik el a korábbi munkahelyén, ahol gyakornoki pozícióban is dolgozott. Egy friss, egyetemi gyakornokokat kérdező kutatás pedig ezt számokkal is alátámasztja, ugyanis a válaszadóik majdnem fele (44 százaléka) a gyakorlat lezárultával állásajánlatot is kapott az őt fogadó cégtől.


Ilyen helyeket általában az adott egyetemmel kapcsolatban álló cégek ajánlanak a diákoknak.


Hol kezdjem a keresést?


Először érdemes az egyetemen és környékén körbenézni, lehet, hogy a hírlevélben vagy a faliújságon találtok egy-két gyakornoki pozíciót. Ha van lehetőségetek, érdemes az oktatókkal is beszélni, hiszen is lehet, hogy egy tanári ajánlással olyan helyre is bekerülhettek, amire nem is gondoltatok volna.


Ha az egyetemen nem találtok, akkor érdemes az állásportálokon és az állásbörzéken is körbenézni. Hiszen a nagyobb cégek és vállalatok a gyakornoki programjukról is tájékoztatnak a standjuknál egy-egy ilyen eseményen.


A fiatal munkaerőre nagy a kereslet így nem véletlen, hogy egyre több gyakornoki és friss diplomásoknak szóló program indul

– ezeket főként azok a nagyvállalatok szervezik, amelyek sok fiatal munkavállalót vesznek fel. Persze nem szabad elfeledni, ezekbe a programokba nem könnyű bekerülni, a feltételek ugyanis még akkor is szigorúak, ha az adott cég nem csak egy bizonyos szakról vagy képzési területről vár hallgatókat, a túljelentkezés rendszerint többszörös.


Egy érdekes lehetőség


2016 óta az egyetemisták, főiskolások az iskolaszövetkezeteken keresztül vállalt diákmunkával is teljesíthetik a diplomájuk megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatot, így két legyet ütnek egy csapásra: pénzt keresnek, mellette pedig megkapják az igazolást, amelyet be kell nyújtaniuk a felsőoktatási intézménynek. Persze vannak feltételek: a jogszabály szerint az iskolaszövetkezetek akkor igazolhatják a szakmai gyakorlatot, ha a diákmunkát kínáló cég arról nyilatkozik, hogy a munka feltételei megfelelnek a szakmai gyakorlat és annak helyszínével szemben támasztott elvárásoknak.


Mérlegelni kell


Tény, hogy manapság a pályakezdők rövid időtávban gondolkodnak, szeretnének néhány hónap alatt karriert építeni, vagy letudni a kötelező köröket. Elsősorban izgalmas feladatokat keresnek, ezért a munkáltatóknak sokszor komoly kihívást jelent fenntartani a motivációjukat.


Ezért kell mérlegelni, mielőtt belefogtok.


Nem biztos, hogy jó választás például egyszerre több gyakornoki pozíciót vállalni. Ha hosszútávra gonolkoztok, akkor könnyebben átláthatjátok a betanulási folyamatokat. Az is lehet, hogy egy szakmai tapasztalat sokkal többet ér hosszú távon, mint egy fizetett állás, ahol csak kávét főztök hónapokig.


A releváns szakmai tapasztalattal rendelkező pályakezdők ráadásul sokkal jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, mint azok, akik csak a párhetes kötelező gyakorlatot végezték el. A hosszabb szakmai gyakorlat jól mutat az önéletrajzban, ráadásul így pályakezdőként is lehet jelentkezni azokra az állásokra, amelyeknél feltétel a „legalább egy-két éves szakmai tapasztalat”.


Forrás: Eduline