Bezár

Hírarchívum

37_heureka

Egyedi fejlesztésű mobil robotok a kutatás szolgálatában

Egyedi fejlesztésű mobil robotok a kutatás szolgálatában

2023. szeptember 12.
4 perc

15,9 millió forint értékben négy darab „automatikusan vezérelt jármű” érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Robotika laborjába. Miként hat a robotika az életünkre? Erről is kérdeztük dr. Sárosi Józsefet, az SZTE MK dékánhelyettesét.

– A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara együttműködik a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Szabadkai Üzleti Inkubátorral és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 339.131,93 eurós támogatással, „Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – Industry 4.0 (RILIAM I-4.0)” címmel közös szakmai projektet valósított meg 2021. február 1-je és 2022. július 31-e között. Ennek részeként négy AGV – Automated Guided Vehicle, avagy automatikusan vezérelt jármű – érkezett az SZTE MK Robotika laborjába. Mi történt e robotokkal 2021 decembere óta?

– A beüzemelést több teszt is követte. Többek között a távoli elérést, irányítást és a kamerás, jelölő-követés funkciókat használtuk, melyek fontosak céljaink eléréséhez is. Jelenleg a fő célunk oktatási anyagok kidolgozása, hogy minél előbb be tudjuk vonni a robotokat a mechatronikai mérnöki mesterképzés kurzusainál. Ezenkívül folyamatban van még egy mérőrendszer előkészítése, amely segítségével kutatáshoz szükséges adatokat fogunk gyűjteni. A robotok különböző terepen fognak végrehajtani mozgásokat adott szenzorokkal felszerelve. A kutatás célja újszerű tereposztályozó algoritmusok megvalósítása és validálása a rögzített mérési adatok segítségével, a jelfeldolgozás és a mesterséges intelligencia különböző eszközeinek felhasználásával.


– Miért fontos robotikával foglalkozniuk, erről tanulniuk a jövő mérnökeinek?

– Az idő múlásával egyre inkább felváltja a manuális tevékenységeket az automatizált berendezések használata. A programozott gyártósorok, robotok hibázási lehetősége jóval csekélyebb a kétkezi munkásokkal szemben, illetve költséghatékonyabb is, ezért egyre több cég alkalmazza. A robotok gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban végzik a rájuk szabott feladatokat, és az olyan emberi tényezők, mint például a fáradtság, a kiszámíthatatlanság jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen ki is zárhatók általuk. Az ipari robotcellák és robotrendszerek tervezéséhez és beüzemeléséhez, illetve a mobil robotok fejlesztéséhez széles körű ismeretek szükségesek. Ahhoz, hogy egy automatizált gyártósor vagy egy munkafolyamat gördülékenyen működjön, mérnökökre van szükség, akik a robotok munkáját összehangolják, rendszerezik.


– A robotika fejlődése hogyan hat a mindennapi életünkre?

– A robotika fejlődésével ezen eszközöket egyre több helyen alkalmazzák. Robotkarok esetén a kollaboratív robotok a fejlődési irány, így az iparban biztonságosan tudnak majd együtt dolgozni az emberekkel és segíteni a munkájukat. Az ipari robotokon kívül a robotok évről évre egyre jobban beépülnek a mindennapi életünkbe, így annak szerves részévé is válnak. A háztartási robotgépek, így például a robotporszívó, a robotfűnyíró, megkönnyítik az emberek életét oly módon, hogy önállóan el tudnak végezni monoton feladatokat a háztartásokban.


– E robotokon kívül milyen egyéb célt szolgáló eszközök vannak még az SZTE MK Robotika laborjában?

– A Robotika laborban található több mobil robot és ipari robotkar, illetve a hozzájuk kapcsolódó technológiák. Ipari robotkarok terén megtalálható egy ABB IRB140-es robotkar, egy FANUC oktatási cella, egy lineáris hajtásra szerelt UR5 kollaboratív robot, két DOBOT robotkar, illetve a pályázat előző részében beszerzett FANUC SCARA robot alapú Pick&Place oktatási cella. A technológiák tartalmaznak vezérlőegységeket, különböző szenzorokat, futószalagokat, motorokat, munkadarabokat, megfogókat. Mobil robotokból rendelkezünk több LEGO Mindstorms és Pitsco készlettel, illetve általunk fejlesztett robotokkal, amelyeket főként kutatásra használunk.


– Az SZTE életében milyen robotok könnyítik meg a tudományos kutatást vagy az egyéb munkát?

– A Mechatronikai és Automatizálási Intézetnél több tudományos kutatási témánk kapcsolódik a robotikához, melyeknél a Robotika laborban található ipari robotkarokat és mobil robotokat vagy saját fejlesztésű mobil robotokat szoktunk alkalmazni. A robotok természetesen más tudományterületeken is segíthetik a kutatási munkát. Például, orvosi területen nagymértékben felgyorsíthatják, egyszerűsíthetik és pontosíthatják adott vizsgálatok elvégzését. Intézetünk fontos célja az is, hogy más területeken dolgozó kollégáknak segítsünk ezen technológiák lehetőségeinek megismerésében és alkalmazásában.


A cikk megjelent a Szegedi Tudományegyetem HEURÉKA – Anno Magazin, Centenáriumi különszám című lapjában

Szöveg: Pósa Tamara

Fotó: SZTE Mk

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek