Bezár

2019

Kutatok_Ejszakaja__2019_plakat_cover

Kutatók Éjszakája 2019.

Kutatók Éjszakája 2019.

2019. szeptember 13.
6 perc

Szeptember 27.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Leonardótól az Új Rembrandtig - Szerzői jog régen és most

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/leonardotol-az-uj-rembrandtig-szerzoi-jog-regen-es-most/

Az előadás bemutatja a szerzői jog történeti fejlődését a reneszánsztól a 21. századig.


Időpont: 17:00-17:50

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 10-es terem.

A program regisztráció köteles: 25 fő


Előadó: Dr. Mezei Péter

Az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet habilitált egyetemi docense, számos egyetem meghívott előadója. Fő kutatási területe az összehasonlító és digitális szerzői jog. A Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja.

Az előadás célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel azokat a technológiai, társadalmi és eszmetörténeti változásokat, amelyek a modern szerzői jog kialakulásához és folytonos megújulásához vezettek. Kalandos, színes és tanulságokkal teli kirándulás a nyomdagéptől a reneszánsz művészeti megújulásán át a mesterséges intelligenciáig.

Kartelljogi kutatások

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/kartelljogi-kutatasok/

Az előadás keretében a kartelljog, a tisztességtelen verseny történeti ismeretesére és vizsgálatára kerül sor, amelyre egyetemi és középiskolás hallgatókat egyaránt várunk.


Időpont: 17:00-18:00

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 9-es terem.

A program regisztráció köteles: 25 fő


Előadó: Dr. Varga Norbert

Az előadást a SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszékének docense tartja.

Az előadás során bemutatásra kerülnek olyan jogintézmények, amelyek történeti vizsgálata aktuális, különös tekintettel a tisztességtelen versenyre, a gazdasági versenyt szabályzó magatartásokra. Az előadás alapvetően következő témakört érinti: a kartellek, azaz a szabad verseny korlátozására irányuló magatartások vizsgálatát. Dr. Varga Norbert: A kartelljog fejlődése és szabályozása Magyarországon

From Leonardo to the New Rembrandt - Copyright Law Now and Then

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/from-leonardo-to-the-new-rembrandt-copyright-law-now-and-then/

The lecture presents the historical development of copyright law from the Renaissance to the 21st century.


Időpont: 18:00-18:50

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 10-es terem.

A program regisztráció köteles: 25 fő


Előadó: Dr. Mezei Péter

Peter Mezei is a habilitated associate professor of the Institute of Comparative Law and Legal Theory, Faculty of Law and Political Sciences, University of Szeged. He is a visiting professor of various international law schools. His major field of interest is comparative and digital copyright law. He is a member of the Hungarian Copyright Expert Board.

The lectures aims to introduce the technological, social and moral changes that have led to the emergence and constant renewal of modern copyright law. An adventureous, colourful and informative tour from the printing press and the renaissance to artificial intelligence.

Drágám, a ruhák összementek! Fogyasztóvédelmi "kisokos".

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/dragam-a-ruhak-osszementek-fogyasztovedelmi-kisokos/

Jártál már úgy, hogy rendeltél egy ruhát az interneten a Te méretedben de az mégsem ment rád? Vagy a ruhaboltban vásárolt darab az első mosás után veszített a színéből?


Időpont: 18:00-18:55

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 9-es terem.

A program regisztráció köteles: 30 fő


Előadók: Dr. Kaprinay Zsófia Gizella, Dr. Varga Imre

A Civilisztikai Tudományok Intézet oktatói

A program során a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat kívánjuk bemutatni, mind a hagyomás bolti vásárlás, mind pedig az egyre elterjedtebb e-kereskedelem esetében. Kicserélik? Visszakapom a pénzt? Kihez forduljak? Hánya napon belül reklamálhatok?

ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének modellezése

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/az-ensz-biztonsagi-tanacsa-ulesenek-modellezese/

Vajon hogyan is zajlik a nemzetközi békéért és biztonságért felelős szerv egy-egy ülése? A program során egy aktuális konfliktust szedünk ízekre, és feltárjuk, hogy a nagyhatalmak hogyan is alakítják a világpolitikát.


Időpont: 18:30-20:00

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 40-es terem.

A program regisztráció köteles: 35 fő


Előadók: Dr. Szalai Anikó, Dr. Sziebig Orsolya Johanna

Dr. Szalai Anikó habilitált egyetemi adjunktus az ENSZ modellezés szegedi meghonosítója, a Regionális ENSZ Akadémia egyik alapítója és magyarországi koordinátora. Kutatási területei a nemzetközi szerződések joga és a kisebbségvédelem.

