Bezár

Hírarchívum

Sutotok_borito

Sütőtökkel az éles látásért és színes élelmiszerekért!

Sütőtökkel az éles látásért és színes élelmiszerekért!

2023. október 31.
3 perc

A sütőtököt akár sósan, akár édesen szeretjük, nem feledkezhetünk meg pozitív élettani hatásairól és az élelmiszeriparban betöltött szerepéről sem.

A sütőtök a trópusi és szubtrópusi országokban általánosan termesztett tökfélék közé tartozik. Különböző élelmiszerekbe, mint például cukorkákba, kenyérbe és rizspogácsába is beépíthető. (Kim et al. 2012) Nem hiába találkozunk az őszi-téli időszak környékén a szezonálisan megjelenő sütőtök ízesítésű kávék, teák, müzliszeletek, krémek, lekvárok és más különböző élelmiszerek sokaságával.


A tökféle feldolgozása során a magjának és héjának köszönhetően nagy mennyiségű hulladék, illetve melléktermék keletkezik. Magjai tápanyagokban gazdagok. Magas fehérje-, peptid-, élelmi rost- és mikrotápanyag-tartalommal büszkélkedhetnek (Wang és Ng 2003). A tökmag minőségétől függően a fehérjetartalma 24,5-36,0% között változik (Quanhong és Caili 2005). A tökmag fehérjetartalma növelhető a magban lévő olaj eltávolításával. Az olajpogácsa fehérjetartalma akár 60%-ot is elérheti. (Bucko et al. 2016). A fehérje kivonására a legtöbb esetben lúgos oldatot használnak izoelektromos kicsapással.


A karotinoidok az A-vitamin egyik fő forrása, amely szükséges a normális látáshoz, a növekedéshez és az embrionális fejlődéshez. (J.R. Blomhoff, 1994). Ezen vegyületeknek nem csak az egészségre ható jótékony hatását, hanem élénk színt adó szerepét is szeretjük kihasználni.


Az élelmiszereink színét adó színezékeknél megkülönböztetjük a természetes és mesterséges színezékeket. Az E160-as jelzésű karotin, vagy karotionid színezőanyag alapanyagai közé soroljuk a sárgarépát, édesburgonyát, kajszibarackot, valamint a sütőtököt is. A karotinoidok természetes, zsírban oldódó vegyületek. Sárga, narancssárga vagy vörös színanyaggal rendelkeznek. Színezékként való felhasználásuk során aszkorbinsavval vegyítve a színanyag stabil marad. (medimpextrade.hu, 2023).


A sütőtök számos egészségügyi problémára nyújthat megoldást. Többek között serkenti a máj működését, hashajtó és béltisztító hatásának köszönhetően a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is alkalmaznható. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának hála az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. Az egyik legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, valamint gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is ismert. (egeszsegkalauz.hu, 2023)


Felhasznált irodalom:

Bucko S, Katona J, Popovic L, Vastag Z, Petroviv L (2016) Functional properties of pumpkin (Cucurbita pepo) seed protein isolate and hydrolysate. J Serb Chem Soc 81:35–46

J.R. Blomhoff (Ed.), Vitamin A in Health and Disease, Marcel Dekker, New York (1994)

Kim MY, Kim EJ, Kim YN, Choi C, Lee BH (2012) Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutr Res Pract 6:21–27

Quanhong L, Caili F (2005) Application of response surface methodology for extraction optimization of germinated pumpkin seeds protein. Food Chem 92:701–706

Wang HX, Ng TB (2003) Isolation of cucurmoschin, a novel antifungal peptide abundant in arginine, glutamate and glycine residues from black pumpkin seeds. Peptides 24:969–972

https://medimpextrade.hu/alapanyagok/termeszetes-elelmiszerszinezekek/ (2023.10.31.)

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/sutotok-ezert-erdemes-gyakran-enni/gpmregj (2023.10.31.)

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek