Bezár

Hírarchívum

kutatok_ejszakaja_2023_kutej2023_keyvisual

Tizenöt különböző programmal várta a tudomány iránt érdeklődőket az SZTE Mérnöki Kara

Tizenöt különböző programmal várta a tudomány iránt érdeklődőket az SZTE Mérnöki Kara

2023. október 11.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara idén is csatlakozott a „Kutatók Éjszakája” Európa-szerte megrendezett rendezvénysorozathoz, melyet minden év szeptember utolsó hétvégéjén tartanak a tudomány népszerűsítése céljából.

A Kutatók Éjszakája egy ingyenesen látogatható eseménysorozat. A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése céljából rendezik meg minden év szeptember utolsó hétvégéjén. Ekkor van lehetősége a tudományok iránt érdeklődőknek bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató előadásokkal, kísérletekkel és más különböző programokkal várta idén is az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.


Minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes programlehetőségeket az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézete, Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete, Gépészeti Intézete, valamint a Mechatronikai és Automatizálási Intézete által rendezett előadások, kísérletek által.


Hogyan készülnek élelmiszereink, és mi is van bennük?


Akik a táplálkozás, élelmiszerek összetevőire, vagy éppen mikroflórájára voltak kíváncsiak, őket az Élelmiszermérnöki Intézet munkatársai várták színes programokkal. Többek között megismerkedhettek az élelmiszerekben előforduló hasznos és káros mikroorganizmusokkal, melyet mikroszkóp alatt és Petri-csészében is lehetőségük az érdeklődőknek megvizsgálni. A pizzakészítés alapjait is el lehetett sajátítani, ahol arról volt szó, hogy hogyan készül el egy pizza a búza aratásától és az állatok vágásától kezdve, a tésztakészítésen és a szalámi elkészítésén át, több élelmiszermérnök szemével. Érzékszervi bírálói tesztek elvégzésére is volt lehetősége az érdeklődőknek. Az Élelmiszermérnöki Intézet programjait Dr. habil Szabó P. Balázsnak, Dr. Szepesi-Bencsik Dórának, Trenyik Eszternek, Lőrincz Ádámnak, Mihalkó Józsefnek, Dr. Vidács Anitának, Varga Krisztinának, Dr. Illés Erzsébetnek, Dr. Jójárt Balázsnak, Dr. Pintér Gábornénak, Németh J. Lukácsnak és Fehér Anikónak köszönhetjük.


– A programunk címe: „Mit eszünk ma? – élelmiszerek kémikus szemmel 2.”, ennek során érdekes és/vagy élelmiszerekkel kapcsolatos kémiai kísérleteket mutattunk be, illetve végezhettek el a résztvevők. Többek között vizsgáltuk a keményítő sűrítő hatását a ketchup esetén, tanulmányoztuk a sajtkészítés első lépéseit és megmértük a sajtok keménységét állománymérő készülékkel két harapás teszt segítségével – mesélt a kémia labor kísérleteink rejtelmeiről Dr. Illés Erzsébet.


Szervezőként is rengeteg pozitív tapasztalatot lehet gyűjteni a Kutatók Éjszakája során – Mindig jó látni az érdeklődést, hiszen a kémia általában nem a kedvenc tantárgyak közé tartozik, ám ezzel a programlehetőséggel meg tudjuk mutatni ennek a tudománynak az érdekes és izgalmas oldalát is.


Dr. Vidács Anita főiskolai docens is pozitívan nyilatkozott a látogatókkal kapcsolatos élményeiről – Szervezőként a legjobb élmény a csillogó szempárokat látni, hogy mennyire érdekli a résztvevőket az általunk nyújtott program, a gyerekekkel való nyílt beszélgetés, illetve a felnőttek pozitív hozzáállása a programhoz és a felőlük érkező érdeklődés is.


Robotok, 3D nyomtatás, pneumatika és irányítástechnika


A Mechatronikai és Automatizálási Intézet jóvoltából a „Barangolás a mechatronika játszóterén” program keretén belül két helyszínt látogathattak meg az érdeklődők; az Irányítástechnika laboratóriumot és a Pneumatika laboratóriumot. Az Irányítástechnika laboratóriumban olyan technológiákkal ismerkedhettek meg a látogatók, melyek nélkülözhetetlenek az ipari környezetben. Bemutatásra kerültek különböző szervo hajtások, PLC vezérelt betűkirakó berendezés, valamint egy MPS munkaállomás, ahol egy modellezett gyártási folyamatot kísérhetett végig a közönség. A bemutató keretén belül folyékony műgyanta segítségével előállított 3D nyomtatott tárgyak is bemutatásra kerültek. A laboratóriumban a programokat Csikós Sándor egyetemi tanársegéd szervezte. A Pneumatika laboratóriumban a sűrített levegő tudományával és a 3D nyomtatás folyamatával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ebben a laboratóriumban 4 hallgató is bemutathatta saját, önállóan tervezett és kivitelezett munkáját. A Kutatók Éjszakáját megelőző hét folyamán a hallgatók összeállítottak 8 különböző pneumatikus és elektro pneumatikus folyamatot, melyek működtetését az érdeklődők akár ki is próbálhatták. A résztvevő hallgatók: Apró Fanni, Kormány Tibor, Magyar Martin és Tatai Ákos. A Pneumatika laboratóriumban továbbá bemutatásra kerültek 3D nyomtatással előállított tárgyak, illetve 2 db FDM technológiájú 3D nyomtató, melyek az este folyamán a Mérnöki Kar logójával ellátott kulcstartókat gyártották, amiből a vendégek haza is vihettek ajándéknak. A laboratóriumban a programokat Mészáros Attila egyetemi tanársegéd szervezte.


Mészáros Attila egyetemi tanársegédet kérdeztük az est tapasztalatairól. – Minden évben nagyon jó érzés részt venni a Kutatók Éjszakáján, hiszen ilyenkor nagyon sok érdeklődő tekintettel találkozik az ember, és mindenki kicsit más szempontból vizsgálja a kiállított tárgyakat, vagy a bemutatott folyamatokat. Van, aki a továbbtanulási lehetőségeit keresi, van aki a szakmájából adódóan érdeklődik az egyes technológiák iránt, de van olyan is aki nyugdíjasként szeretne jobban belelátni a 3D nyomtatás világába. Sok különböző érdeklődésű ember megfordul ezen a rendezvényen és mindenkivel jó ilyenkor egy kicsit beszélgetni.


– A „Kirándulás a robotok világában” című program keretén belül számos érdekes bemutatót állítottunk össze az érdeklődők számára. A Robotika laboratóriumban több ipari robotkar található, melyek mind valamilyen érdekes probléma megoldására lettek beprogramozva. Két FANUC robotcella válogatási és szortírozási problémára mutatott megoldást kamera és egyéb érzékelők segítségével, egy ABB IRB140-es robotkar interaktív módon szavakat írt egy táblára, míg egy lineáris hajtáson található UR5 típusú robot azt az információt adta a számítógépnek billentyűzeten keresztül, hogy nem robot kezeli. Az ipari robotkarokon kívül bemutatásra kerültek a laboratóriumban található Magni típusú mobil robotok, LEGO Mindstorms készletekből összeállított egységek, illetve egy házilag összeállított mobilrobot is, mely egy speciális algoritmus segítségével végez térképezést a rajta található LiDAR szenzor által szolgáltatott jelek alapján. Szintén bemutatásra került egy áramot termelő szobabicikli is – mesélt programjukról Dr. Sarcevic Péter főiskolai docens. – A programok kidolgozásában és bemutatásában Dr. Sarcevic Péter, Dr. Odry Ákos, Csík Dominik, Kóczi Dávid, Pesti Richárd, Bálint Ádám, illetve több hallgató is részt vett.


A Mechatronikai és Automatizálási Intézet programjait Prof. Dr. Sárosi Józsefnek, Dr. habil Simon Jánosnak, Csikós Sándornak, Mészáros Attilának, Bálint Ádámnak, Dr. Sarcevic Péternek, Dr. Odry Ákosnak, Csík Dominiknak, Kóczi Dávidnak és Pesti Richárdnak köszönhetjük.


Versenyautók, papírhidak, varázslatos élelmiszerek és grafológia


A Gépészeti Intézet programjai során az érdeklődők megismerkedhettek a nemzetközi versenyekre tervezett és gyártott pneumobil és eco-marathon versenyautókkal Dr. Péter Szabó István főiskolai docensnek köszönhetően. Emellett érdekes és látványos fizikai kísérleteket mutattak be élelmiszerekkel, főként gyermekek számára, hogy a tudomány örömét ők is megismerhessék. Többek között saját lávalámpa készítésére és „színes tej-kép” rajzolására is volt lehetősége az érdeklődőknek Pappné Dr. Sziládi Katalin, Szegedi Balázs és Dr. Lemmer Balázs jóvoltából. Nagy Valériának köszönhetően a kézírások jellemzésével, írássajátosságok azonosításával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A gumihajtású modellautók megépítésének rejtelmeivel is megismerkedhettek az érdeklődők Dr. Molnár Tamás Géza, Tóth Péter és Lőrincz Károly közreműködésével. A vállalkozó szelleműek pedig papírhidat építhettek Szuchy Péter felügyelete és segítsége mellett.


Survivor kisokos, újrahasznosítás, víztisztítás és 3D nyomtatás


A Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete révén a szennyvíztisztításban lévő 3D nyomtatási lehetőségekkel, membránok készítésével és vízhiányos helyzetekben hasznos vízszűrő készítésével, különböző újrahasznosítási lehetőségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.


– A víz- és a szennyvíztisztításhoz kapcsolódóan tartottunk egy programot „3D nyomtatás lehetőségei a szennyvíztisztításban” címmel. Ezen program az SZTE MK BRMI-ben a Membrán kutatólaboratóriumában lett bemutatva. A program keretén belül egy szálhúzásos 3D nyomtató és egy laboratóriumi méretű membránszűrő berendezés működtetésére került sor, számos gyakorlati példa említésével. Továbbá a korábban 3D nyomtatott tárgyak megtekintésére és kézbevételére is lehetőség nyílt. A programot általános iskolás - alsósoknak, általános iskolás - felsősöknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak, felnőtteknek is ajánlottuk – mesélte a program egyik előadója; Dr. Kertész Szabolcs, aki mellett még Szpisják-Gulyás Nikolett volt a rendezvényt segítő résztvevője.


Dr. Kertész Szabolcs számára idén is fantasztikus élmény volt a rendezvényen és annak szervezésében részt venni – A gyerekek őszinte kérdései, mély érdeklődésük a különböző folyamatok iránt felemelő érzés tud lenni. A miértek elmagyarázásának szépségei főként hétköznapi konyhanyelven a tudományos magyarázatok mellett olykor nem is olyan egyszerű. Szeretjük ezeket a jellegű kihívásokat, és főként azt, ha fel tudjuk a figyelmet kelteni a kutatás szépségeire is.


„Survivor kisokos, avagy ivóvíz a túléléshez” című gyakorlattal készült Csenki Dorottya és Birkásné Nagypál Anikó, amely egy vízszűrő készítését jelentette egyszerű, mindennapi anyagokból, ami hasznos túlélési módszer lehet vízhiányos szituációkban. A program szervezőitől megkérdeztük, hogy milyen élmény volt számukra részt venni a rendezvényen – Teljes mértékben pozitív volt számunkra az egész és meglepő volt, hogy mennyien kíváncsiak voltak a programunkra. Most vettünk részt először ezen az eseményen, így teljes mértékben új volt. Ahhoz képest, hogy általános iskolás, illetve középiskolás diákoknak ajánlottuk, voltak felnőttek is, vagyis bármilyen korosztálynak ajánlott volt a programunk. Mindenki lelkesen és aktívan részt vett és érdeklődő volt az egész foglalkozás alatt, sőt saját tapasztalatokat is megbeszéltünk pl. medence vizének tisztítása – mesélte nekünk Csenki Dorottya.


A Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete programjait Fazekas Ákosnak, Miklós Tímeának, Dr. Kertész Szabolcsnak, Szpisják-Gulyás Nikolettnek, Birkásné Nagypál Anikónak, Csenki Dorottyának, Dobozi Rékának, Jákói Zoltánnak és Dr. Beszédes Sándornak köszönhetjük.


Szöveg: Újvári Gréta

Nyitókép: kutatokejszakaja.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek