Bezár

Hírek

Orszagos_Alkotmanybirosagi_Szimulacios_Verseny_cover

II. helyezést ért el az SZTE ÁJTK csapata az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

II. helyezést ért el az SZTE ÁJTK csapata az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

2021. november 15.
2 perc

2021. november 10-én került megrendezésre az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium és az Igazságügyi Minisztérium társszervezésében, az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (Ab§zim) döntője Budapesten, az Alkotmánybíróság épületében, ahol az SZTE ÁJTK csapata II. helyezést ért el.

 

Karunkat Barát Konrád, Magony Gellért, Medvegy Dalma és Pap Norbert képviselte sikerrel, hiszen egy magas színvonalú és szoros versenyen érték el a dobogós helyezést. Az országos döntőben egy teljes ülés szimulációja zajlott le, s az ülést Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke vezette le, ezzel is emelve a megmérettetés színvonalát és kiemelve a taláros testület elköteleződését a jövő alkotmányjogászainak tehetséggondozása iránt.

 

kep_1


Az országos döntőig azonban hosszú út vezetett, hiszen a felkészülés már 2021 márciusában elkezdődött, amelyen a Kar három csapata vett részt. A felkészítést a Közjogi Intézet két oktatója vezette, Márki Dávid tanársegéd és Pongó Tamás adjunktus. Két írásbeli fordulót követően mindhárom csapatunk bejutott az országos döntőbe, azonban a verseny szabályzata szerint minden egyetemet csupán egy csapat képviselhetett, így a perzselő júliusi hőségben házi versenyre került sor.

 

A házi verseny győztes csapatának egy alkotmánybírósági határozattervezet elkészítése volt a feladata, amelynek mind tartalmában, mind formaiságában minél inkább egy valós tervezetre kellett hasonlítania. A megadott jogeset egy komplex és rendkívül aktuális kérdéskört tárgyalt, a közösségi médiaplatformok szabályozásának szükségességét, különös tekintettel a véleménynyilvánítás szabadságára és az egyenlő bánásmód követelményére.

 

A határozattervezetek benyújtását követően egy újabb feladat várt a csapatokra, hiszen a nyilvánossá vált tervezetekre észrevételeket kellett tenniük írásban, ezzel is előrevetítve a teljes ülésen várható vita gócpontjait.

 

kep_2


E számos fordulót követően érkezett el 2021. november 10-e, a döntő napja, ahol Magony Gellért képviselte a csapatot, előadó alkotmánybíróként. Gellért remekül helyezkedett bele az alkotmánybírói szerepbe, és a csapat által segítve élénk és tartalmas felszólalásokkal képviselte a tervezetükben foglalt irányvonalat.

 

A hosszas tanácskozást követően, a zsűri döntése alapján, Karunk II. helyezést ért el az Ab§zim országos döntőjén, amihez ezúton is gratulálunk a csapattagoknak és a felkészítő oktatóknak.

 

A csapat tagjai: Barát Konrád, Magony Gellért, Medvegy Dalma, Pap Norbert

Felkészítő oktatók: Márki Dávid tanársegéd és Pongó Tamás adjunktus, SZTE ÁJTK Közjogi Intézet

Aktuális események

Kapcsolódó hírek