Dr. Sziebig Orsolya Johanna tanársegéd, valamint a Regionális ENSZ Akadémia program egyik koordinátora. ENSZ modellezésen vett részt Skóciában és Magyarországon, delegáltként és bizottsági elnökként is. Kutatási területe a nemzetközi környezetjog, amelyben természettudományos érdeklődését igyekszik ötvözni a jog iránti elhivatottsággal.

Vajon hogyan is zajlik a nemzetközi békéért és biztonságért felelős szerv egy-egy ülése? A program során egy aktuális konfliktust szedünk ízekre, vitatjuk meg annak izgalmas részleteit, és feltárjuk, hogy a nagyhatalmak hogyan is alakítják a világpolitikát. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mely államok milyen konkrét érvekkel kívánják előmozdítani helyzetüket a nemzetközi közösségben, nézz be hozzánk!

Az ENSZ modellezés porgram keretében a résztvevők az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülést modellezik. Az érdeklődő közönség lehetőslget kap arra, hogy egy-egy delegált munkáját segítve, vagy azt átvéve, szerepet vállaljon.

A börtönviselt emberek reintegrációjának útvesztői a jog és a pszichológia szemszögéből

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/a-bortonviselt-emberek-reintegraciojanak-utvesztoi-a-jog-es-a-pszichologia-szemszogebol/


Időpont: 19:00-21:00

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 10-es terem.

A program regisztráció köteles: 30 fő


Előadók: Dr. Fliegauf Gergely, Dr. Tikász Sándor, Turi József, Dr. Visnyeiné dr. Juhász Zsuzsanna

Egy kerekasztal beszélgetés formájában a börtön személyre gyakorolt hatását vitatjuk meg a börtönpszichológia mint önálló kutatási terület neves szakembereinek bevonásával. A hitelesség érdekében egy olyan személy is meghívást kap, aki a tapasztalatai megosztásával alá tudja támasztani vagy éppen cáfolni a tudományos oldal állításait. Fő témáink a büntetés-végrehajtási intézetekben elöltött idő alatt szerzett szociális tapasztalatok, és ezen időszak után a társadalomba való visszailleszkedés nehézségei. Az előbbiek miatt kiemelt fontosságú egy olyan személy jelenléte a kerekasztal beszélgetésen, aki a saját benyomásai alapján tud véleményt nyilvánítani.

Posztolni vagy nem posztolni, az itt a kérdés - avagy a közösségi média munkajogi vonatkozásairól

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/posztolni-vagy-nem-posztolni-ez-itt-a-kerdes-avagy-a-kozossegi-media-munkajogi-vonatkozasairol/

„Kritizálhatom a főnökömet a Twitter-en? Kirúghatnak egy Facebook poszt miatt?” Az előadásból megtudhatjuk, hogy mik a Facebook használata során leggyakrabban felmerülő (munka)jogi kihívások és milyen válaszok adhatók rájuk!


Időpont: 19:00-20:00

Helyszín: Bocskai utca 10-12. 9-es terem.

A program regisztráció köteles: 25 fő


Előadó: Dr. Lukács Adrienn

Lukács Adrienn jelenleg tanársegédként dolgozik az SZTE-ÁJTK-n. Jogi diplomáját 2015-ben szerezte meg az SZTE-n. Másodéves joghallgató kora óta végez kutatómunkát az adatvédelem és a munkajog területén. PhD tanulmányait kettős PhD képzés keretében, az SZTE-ÁJTK-n, valamint az Université Paris 1 Panthéon Sorbonne egyetemen végzi. Doktori disszertációjának témája a munkavállalók személyes adatok védelméhez való joga, különös tekintettel a közösségi médiára.

„Kritizálhatom a főnökömet a Twitter-en? Kirúghatnak azért, mert kiposztoltam egy bulizós képet az Instagram-ra? Megtilthatja a munkáltatóm, hogy lájkoljam a konkurencia Facebook oldalát?” Ezek és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel a 21. századi munkavállalókban. Napjainkban ugyanis a munkavállalók körében is egyre népszerűbbek a közösségi oldalak – a használatuk azonban számos munkajogi problémához vezethet. A cybertérben összemosódik a munka és a magánélet, így akár egy a munkaidőn kívül közzétett poszt is komoly munkajogi következményekkel járhat. Az előadásban fény derül arra, hogy melyek a közösségi média során leggyakrabban felmerülő (munka)jogi kihívások és milyen válaszok adhatók rájuk!

Kutatok_Ejszakaja__2019_plakat_0902_1200
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek