Honlapra_40

„Can we switch to English?” - Avagy: hogyan készülj az angol állásinterjúra?


Cikkünkben Szalai Gabriella tanulási szakértő (Angolutca) segít felkészülni az angol nyelvű állásinterjúra. Közben szó esik Churcillről is, és még Kaliforniába is ellátogatunk egy sztori erejéig.

Abszolút érthető, ha tartasz az angol nyelvű állásinterjútól! Vizsga a vizsgában. Lényegében egy idegen nyelvű kihallgatásra kell beülnöd, ami eldönti, hogy jobbra, vagy balra mész tovább az életed hátralévő részében.

De ha sejted, hogy az angoltudásod a második héttől, vagy hónaptól már tökéletesen elegendő lenne a napi munkához az adott pozícióban, akkor ne kerülgesd az angol nyelvű állásinterjúkat! Egy boldogabb, teljesebb élettől vághat el.


Ugyan 15 éve, cégvezetőként már a másik oldalon ülök, de fejvadászként, mögöttem ezer strukturált interjúval számtalanszor szembesültem a dermedt pánikkal és a kétségbeesett mentegetőzéssel, amikor az interjú alatt feltettem a kérdést: „Can we switch to English?”


Hadd segítsek ebben!


Miből készülj fel az angol nyelvű állásinterjúra?


Először is: a legtöbb időt úgy takarítod meg, ha az elejétől csakis azt tanulod, ami rád és a te karriertörténetedre vonatkozik. Ez egy kezdeti fél-egy napos kutatómunka, de a későbbiekben rengeteg időt spórol majd! Két dologra lesz szükséged:


#1 Bemutatkozás, avagy a „Tell me about yourself” rész


Itt a jelenből indulj: mit csinálsz, és hol tartasz épp most az életedben - itt megemlítheted az érdeklődési köreidet is -, majd nyúlj vissza a múltbeli szakmai és munkatapasztalataidhoz, és a végén egy mondatban összegezd, hogy miért téged „vegyenek meg” a kínálatból.


Nézd, rakd össze MOST, ebből:


Currently, I work at … as a …. I’ve been there for … My tasks include ….

(Jelenleg a … dolgozom, mint…. …. ideje vagyok ott … A feladataim: …)


After work I like to… / Outside of the office, I… / On weekends, you might find me … (somewhere/doing something)

(Munkaidő után szeretek … / Az irodán kívül, … /A hétvégéken …ezt és ezt csinálok)


I spent a year …. (doing something / at a company) …. and it equipped me with… (useful skills / valuable experience in / extensive knowledge of / perspective on)….

(=Egy évet töltöttem … és ez felfegyverzett ….hasznos képességgekkel / értékes tapasztalattal / kiterjedt tudással /rálátással a…)


I believe my experience in/passion for … will allow me to be a great asset to you/your … (=Hiszem, hogy a …ban szerzett tapasztalataim/ a… iránt érzett szenvedélyem…értékes erőforrássá tesz az önök számára…)


Hajrá! Jó, ha tudod: minden munkatapasztalat fontos lehet, akármilyen rövid is volt!


#2 A TE, saját válaszaid a leggyakoribb interjúkérdésre


A tipikus interjúkérdéseket sok különböző formában is feltehetik neked, így fontos, hogy megértsd és felismerd, akárhogyan is fogalmaznak angolul!

Például azt, hogy miért vagy TE a legjobb jelölt ennyire másképp is fogalmazhatják:


• Why are you the best person for the job?

• Out of all the candidates, why should we hire you?

• What can you do for us that other candidates can’t?


És persze ezekből vagy száz változat képezhető még. A te dolgod, hogy felismerd, az adott kérdésre miből gazdálkodj.


Ilyesmi kérdéscsoportokra készülj még:


• What are your greatest strengths? (=Mik a legnagyobb erősségei?)

• What are your greatest weaknesses? (=Mik a legnagyobb gyengéi?)

• Why do you want to work here? (=Miért szeretne itt dolgozni?)

• Why are you leaving your current job? (=Miért hagyja ott a jelenlegi állását? – ha már van dolgoztál munkahelyen)

• What motivates you? (=Mi motiválja önt?)

• Why are you the best person for the job? (=Miért ön a legmegfelelőbb személy erre a munkára?)

• Can you tell me about a difficult work situation and how you overcame it? (=Elmondana egy bonyolult munkahelyi helyzetet, és ahogy azt megoldotta?)


Itt persze nemcsak „difficult” lehet, hanem „stressful”, vagy kérdezhetnek csapatmunkáról, vagy egy sikeredről, vagy egy bukásodról. A lényeg: olyan munkahelyi, vagy iskolai, magánéleti szituációra kérdeznek rá, ami összhangban van az álláshirdetésben feltüntetett elvárt tulajdonságokkal! Ebből készülj előre!


• What salary are you seeking? (=kb. Milyen fizetést várna el?)

• What are your goals for the future? (=Milyen céljai vannak a jövőre nézve?)


A feladat: mindegyikre válaszolj két mondatban valamit! Itt szuper nyersanyagot találsz ehhez!


Fontos, hogy amikor átgondolod a leggyakoribb interjúkérdésekre adott válaszaidat, akkor próbáld angolul kezelni a leggyakoribb buktatókat és a legérzékenyebb pontokat is, jó? Például lyuk az önéletrajzban, túl sok, vagy túl kevés állás, túlképzettség vagy alulképzettség, vagy, ha otthagytál egy munkahelyet, akkor annak mi volt az oka, vagy, hogy hogyan kommunikálod a bérigényedet majd.


Bemagoljam? De pontosan mit?


A hosszú monológok bemagolásával az a fő probléma, hogy ha kimarad egy-egy szó, vagy beleszólnak, vagy belekérdeznek, akkor jó eséllyel elfelejted, hogy hol tartottál, és belesülsz. És ami még rosszabb: betanultnak, mesterkéltnek fogsz hangzani.


Churchill volt az, aki a vele született beszédhibája miatt évek alatt, tudatosan kialakította azt a képességét, hogy ha olvasott is, akkor is úgy hangzott, mintha beszélne. Ez jó eséllyel neked még nincs meg. Úgyhogy hagyd a nagymonológokat, jó?


Ilyesmi félkész modulokkal készülj inkább, mert ezek rugalmasan variálhatók:


• I find it rewarding to dig deep, analyse needs and spot problems. (=Úgy találom, érdemes mélyre ásni, elemezni a szükségleteket, és megtalálni a problémákat.)

• It really resonates with me that your values include sustainability. (=Szíven talál, hogy értékeik közé tartozik a fenntarthatóság.)

• I’m open to negotiation if a lower salary comes with greater flexibility.(= Nyitott vagyok az alkura, ha egy alacsonyabb fizetés nagyobb rugalmassággal jár..)

• I believe this experience will serve me well. (=Hiszem, hogy ez a tapasztalat hasznomra fog válni.)

• Achieving that goal has been an incredibly empowering experience. (=Felszabadító érzés volt elérni ezt a célt.)


Ha egy komplett, a leggyakoribb interjúkérdések alapján válogatott gyűjtemény kellene ezekből, a cikk végén ott a link hozzá!


Megy majd élesben is?


Élesben a tudásod legtöbbször feleződik.


Nagyobb cégeknél ráadásul az első interjú sokszor telefonon zajlik, és ha a pozícióhoz angol nyelvtudás kell, akkor lehet, hogy már telefonon át kell váltanod angolra. Egy ilyen éles stresszhelyzet miatt pedig eleshetsz egy olyan állástól, ami igazi win-win szitu lenne a cégnek is és neked is.


Ezért kell a mély bevésés, hogy ösztönössé, folyékonnyá és szépen hangzóvá tedd a leggyakoribb állásinterjú kérdésekre adott saját válaszaidat. A mély bevésés segít, hogy a szorongás és a blokk pozitív, teljesítménynövelő hatású stresszé váljon. És a tanulás legyen mindig hangos, jó?


És az „extra mile”, ami a többiek fölé emelhet: legtöbbször csak azt gyakoroljuk, amit mondani akarunk, pedig fontos lenne azt is tökéletesíteni, ahogyan mondjuk. Hadd csillanjon meg a személyiséged is, hiszen pont ebből tudják megítélni, hogy beleillesz-e a csapatba!


Jó, ha tudod: a mosoly az angolodat is szebbé teszi. És a mosoly telefonon is hallható.


Mi van, ha hibázok?


Hadd meséljek neked egy esetet egy pár évvel ezelőtti San Diego-i konferenciáról!


Ryan, az ünnepelt előadó egy ötezres nézősereg előtt, a színpadon a keynote elődását tartja, miközben rámutat egy táblázatra a diáján, és ennyit mond: „edible” (=ehető). Az editable (=szerkeszthető) helyett. (Mondjuk Freud megértené, mert ebédidő táján történt.) Majd fél percre rá a követőire azt mondja: „raging” (=dühöngő”) – ahelyett, hogy raving (=kb. rajongó). Mire felkiált: „Words are horrible!”, aztán pedig mondja tovább, mintha mi sem történt volna.


Senki sem nevetett. Olyan erősen arra koncentráltak, hogy mit akar mondani, hogy egyszerűen csak várták a következő mondatot.


Való igaz, hogy a hibáid befolyásolják a képet, amit az interjúztató az angoltudásodról kialakít, de jusson eszedbe, hogy jó eséllyel nem ez az egyetlen felvételi kritériuma. (Sőt.) Az interjúztató rólad is szeretne képet kialakítani, nemcsak az angolodról.


A két leggyakoribb csapda: folyton önmagadat javítgatod, vagy leblokkolsz, mert tramuaként éled meg, hogy hibáztál. Ne aggódj! Gondolj Ryan-re, és menj tovább, jó?

Hajrá az angol állásinterjúdhoz!


Ha szeretnéd, hogy segítsek neked felkészülni, itt találod azt az online pakkot, amit kifejezetten neked készítettem: Angolutca Állásinterjú Tréner 


Szalai-Gabriella-tanulasi-szakerto-webre


Szalai Gabriella,

tanulási szakértő, Angolutca