Bezár

2018

Sanghaji élmények

Sanghaji élmények

2018. szeptember 10.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karunk két hallgatója Kálmán Renáta és Surányi Balázs egy hónapot töltött Sanghajban az East China University of Political Science and Law által meghirdetett nyári egyetemen. Az alábbiakban az ő rövid beszámolójuk olvasható a kint töltött hetekről.

2018_Shanghai_Summer_School

Ázsia világa mindig is vonzó volt számunkra, hiszen mind kulturálisan, mind társadalmilag nagyban különbözik Európától, ezért személyesen is megtapasztalni a színes, pezsgő életet remek lehetőségnek ígérkezett. Mivel Karunk egy graduális és egy posztgraduális hallgatót támogatott, így választottak ki minket, és tölthettünk el egy hónapot Sanghajban. Összesen 29, elsősorban jogász és nemzetközi tanulmányos hallgató vett részt a nyári egyetemen, akik a világ különböző tájairól, így például Nepálból, Malajziából, Ukrajnából, Szlovéniából, vagy éppen Thaiföldről érkeztek.


Szerencsére a kínai egyetem nagy figyelmet fordított arra, hogy a tanulás és a kikapcsolódás megfelelő arányban álljon egymással. A tanóráknak köszönhetően betekintést nyerhettünk Kína történelmébe, jogrendszerének számos szegmensébe, így például Kína befektetési és családi jogába, a kínai írás és beszéd rejtelmeibe, amelynek keretében magunkat is próbára tehettük, valamint a kínai opera- és filmművészetben fellelhető jogi, peres ügyeket is kielemezhettük. Annak érdekében, hogy ne csak elméletből ismerjük meg a „sanghaji jogászi életet”, látogatást tettünk a város egyik bíróságánál, ahol megnézhettük a különböző típusú tárgyalótermeket. A program keretén belül a bíróság mellett egy feltörekvő ügyvédi iroda mindennapjaiba is bepillanthattunk, ahol a kínai ügyvédi hivatásba avatott be az iroda egyik vezető jogásza.


Persze a tanulás mellett kirándulásra is jutott idő. Az első hetekben Sanghajt fedeztük fel, amelynek keretében többek között a World Financial Center 104. emeletéről csodálhattuk meg a várost, illetve Yu Garden-beli látogatásunkon személyesen is megtapasztalhattuk a kínai kertépítészet varázsát. Mindezek mellett, sétáltunk a Bundon és Sanghaj Velencéjében, ahol a gondolázó emberek látványának köszönhetően néhány órára „visszarepülhettünk” Európába. Sanghaj mellett lehetőségünk volt Kína két jelentős történelmi múlttal rendelkező városába, Hangzhouba és Suzhouba is ellátogatni, ahol a helyi látnivalók mellett gasztronómiai élvezetekben is bőven volt részünk.


Összességében elmondható, hogy a Sanghajban töltött egy hónap olyan örök élmény, amelyet a hallgatótársakkal és helyi diákokkal kötött barátságok csak tovább mélyítenek, szépítenek.


Kálmán Renáta, Surányi Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek