SZTE Karriernapok logo

Felkészítő Programok: 2022. április 7-12.

SZTE Állásbörze: 2022. április 12.


STARSCHEMA04

A világban keletkező adatok nagy része Budapesten nyer értelmet

A magyar big data tudás értékes exportcikké vált, és ebben nagy érdemei vannak a Starschema Kft-nek. A budapesti cégnek főként nemzetközi nagyvállalatok, köztük Fortune 500-as óriások adnak megbízásokat, hogy az üzleti folyamataik során keletkező információtengerben értékes összefüggéseket találjanak.

A Starschema Kft-t szabadúszó IT-tanácsadók alapították 2006 végén. Eleinte főleg hagyományos üzleti intelligencia-projektek kivitelezésén dolgoztak, majd az alternatív adatfeldolgozási módszerek felé fordult érdeklődésük.

A Starschema már a kezdeti időszakban nagy lendületet vett és hamar felszántotta a magyar BI és a big data tanácsadói piacot. A cég hatalmas tempót diktált: az első 10 évben évente átlagban duplázta az árbevételét. A folyamat eredményeként ma a Starschema Kft. hazánk piacvezető big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása.


STARSCHEMA17


Az amerikai piacra lépés

2013 fordulópont volt: a magyar adattudósok ekkor vetették meg a lábukat az amerikai piacon. Ennek előzményeként partneri viszonyba kerültek a világ egyik vezető adatelemző és adatvizualizációs eszközöket fejlesztő cégével, a Tableau Software-rel. Ez utat nyitott a Fortune 500-as óriások felé: nemsokára olyan ügyfeleket tudhattak magukénak, mint az Apple, a Facebook, a Netflix vagy a Walt Disney. Innentől fogva a nemzetközi tech óriások gyakorlatilag egymás kezébe adták a Starschema irodájának kilincsét.


Data science és data engineering

A cég által elvégzett feladatokat alapvetően két csoportba lehet osztani. Az első a data science területe, ahol a cél olyan algoritmusok kifejlesztése, amik segítségével a statisztikára, a gépi tanulásra és a nagy mennyiségű adatfeldolgozási technológiákra építve komplex összefüggéseket lehet feltárni. Ezek legtöbbször valamilyen új üzleti felismeréshez vezetnek.

A data engineering ott kezdődik, ahol a data science véget ér. Itt már a meglévő modelleket kell kiterjeszteni, skálázni. Ez egy tisztán technológiai műfaj, ahol nem az elemző algoritmusok megalkotása a feladat, hanem az, hogy az adatelemzés és az adatvizualizáció hatalmas mennyiségű adatok esetén is gyorsan, akár valós időben is elvégezhető legyen.


STARSCHEMA16


Így dolgoznak a big data magyar rocksztárjai

A Starschema vállalati filozófiája és stílusa a Szilícium-völgy legmenőbb IT cégeit idézi. Az alapítók olyan vállalkozást szerettek volna építeni, ahol alkalmazottként is szívesen dolgoznának. Fölösleges hierarchiaszintektől mentes, laza, fiatalos munkakörnyezetet alakítottak ki, ahol minden rendelkezésre álló eszközzel támogatják a kollégák szakmai kiteljesedését.

A cég jelenleg két irodával rendelkezik Magyarországon: a székhely és a központ Budapesten található, Szegeden pedig egy olyan bázis működik, ahol a csapat tagjai elsősorban szoftverfejlesztéssel és big data rendszerek üzemeltetésével foglalkoznak. Emellett az USA-beli terjeszkedés érdekében a Starschema 2018 óta saját irodát üzemeltet Washingtonban. Az ott dolgozó kollégák fő feladata a lokális marketing és az értékesítés.