Bezár

Hírarchívum

20220122_211328

Élelmiszerbiztonság növelése automatikusan öntisztító, higiénikus anyagmozgató berendezés rendszer létrehozásával

Élelmiszerbiztonság növelése automatikusan öntisztító, higiénikus anyagmozgató berendezés rendszer létrehozásával

2023. szeptember 20.
1 perc

A Moltech AH Kft és az SZTE Mérnöki Kar együttműködésében valósult meg a projekt.

A MOLTECH AH Anyagmozgatás- és Hajtástechnikai Kft. anyagmozgató berendezéscsaládot hozott létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” (2020-1.1.2-PIACI KFI) konstrukció keretében.


20220124_150517_1500


A baromfifeldolgozási iparágban használatos szállítóberendezések működése során jelentős mértékű szennyeződés szaporodik fel a heveder és a szállítóberendezés felületén, amelynek eltávolítása jelenleg főként kézi mosással zajlik, azonban jelen tudásunk szerint kereskedelmi forgalomban nem érhető el olyan berendezés, amely több tisztítási módszer kombinált alkalmazásával magas higiéniai körülményeket biztosít.


A 24 hónapos projekt (2021. január 1. és 2022. december 31.) céljaként egy olyan anyagmozgató berendezés-család került kialakításra, amely megfelel az európai élelmiszeriparban használatos szállító technológiákhoz alkalmazott előírásoknak és direktíváknak. Az egyetemi oktatókból álló szakértői csapat részt vett a szállítószalag vázszerkezetének statikai méretezésében, az automatizálási feladat helyes felépítésében és az alkatrészválasztásban, valamint összefoglalót állított össze az általános élelmiszerhigiéniáról, a projekt szempontjából releváns élelmiszeranyagok tulajdonságairól, támogatva ezekkel a tervezői csapat munkáját.


A projekt teljes leírása ITT érhető el (pdf)

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek